Berhenti Berpaling..

As'salam... Wwoooowwweeeee... Bersawang dah blog!! Mana tuan blog ni??.. Hahahahaha..
Kepada followers (eerrrmmm, ada kan yang follow blog Ai??), sorry sesangat.. Lepas settle masalah, memang rasa lega sangat.. 

Terus Mencintai - Siti Nordiana


Oh Kasihku takkan hilang
Bila Kau ingat kepadaku
Oh Cintaku tak akan pudar
Bila Kau selalu disampingku

Hampir Karam...

Sebelum nak mulakan coretan, Ai nak minta maaf kepada yang membaca coretan ni.. Kalau ada yang tak elok, abaikan.. Ambil yang elok je untuk jadikan pengajaran.. Maaf juga, Ai tak dapat nak story selengkapnya.. Terpaksa hiden juga..
Dalam entry Ai yang terdahulu, Ai ada kata nak story bila keadaan dah reda.. Ok, ni Ai kotakan janji..

Pelangi Yang Dicari...

Ya Allah,
Terlalu berat dijiwa..
Terlalu gusar dihati..
Terlalu kusut diminda..
Jiwa ini semakin lesu,
Hati ini semakin lemah,
Minda ini semakin letih..

Tahajud Cinta

Malam ni Ai nak story pasal tahajud.. Sorry kalau ada yang kurang senang.. Kisahnya bermula pada tahun 2015, pada musim haji.. Ada jemaah negara kita terkorban dalam nahas runtuhan kren.. Salah seorangnya wanita.. Diamati amalannya, beliau sering mengamalkan tahajud.. Pada masa tu, Ai rasa sangat kagum.. Hebatnya beliau boleh bangun tahajud.. Sedangkan Ai, tak mampu nak buat..


Perancang Keluarga

As'salam.. Hari ni terbaca luahan perasaan seorang ibu tentang perancang keluarga di page Info Ibu Hamil (IIH).. Pada pendapat Ai, dah nama pun perancang keluarga, means kena lah ada kerjasama suami isteri.. Tak boleh la fikir seronok sendiri je.. Kena fikir juga isteri tu trauma ke tak??
Terus terang, lepas bersalin HB, Ai jadi trauma sangat.. Sebelum keluar hospital, doc cadangkan Ai guna IUD bermaksud ‘Intra Uterine Device’, atau juga digelar ‘Intra Uterine Contraceptive Device’ (IUCD) Atau dalam Bahasa Melayu dipanggil sebagai Alat Dalam Rahim (ADR)..

Kunci Dipermudahkan Urusan...

Salam Merdeka-Raya 2017.. Sorry raya puasa ritu, takde langsung buat entry.. Sibuk sesangat.. Masa tu la dapat tukar ke tempat baru.. Nak story pun susah, ramai benor tukang kecam.. Hahahaha.. Ada orang follow blog Ai sebab suka nak tau story Ai.. Tapi ada juga yang follow sebab nak kecam.. Lantak kome la.. 

Tiada Dendam..

Sedar tak sedar dah sebulan Ai berpindah ke tempat baru Kuala Kangsar.. Alhamdulillah.. 
Sebelum bertukar bulan lepas, Ai sempat berbual-bual dengan paman.. Paman pesan; "Ai jangan simpan apa-apa dendam, tau..".. "Takde la paman, Ai tak pernah dendam dengan sesiapa.. Cuma Ai frust je.."

Hanya Allah Yang Tahu...

As'salam.. Sorry lama tak mencoret.. Memang dari dulu, kan.. Tak mencoret bukan sebab takde idea.. Tapi mesti Ai terlalu sibuk or terlalu banyak masalah..
Ok, nak tanya followers blog Ai.. Dapat teka ke apa masalah Ai??? Kalau baca dari 1st entry sampai yang terkini, ada tak Ai cerita apa masalah Ai??? Takde kan.. Hehehehe.. 

Kenapa Bibir Kering???

