Tuesday, 4 April 2017

Cara Buat New Entry For Beginner

As'salam... Ada yang dah cuba buat blog ke?? Senang je kan.. Harap faham la tengok video tu.. Ok, kali ni nak share cara untuk buat entry pula..

Cara Buat New Entry For Beginner
1. Klik Post -> Klik New Post

2. Masukkan Tajuk..

3. Dah Masukkan tajuk.. Boleh la mula mengarang cerita..

4. Setiap entry perlu ada sekurang-kurang nya1 gambar..
    Nak letak gambar??

5. Klik icon Insert Image.. -> Choose Files -> klik image -> add selected..

6. Nak resize pic??? -> klik pic.. -> pilih nak size small/medium/large or xtra large..

7. Nak ubah kedudukan pic?? -> Klik pada pic dan gerakkan ke tempat yang anda rasa sesuai untuk
   letak...

8. Label.. Perlu ke letak label?? Bergantung pada anda.. Label memudahkan carian pengunjung blog anda..

9. Link Blog.. Sekiranya sesuatu entry itu, anda copy dari mana-mana carian google, anda perlu meletakkan link blog.. Kenapa??? Supaya anda tidak dianggap mencuri hasil karya blogger lain..

   Lihat Contoh...
   Entry ini, Ai copy dari blog:  www.rahsiaque.blogsot.com (Ai juga la admin nya)

10. Cara menukar tulisan (Warna/Saiz/Font) -> Highlight tulisan yang hendak ditukar..

    Tukar Warna.. -> klik simbol A.. Pilih warna yang anda mahukan..

    Tukar Font.. -> Klik simbol F.. Pilih Font yang anda mahukan..

    Tukar Saiz.. -> Klik simbol T.. Pilih Saiz yang anda mahukan..

11. Cara buat READ MORE / JUMP BREAK
    Kenal pasti kedudukan yang sesuai untuk letakkan READ MORE..

    Lihat contoh...
    Klik simbol Break Paper.. -> akan timbul garisan putus-putus..
    Bermaksud selepas garisan itu adalah READ MORE.. Pengunjung perlu klik pada tajuk entry atau
    perkataan READ MORE untuk bacaan penuh..

12. Cara masukkan video..
    Klik simbol Inser a Video.. -> Boleh pilih nak upload video dari desktop atau youtube..
    Bagi Ai lebih mudah upload dari youtube.. Maksudnya, Ai dah upload video ke dalam youtube
    dan ambil link video tersebut..

    Lihat contoh..

13. Cara tetapkan Alignment..
    Highlight tulisan yang dimahukan atau keseluruhan entry.. -> Klik simbol Alignment.. -> pilih
    alignment yang anda mahukan..

14. Edit tulisan (Bold/Italic)
    Highlight tulisan yang dimahukan.. -> Klik simbol Bold Atau -> Klik simbol Italic

    Lihat contoh...

Dah puas hati dengan entry anda???

15. Klik simbol Publish untuk post entry.. Untuk melihat paparan blog anda, klik View Blog..


TAHNIAH!!! ANDA TELAH BERJAYA MEMBUAT ENTRY YANG PERTAMA.. MUDAH SAHAJA..


Nota Jari: Sorry video panjang.. Serba serbi nak sumbat dalam 1 video, ni la jadinya..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...