Thursday, 10 March 2016

Si Rambut Kerinting

As'salam.. Apa khabar?? Ada yang selsema or tak sihat?? Alololo.. Ciannya.. Pergi klinik ye.. Dah sembuh nanti cuba amalkan mandi sebelum subuh.. Coz mandi sebelum subuh ada banyak kelebihan; antaranya adalah meningkatkan sistem immune badan.. Insya-Allah...
Hari ni besday my baby boy.. huhuhu.. Rasa macam cepat sangat masa berlalu.. Si Rambut Kerinting (SRK) dah berumur 2 tahun.. Tapi manjanya, masih macam baby.. Nak tidur mesti nak bergayut.. Nak dipeluk.. Abi dan HB tak boleh langsung nak sentuh or dekat dengan Ai.. Mesti HK akan menjerit marah.. Kekadang si abang saja nak menyakat.. HK menjerit, lagi suka abangnya nak peluk Ai.. Then mulalah adegan gigit dan jerit-menjerit.. HK kalau geram sangat, dia akan gigit abangnya..

Errrrmmm... HK memang betul-betul klon abinya.. Rasa macam takde langsung yang dia ikut Ai.. huhuhu.. My SIL kata; matanya ikut Ai.. Tapi Ai tengok macam tak sama pun.. Maybe senyuman manis dia je yang ikut Ai..hehehe.. Coz HK ada lesung pipit kecil di tepi mulut, sama macam Ai.. Kalau yang ni pun HM kata ikut dia juga, means Ai cuma tolong buat klon dia je la.. huhuhu...


Pengasuh

HK sangat bernasib baik coz dapat pengasuh yang penyayang.. Masa duduk dengan my mom, HK dihantar ngasuh ke rumah jiran takde anak.. So dorang sayang sangat pada HK.. HK duduk dengan dorang dari bulan Jun 2014 sehingga awal Ogos 2014.. Then Ai berpindah ke rumah sewa yang dekat dengan rumah my sis.. So my sis boleh jaga HK..

Awal bulan Oktober 2014, my mom masuk hospital.. My sis yang kena jaga my mom.. So Ai suggest hantar sementara ke jiran rumah Ai.. Asalnya cadang nak hantar seminggu je.. Tapi bila my sis tengok pengasuh ni sayang sangat pada HK, my sis minta dorang terus ngasuh HK.. Coz my sis sibuk uruskan my mom yang sakit.. So since lepas raya Haji (bulan Oktober) 2014, HK dijaga oleh ayah Man (panggilan HK untuk suami pengasuh) dan ibu Ita (panggilan HK untuk pengasuh)..

Walaupun pada mulanya ramai yang bimbang ibu Ita tak pandai mengasuh kerana dah 14 tahun kahwin tapi masih takde zuriat.. Alhamdulillah.. HK ditatang bagai minyak yang penuh oleh ayah Man.. Ibu Ita pun sayang HK, bagi HK makan macam-macam sebab tu badan HK bulat.. hehehe..

Kami berkongsi anak yang sama.. Siang ibu Ita dan ayah Man yang akan jaga.. Sebelah malam, turn Ai pula.. Bab upah ngasuh, dorang tak pernah tetapkan.. Ai cuma mampu bayar RM200 sebulan.. Yup, murah sangat, kan.. Coz dorang ngasuh bukan sebab nak duit tapi nak menumpang kasih seorang anak..

HK memang manja sangat dengan ayah Man.. Lebih manja daripada dengan abinya sendiri.. Tapi antara Ai dengan ibu Ita, HK lebih manja dengan Ai.. Maybe coz HK nyusu badan.. Walau dah takde susu, HK still nak tidur dan peluk Ai.. Dapat peluk untuk lepas gian pun jadilah.. Then baru dia boleh tidur dengan lena..
Khusyuk tengok movie.. Macam la faham sangat..

Rajinnya anak bujang umi.. huhuhu.. Dia nak try sapu besi tu.. Tapi tak bergerak, tu yang dia angkat besi tu..

Dah pukul 9.00am, tapi bulat umi masih rasa ngantuk.. 


Ni nak bertukang ke nak main bola??



Nota Jari: Selamat hari jadi, sayang.. Umi sayang Hafiy.. Ni pun puas bercinta nak siapkan entry.. Asyik berebut tangan dengan dia.. Dia nak tangan umi peluk dia je...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...