Ai sering menghadapi masalah bibir kering.. Ramai yang kata sebab Ai kurang minum air.. Bila bibir kering, jari jemari pun gatallah nak buang bahagian kering tu.. Dan mula la berdarah.. Kekadang, hanya sebab Ai senyum pun bibir merekah berdarah..
Punca Sebenar Bibir Kering Bukan Kerana Kurang Minum Air Masak Sebenarnya..

Pembunuh Senyap Wanita..

Baru-baru ni, kita dikejutkan dengan berita kematian ibu yang baru habis berpantang.. Sebagai ibu, Ai berasa sedih andainya Ai ditakdirkan pergi disaat anak-anak masih kecil..

Mencari Lailatul Qadar

Tanpa dihitung masanya akan tetap tiba..
Tanpa dipaksa ia tetap menghampiri..
Tanpa disedari ia akan berakhir..
Ya..
Akan berakhir semuanya..
Bisakah kita bertemu lagi??
Bisakah bahagia mengiringi kita nanti??
Bisakah kita berpisah tanpa bertemu semula??

Stop Distracting Me!!!

Salam Ramadhan yang ke-18.. Alhamdulillah, masih diberi peluang dan ruang untuk bertemu dengan bulan yang penuh dengan keberkatan.. Insya-Allah, kurang dari 2 minggu kita akan menyambut syawal pula..
Fuuuuhhhhhh... Lama bebenor tuan blog tak mencoret.. Bukan lupa, tapi tak sempat.. Sebenarnya mood terbang ke laut.. Hahahaha..

Pengalaman Interview Jawatan: Pembantu Tadbir (Kewangan)

As'salam.. Sorry lama tak mencoret.. Idea banyak tapi macam biasa lah.. Bila tak mencoret means Ai terlalu sibuk or terlalu banyak masalah.. Ye, masalah datang bertimpa-timpa.. Insya-Allah, nanti dah reda Ai akan story..
Sesaja buka blog.. Baru terperasan ada new  comment.. Semoga yang membaca coretan Ai ni, terus kuat dan tabah menghadapi ujian Allah.. Tahun lepas, adik ni dah pernah komen..

Segalanya Dengan Izin Allah

Amboiiiii.... Tuan blog lama menyepi.. Hehehehe.. Ada yang rindu ke??? 

Banyak story mory sebenarnya.. Tapi kena tapis dulu supaya sesuai untuk bacaan umum.. Hahahahaha.. Korang mesti tak tau, kan.. Blog Ai ni ada penapis piawaian.. Tak pernah lantik pun.. Tapi tu la.........

Karnival Promosi & Jualan Produk Industri Asas Tani

Minggu lepas masa layan mukabuku, ternampak mukabuku fama batu kurau.. Ai memang follow page dorang sejak 2015.. Senang nak tau bila dorang buat lelongan durian.. Hahahaha..

Kepala Lutut Teralih Lagi

Yuhuuuuuu... Lama nya tak munculkan diri.. Ai sibuk sesangat.. Banyak perkara yang berlaku.. Hanya pada Allah tempat Ai mengadu..
Ni apa kes pula tunjuk pic kaki orang???.. Hahahahaha.. Alkisahnya, Ai kan memang ada masalah lutut.. J-Sign.. Dah lupa apa istilah perubatannya.. Masa last check-up kat hukm tahun 2013, doc kata kena operate betulkan tulang lutut Ai.. 

Cara Buat New Entry For Beginner

As'salam... Ada yang dah cuba buat blog ke?? Senang je kan.. Harap faham la tengok video tu.. Ok, kali ni nak share cara untuk buat entry pula..

Cara Buat Blog For Beginner

As'salam.. Ada tak yang nak belajar buat blog??? Meh cuba ikut tutorial ringkas dari Ai ni.. Semoga bermanfaat..

Tak Putus Asa BerBLOG..

