Tuesday, 17 January 2017

Cinta Buah Betik

As'salam.. Apa khabar?? Amboi.. Rajin la pula tuan blog ni.. Ada je idea nak buat entry baru.. hehehe.. Actually, Ai memang ada banyak idea.. Cuma kekadang sibuk dan stress.. Tu yang tak sempat nak mencoret..
Pic ni Ai ambil dari laci pakcik google.. Pic betik yang pakcik bagi tak ingat simpan kat mana..

Ai memang penggemar sayur-sayuran dan buah-buahan.. Buah betik adalah salah 1 buah favourite Ai.. Masa pregnant HK, hari-hari Ai makan buah betik potong.. Sampai ada yang risau, takut baby kena kuning.. Sekarang ni, HK dah umur setahun 10 bulan dan HK sangat suka makan betik..

Antara khasiat betik, yang Ai dapat dari laci pakcik google adalah;
1) Sebagai tonik tambahan
2) Ubat bagi sembelit dan bawasir
3) Mencegah terjadinya batu di dalam pundi kencing
4) Mengubati sakit-sakit otot 
5) Merawat masalah kulit seperti jerawat dan kekedutan
6) Mengubati tumit pecah-pecah 
7) Dijadikan Ulam-ulaman
8) Sesuai untuk merawat Hemoroid
9) Kaya dengan vitamin c
10) Kaya dengan vitamin A

Sekarang Ai nak story tentang kenangan buah betik dalam hidup Ai.. Along dan my sis bekerja untuk membantu our parent menyara kami sekeluarga.. Kami semuanya 7 beradik.. Hanya Ai yang belajar sampai degree.. Adik-adik dapat belajar sampai menengah je.. My mom kata, belajar tinggi bukan menjamin dapat kerja yang bagus coz Ai masih tak dapat kerja guna degree.. hukhukhuk...

Ok, berbalik kepada perkara tajuk yang asal.. hehehe.. Alkisahnya, 2 hari lepas pakcik bagi Ai buah betik.. Masa dapat tu terus teringat kat HK.. So bawa balik rumah nak berebut makan dengan HK.. hehehehe.. Masa nak potong buah betik coz HK dah merengek-rengek nak makan, Ai teringat kenangan cinta buah betik.. hehehe.. Ni bukan kisah cinta Ai tapi kisah cinta my sis.. Mengimbau kembali kenangan masa Ai form 3.. Masa tu my sis kerja kilang Mattel.. My sis cuma tua setahun dari Ai, tapi my sis tak sambung sekolah menengah atas faktor kemiskinan kami pada masa tu..

My sis baru umur 16 tahun.. Nak dijadikan cerita, my sis berkenalan dengan seorang lelaki.. Dan mula berkawan dan bercinta.. Kerja di kilang yang sama, shift yang sama cuma department yang berbeza.. Tapi dorang akan rehat bersama.. Memang kerap si pakwe berikan buah betik.. Boleh dikatakan setiap hari my sis balik kerja akan bawa buah betik sebagai buah tangan dari si pakwe.. hehehehe.. Kami adik-adik ni, memang seronok sangat la..

Setiap hari juga la, mak tabur biji betik kat belakang rumah.. Lelama kat belakang rumah tumbuh pokok betik.. Bila tengok pokok betik tu, terus kepul-kepul asap terbayang macamni lah kasih sayang antara my sis dan si pakwe.. Setiap hari semakin subur.. hehehehe..

Yang lawak, pernah kampung si pakwe naik air.. So habis pokok betik mati.. Pastu, my sis pula bawa betik bagi pada pakwe dia.. hahahahaha.. Tapi tak boleh hari-hari la bawa untuk pakwe dia.. Sebab kami ramai adik beradik.. Setiap hari duk tunggu buah betik tu masak.. hahahahaha..

Kalau my sis bergaduh dengan si pakwe, my mom akan cakap pada my sis.. "Tengok pokok betik belakang rumah ni teringat kat Fidi.. Hang tak rindu ke nak minta dia bawakan lagi buah betik??".. My sis mesti menangis.. Akhirnya mesti berbaik balik.. hehehehehe...

Alhamdulillah.. Setelah mengharungi pelbagai cabaran akhirnya my sis kahwin juga dengan pakwe nya.. Means si pakwe dah jadi abang ipar Ai la.. Sekarang ni, dah dekat 14 tahun dorang berkahwin.. Walaupun tak kaya, tapi dorang bahagia dengan 3 orang cahaya mata.. Dan semoga dorang akan terus bahagia hingga ke akhir hayat.. Kebahgiaan bukan diukur pada harta benda dan kemewahan.. Kebahagiaan hadir bila kita kenal erti tanggungjawab dan berusaha untuk buat yang terbaik..


Nota Jari: huhuhuhu... Entry ni dah setahun buat perkasam.. Bulan ni HK umur 2 tahun 10 bulan.. hehehehe..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...