Sunday, 29 April 2018

Alergik

As'salam.. Huhuhu.. Ai sakit kepala.. Cuaca panas.. Silau.. Tu yang sakit kepala..
Minggu lepas, hangat isu pasal jamu.. Ai memang tak makan jamu sebab Ai alah pada manjakani.. Eerrrmmmm.. Pelik kan??? My mom pun tak percaya pada mulanya.. 

First time my mom paksa Ai makan manjakani masa sebelum Ai kahwin.. Sebab masa tu Ai selalu tak sihat dan sejuk kaki.. So my mom paksa makan manjakani untuk pulihkan badan.. Bila jadi alahan pada badan Ai, my mom tak bagi Ai makan dah..

Then lepas bersalin HB, my mom tumbuk manjakani untuk Ai sapu.. Walaupun Ai tak nak sapu sebab Ai tau Ai alah pada manjakani.. Tapi my mom tetap paksa.. So Ai akur je la.. Dan seperti dijangka, jadi alahan pada Ai.. Lepas dari tu, my mom tak pernah dah suruh Ai amalkan manjakani..

Selain manjakani, Ai alah pada aloe vera.. Mula sedar masa lepas kahwin.. Sebab terbeli panty liner yang ada aloe vera.. Habis Ai jadi gatal-gatal.. Lepas tu memang hati-hati nak beli barang..
Pic ambil dari google..
Tapi kadang-kadang cuai juga.. Last year, terbeli minyak urut yang ada aloe vera.. Ai selalu sakit pinggang.. HM yang akan sapukan kat belakang pinggang.. Pastu esok nya, HM tanya kenapa pinggang Ai merah-merah?? Ai mana la nak nampak sebab kat belakang pinggang.. Bila cek balik sebab minyak sapu tu ada aloe vera..

Lepas dari tu, tiba-tiba naik alergik satu badan pula.. Rasa dah tak guna minyak tu.. Puas fikir apa puncanya.. Rupa-rupanya HM baru tukar shower gels.. Ai yang beli tapi tak perasan ada aloe vera sebab dia guna perkataan 'aloe barbadensis leaf juice'.. 

Pergi klinik, doc kata Ai mungkin demam denggi sebab kulit Ai jadi macam dalam pic atas tu.. Beriya la Ai cakap Ai yakin bukan demam denggi sebab Ai tidur dalam kelambu.. So lepas tu doc cucuk ubat alergik.. Dapat la cuti sakit satu hari..
Dan Ai baru perasan ada aloe vera kat razor ni.. So bagi kat my sis je la.. Huhuhu.. Memang la agak pelik.. Aloe vera kan banyak khasiatnya.. Tapi kena pegang pada satu perkara.. Setiap dari kita adalah unik dan berbeza.. Macam my pren FT alah pada carrot, SS pula alah pada gamat.. 


Nota Jari: So respect each other and be tolerance..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...