Adoiiii.. Sakit pinggang.. Sekarang kan Ai berulang naik motor.. Penatnya berkali ganda dari drive kereta.. Hari cuti pula, Ai sibuk belajar untuk merakam screen laptop.. Kenapa???
Ramai yang kata untung Ai pandai berblog.. Errrmmm.. Sebab tak ramai yang pandai berblog.. So nak story la alkisah macam mana Ai boleh terjebak dengan dunia blog ni..

Terima Kegagalan Untuk Menuju Kejayaan

Hari ni berlangsungnya Pemeriksaan Fizikal, Pancaindera dan Kecergasan untuk jawatan Pegawai Penguatkuasa KP41 Jabatan Perkhidmatan Haiwan (MOA)..

Disebabkan ramai yang bagi semangat (walaupun ada juga yang Ai paksa suruh bagi semangat), hari ni Ai ambil cuti untuk menghadiri pemeriksaan ni.. Pemeriksaan dilakukan di Penjara Seberang Perai.. Ai tak pernah sampai kawasan tu.. Tapi Ai pernah pergi mesyuarat kat Bukit Jawi Golf Resort..

Ego Solariz

Yooooo.... Jangan la terkejut tengok tajuk yang gempaqqqq.. Ramai yang tanya Ai dah beli motor baru ke?? Sekarang pergi kerja naik motor lagi ke?? Ok, sebelum tu nak kena declare awal-awal.. Ni bukan entry berbayar untuk promote ye.. Ni review tulus ikhlas dari Ai.. hehehehe..
Macam yang Ai pernah story dalam entry-entry dari tahun lepas, Ai merancang nak beli motor baru memandangkan motor ego dah uzur dan tak boleh travel jauh.. Dari bulan puasa tahun lepas, Ai berulang menggunakan kenari.. huhuhuhu.. Bertabahlah untuk sediakan duit minyak dan tol setiap hari..

Semangat Yang Terkubur

Minggu lepas memang stress sangat.. Nak menangis sangat-sangat.. Kepala rasa berat sangat.. Badan rasa lemah sangat.. Semangat pun semakin pudar..
Pada hari selasa, selepas selesai solat zohor dan mengaji, tiba-tiba ada mesej masuk.. Errrmmm.. Siapa pula yang mesej ni?? Tengok-tengok mesej dari SPA.. Jemputan untuk pemeriksaan fizikal, pancaindera & kecergasan untuk jawatan Pegawai Penguatkuasa KP41..

Teman Paling Rapat

Minggu yang sangat memenatkan.. Bila berdepan dengan pelbagai kerenah manusia.. Biasalah perangai manusiakan berbagai-bagai.. Hhhhuuuuhhhhh.. Ai selalu lupa makan bila terlalu sibuk dan stress..

Selawat Tafrijiyah

Semalam Ai ada story, KF minta Ai amalkan selawat Tafrijiyah.. Ok, kali ni Ai nak kongsi kelebihan selawat Tafrijiyah.. Ai copy dari Shafiqolbu.. Semoga manfaatnya dan pahalanya dapat sampai kepada semua orang..

Masih Ada Yang Sayang

Oh ye.. Ada yang perasan tak?? Ai dah ubah pic header blog.. Macam yang Ai story dalam Hakun Store Berwajah Baru; 'Nanti nak minta lukis pic Ai tengok pelangi.. Nak ganti pic burung tengok pelangi tu pula.. Hahahaha.. Ai kan Si Pencari Pelangi..'

Jumaat lepas, sempat berbual-bual dengan KF.. Errrmmm.. Lama tak makan kek carrot yang KF buat.. Sedap tau.. Ok, sambung balik.. KF tanya macamna keadaan Ai.. Ai cerita la baru habis audit.. So lega la sikit.. bla..bla..bla..

Kembali Kepada ALLAH

Hohohohoho.. Punyalah semangat Ai bawa balik pendrive sebab nak buat kerja kat rumah.. Sekali nak buka, maklumat dalam pendrive tak boleh buka.. Tak tahu lah apa masalahnya.. Sudahnya, tidur je lah..

