Thursday, 22 February 2018

Kisah Ninja Kembali

As'salam.. Sorry lama tak menjenguk blog.. Tiba-tiba mood mencoret tergelincir daripada landasan.. Hehehehehe..

Actually, since februari 2018 Ai lebih memilih untuk ride ke opis.. Akhirnya, guna juga ego solariz.. Dari beli mac 2017, rasanya tak sampai 10 kali Ai ride (tahun lepas).. Terperuk la si solariz di rumah.. Berbulan-bulan tak pernah start enjin.. Tiba-tiba bila nak bawa sebab kenari meragam, enjin tak nak hidup..

Hahahaha.. Bukan sebab solariz merajuk.. Tapi sebab Ai yang dah lupa macamna cara nak start enjin solariz.. Memang tabik spring la kat ke'sado'an solariz.. Tak merajuk walau tak disentuh oleh Ai berbulan lamanya..

Nak start solariz kena pastikan tongkat satu (1) dah dinaikkan.. Selagi tak naikkan, memang tak kan hidup enjinnya.. Tu salah satu ciri-ciri keselamatan solariz.. So tak kan terjadilah eksiden tersadung jatuh sebab lupa naikkan tongkat.. Kalau turunkan tongkat 1, automatik enjin akan mati.. Hope takde la kejadian tengah ride tiba-tiba mati enjin sebab tongkat 1 tak sengaja jatuh..

Oleh kerana jarang guna, bermakna dah berkurun juga la solariz tak diselenggara.. Haaaa... Nampak, guna ayat baku.. Weeeekkkkk... So sebelum nak berulang guna solariz kena hantar la dulu solariz ke bengkel anak saudara abang ipar Ai.. Caj murah je.. Tak tau la kalau dia kira harga adik-beradik.. Hehehehe..
Sejak berulang ride solariz, hari-hari Ai mengadu kebas tangan kesejukkan.. Mungkin sebab kawasan opis sekarang berbukit, kaya dengan tumbuhan hijau.. Banyak oksigen.. Hehehehehe.. So jadi lebih sejuk.. Waktu pagi kena pakai 3 lapis sweater.. Glove pula kena pakai 2 lapis.. 1 lapis glove Ai beli kat daiso je.. Sarung tangan noreh getah gamaknya.. 1 lapis lagi nampak lebih keganasan sebab untuk rider.. Terima kasih atas jasa baik RH tolong belikan..

Kain tutup muka / topeng wajib kena pakai.. Kalau tak, nanti pipi Ai rasa kebas.. Selain tu, fungsinya untuk menyekat terlalu banyak angin dari masuk masa Ai bernafas.. Kalau tak pakai kain tu, Ai akan rasa lemas sebab terlalu banyak udara.. Bukan sahaja masa ride, masa berjalan pun sama.. Kalau Ai berjalan terlalu laju, Ai akan rasa lemas sebab terlalu banyak udara.. So Ai akan menutup hidung dan mulut menggunakan tangan supaya Ai boleh bernafas dengan normal.. 
Baru seminggu berulang naik solariz, dah tercabut skru nya.. Musykil juga ni.. Ai ride ganas sangat ke sampai boleh tertanggal skru.. Hahahaha.. Ai bawa 80km/j je.. Ok la kan.. Tak la laju sangat.. Cuma jalannya tak berapa sekata.. Terlambung-lambung helmet Ai.. Hahahaha.. So Ai ketatkan talinya, so tak de la terlambung bila jalan tak sekata..

Ada yang kata Ai ride laju sebab boleh sampai dalam masa 1jam dari bagan serai ke padang rengas.. Eerrrmmm.. Ye ke??? Yang Ai tau lori banyak tapi Ai berani potong.. Kalau drive, Ai memang tak berani potong.. So follow je belakang lori.. Ada driver lori yang baik hati, akan bagi signal tanda 'jalan di hadapan clear so sila la potong'.. Hehehehe..


Nota Jari: Ok, setakat ni tak dapat lagi gelaran lain selain dari ninja.. Kalau korang bijak bistari, kain apa yang Ai guna untuk buat topeng muka??

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...