Beberapa minggu ni, Ai asyik dengar perkhabaran yang kurang baik.. Saudara sebelah HM sakit, ibu KN sakit (patah tulang peha), suami KW sakit dan perlu di bedah, family KG pun ada yang sakit dan perlu di bedah..

i-Sihat: Revolusi Baru Susu Kambing

Setiap hari, Ai mulakan rutin harian dengan meminum Premium Berry.. Pernah satu hari, ada seorang pegawai menegur Ai.. "Ai minum apa tu??".. "Minum susu la.. Sedap tau..", jawab Ai .. "Ish..ish..ish.. Dah tua-tua minum susu.. Macam budak-budak..", balas pegawai tadi..

Berusaha Menjadi Lebih Baik

Minggu lepas, tetiba KG baru teringat dia tak bayar lagi susu yang dia beli dan ada beberapa barang lain.. Dengan selamber Ai jawab; "tak pe, Ai kan orang kaya.. hehehe.."..

"Amboiiii...".. Mesti KG ingat Ai perli dia sebab tak bayar hutang.. "Tak de lah.. Kalau bab duit, Ai memang yakin pada rezeki Allah.. Ai yakin, orang tak ingat bayar duit Ai sebab Ai masih belum perlukan duit tu.. Nanti bila Ai betul-betul terdesak nak guna duit, mesti masa tu ada yang bayar duit.."..

Mimpi Arwah Mak

Ai bawa HK untuk pergi mandi.. Tiba-tiba Ai ternampak kelibat sesorang..

"Siapa tu???" Ai memberanikan diri untuk menyapa..

"Dah nak balik dah, saja datang sebab rindu.." jawabnya..

HB Doa Nak Jadi Pandai..

As'salam.. Apa khabar?? Kali ni, Ai nak share tentang IQ-1st.. Sebagai ibu, Ai nak yang terbaik untuk anak-anak Ai.. Satu hari lepas HB solat, Ai suruh HB berdoa..

HB: "nak doa apa umi??"
Ai: "abang doa lah apa yang abang nak?? minta je dengan dengan Allah.. nanti Allah bagi.."
HB: "ok, umi.. errrmmm.. abang cuma nak jadi pandai.."
Menitik air mata Ai dengar HB cakap macam tu.. Masa HB berdoa, Ai aminkan doanya dengan linangan air mata dan mohon agar Allah perkenankan doa anak yang Ai cintai.. Dan sebagai usaha, Ai cuba produk ni untuk memenuhi hajat HB..

Putus Terpaksa - Ziana Zain


Seringkali kau menepis tiap persoalan
Ada sesuatu kau sembunyikan
Dari pengetahuanku

Dapat aku merasakan
Ketara perubahan
Setelah jelas terbukti
Sesuatu yang terlarang
Menjadi teman hidupmu
Selain aku...

Demi masa hadapan kita
Aku merayu
Kuncikan keinginanmu
Bernafaslah dalam sejahtera
Ku pasti ruang untuk mu
Masih ada...

Sudah puas ku menghimpun doa
Agar kau berubah
Berpaling membentuk impian hidup kita

Namun tiada oh kudratku untuk
Halang keinginan
Suaraku tak berdaya
Menentang kemahuanmu

Sia-sia belaka aku
Berkorban kasih ku padamu
Sekiranya kau
Masih tak ubah pendirian
Yang hanya menjanjikan
Pemergian ngeri
Yang tak memberi erti

Demi masa hadapan kita
Tak sanggup aku
Bertemankan oh kasihmu
Yang penuh dengan fantasi
Terpaksa jua ku undur diri...
Terpaksa jua ku undur diri...


Nota Jari: Amboi.. Hari ni, 1st time my dad tuju lagu kat Ai.. Nak suruh Ai belajar nyanyi ke ni??

Hakun Store Berwajah Baru

As'salam.. Apa khabar semua?? Ai tengah teruja ni.. Hehehehe.. Ingat tak dalam entry Bersabar dan Terus Tabah, Ai ada cerita pasal lukisan Imanimex??

Ok, sebelum tu.. Ni bukan iklan berbayar ye.. Ni just review ikhlas dari Ai.. Sebab Ai dah selalu guna pic lukisan Imanimex dalam blog dan dalam mukabuka.. So owner page Imanimex patut dapat kreditnya..

Rimas - The Fabulous Cat



Nanananananana...

(ALYA)

Lari lari lari
aku lari tinggalkan semua ini
Untuk mencari-cari cari ketenangan diri

(ADEEP)

Pergi pergi pergi
engkau pergi dari hidupku ini
Ku tak mahu mahu engkau hadir dalam diri ini

(ALYA)

Keluhan hatiku tak siapa yang tahu
Ku simpan semua sebak didada
Biarpun ku yang terluka
Pernahkah kau mengerti caraku memujukmu
Pernahkah kau hargai caraku mencintaimu

(ADEEP)

Lafasan kata dari bibir
Adakah ia dari hati
Mungkin kau tak fahami maksud yang tersembunyi
Titisan airmata dari pipi ke bumi
Pernahkah kau peduli betapa sedih diriku ini

(chorus)

Mengapa aku yg terluka
Aku yang merana
Aku yang menahan sisa baki cinta ini
Engkau yang meminta
Aku yang sengsara
Rimas rimas Aku rimas

(Cat Rap)

Tinggalku sorang kecundang
Istana jiwaku goyang
Roboh dan tumbang
Sawanku lantang
Tidak berpantang
Letupnya siang siang
Bukannya alang kepalang
Datangnya perang
Dan bawaku ke jurang
Pulanglah sayang
Janji ku tatang
Ku hapuskan dalang
Dalangnya sayang
Sayangnya hilang
Hilanglah garang
Garangku terbang melayang

Terbokangku terbang kau terhoyong-hayang
Tak pandang belakang
Terkangkang gilaku tak diundang
Ku rapuh semua tak bertiang
Janjiku kini kan bertulang

(Chorus)

Nanananananana…ohhh

(Bridge)

Lari lari aku
Lari tinggalkan
Tinggalkan semua ini
Tuk mencari
Untuk mencari ketenangan

Aku pergi tinggalkan
Tinggalkan kau sendiri
Ku pergi.. kini ku pergi
Tinggalkan mu sendiri

(Chorus) x2

Nananananana.. ohhh

Takkan Mengalah

As'salam.. Kengkawan apa khabar?? Jangan sedih-sedih, ye.. Jadikan Al-Quran teman setia disaat gembira dan sedih.. Insya-Allah, hati akan selalu tenang.. 

Senyuman Di Bibir, Tangisan Di Hati...

As'salam.. Kengkawan apa khabar?? Ai sakit kepala dan sakit tekak.. Tengah stress sangat-sangat.. Serabut.. Bak kata orang penang; RAPLAH JINGGA.. Eeerrrmm.. Betul ke ejaan tu??
Hari ni, kali pertama dalam hidup, Ai menjerit sekuat hati.. Macam yang Ai coretkan dalam entry Bersabar dan Terus Tabah; 'Kekadang nak menjerit kuat-kuat nak lepaskan tekanan.. Ada masanya menangis depan KG berharap sangat semua masalah akan cepat selesai.. Ye, Ai ada kawan gelak dan kawan gaduh (KG).. Tapi setakat mana orang boleh faham masalah yang kita hadapi..'

Semangat Yang Hilang

As'salam.. Selamat pagi.. Cuti hari minggu pertama bulan feb 2017.. Dari minggu lepas Ai sibuk update blog Hakun Store dot com.. Hope Ai akan terus istiqomah niaga dan update blog.. Hehehe..
Semalam Ai balik rumah bapa.. Dari kecil Ai kurang rapat dengan bapa.. Ai lebih rapat dengan mak.. Ye la, Ai kan anak manja mak.. Bapa garang dan tegas dengan anak-anak.. Mak pula lebih bersikap penyayang dan memanjakan.. 

Bersabar dan Terus Tabah

As'salam.. Selamat bercuti menyambut tahun tahun cina.. Hehehehe.. Stok limau Ai dah habis.. Oh, ye.. Kengkawan sihat ke??? Ai tak berapa sihat.. Tapi bukan lah sakit yang serius..

Hakun Store

As'salam.. Apa khabar semua?? Ada yang dah mula cuti raya cina ke?? hehehehe.. Untungkan kita duduk Malaysia.. Orang lain raya, kita pun boleh cuti sekali.. Ai??? Eeerrrmmm.. Raya puasa pun Ai tak cuti, tak kan nak cuti raya cina pula, kan.. hehehehe.. Lagi pun minggu lepas dah 3 hari ambil cuti sebab demam panas..

Cinta Buah Betik

As'salam.. Apa khabar?? Amboi.. Rajin la pula tuan blog ni.. Ada je idea nak buat entry baru.. hehehe.. Actually, Ai memang ada banyak idea.. Cuma kekadang sibuk dan stress.. Tu yang tak sempat nak mencoret..
Pic ni Ai ambil dari laci pakcik google.. Pic betik yang pakcik bagi tak ingat simpan kat mana..

Ai memang penggemar sayur-sayuran dan buah-buahan.. Buah betik adalah salah 1 buah favourite Ai.. Masa pregnant HK, hari-hari Ai makan buah betik potong.. Sampai ada yang risau, takut baby kena kuning.. Sekarang ni, HK dah umur setahun 10 bulan dan HK sangat suka makan betik..

Izarra Humaira

As'salam.. Apa khabar semua??? Kali ni Ai nak story tentang Izarra.. Sorry, macam biasa.. Entry ni dah terperam hampir 3 bulan.. Huhuhuhu.. Ok, bukan tujuan Ai untuk mengutip sumbangan derma or apa-apa sahaja yang sewaktu dengannya.. Ai just nak minta kengkawan tolong doakan kesembuhan kepada baby Izarra..


Dengarlah Bintang Hatiku - DeMeiSes


Dengarlah bintang hatiku aku akan menjagamu
Dalam hidup dan matiku hanya kaulah yang ku tuju
Dan teringat janjiku padamu suatu hari pasti akan ku tepati
Aku akan menjagamu semampu dan sebisaku
Walau ku tahu ragamu tak utuh
Ku terima kekuranganmu dan ku tak akan mengeluh
Karna bagiku engkaulah nyawaku
Dengarlah bintang hatiku aku akan menjagamu
Dalam hidup dan matiku hanya kaulah yang ku tuju
Dan teringat janjiku padamu suatu hari pasti akan ku tepati
Aku akan menjagamu semampu dan sebisaku
Walau ku tahu ragamu tak utuh
Ku terima kekuranganmu dan ku tak akan mengeluh
Kerna bagiku engkaulah nyawaku
Aku akan menjagamu semampu dan sebisaku
Walau ku tahu ragamu tak utuh
Ku terima kekuranganmu dan ku tak akan mengeluh
Kerna bagiku engkaulah nyawaku
Aku akan menjagamu semampu dan sebisaku
Walau ku tahu ragamu tak utuh
Ku terima kekuranganmu dan ku tak akan mengeluh
Kerna bagiku engkaulah nyawaku
Kerna bagiku engkaulah nyawaku


Nota Jari: Love u for ever, my dear...

Harta Dunia

As'salam.. Hari ke 7 dalam tahun baru.. Kengkawan sihat ke?? Ai dah tiga hari takde suara.. Hari ni ok sikit.. Boleh bercakap tapi masih perit.. So Ai lebih pilih untuk diam je..
Inilah harta Ai, dunia dan akhirat...

Selamat Tahun Baru 2017

As'salam.. Selamat Tahun Baru 2017.. Huhuhuhu.. Apsal Ai rasa macam baru sangat sambut tahun 2016, sekarang dah masuk 2017.. Dan tahun ni masih lagi kena bekerja di penang.. 

Apa azam tahun baru??? 

Errrrmmmm.. Rasa dah naik malas nak carry forward azam dari tahun 2006.. Huhuhuhu.. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...