Sunday, 1 November 2015

Boss vs Leader

As'salam.. Apa khabar kengkawan??

Ok, kali ni nak share sikit pengalaman bekerja dengan ketua di syarikat kecil, badan berkanun dan kerajaan penuh.. 



Ok, Ai nak story masa kerja di syarikat iks milik bumiputera.. So memang owner tu boss syarikat.. But he is a good leader.. Ai banyak belajar guna excel dari dia.. Dia memang tak pernah marah Ai.. Dia selalu takde opis.. So Ai selalu kerja sorang-sorang..

Ai masuk kerja pukul 9am.. Pepagi sampai opis je, Ai akan check baki akaun company melalui internet banking.. Nanti encik boss akan call dari luar, bertanyakan tentang baki akaun syarikat dan ada tak cek yang bertarikh hari tu?? So memang Ai je yang tahu maklumat akaunnya.. 

Walaupun Ai selalu tinggal sorang, Ai akan makan ikut time.. Means Ai tak kan pergi makan di luar waktu lunch time.. Hari jumaat pun Ai cuma rehat 1jam je.. Walhal encik boss bagi rehat 2jam 30minit.. huhu.. 
~~~~~~~~~~
Then Ai dapat kerja di badan berkanun.. Memang encik boss sayang nak lepas Ai pergi tapi dia terima keputusan Ai untuk berhenti demi masa depan Ai.. 

Ai diambil bekerja untuk membantu seorang pegawai akaun (Ketua Unit) untuk mewujudkan unit audit dalam.. Dan pegawai tu pun tak biasa bidang pengauditan.. So kami joint kursus audit dengan ipta-ipta lain.. Ai buat kertas kerja penubuhan unit audit dalam  dengan maklumat yang kami perolehi semasa kursus.. Dia takde bagi date line tapi tetiba je dia minta.. Mujurlah Ai memang dah siapkan.. huhu..

Then seorang juruaudit berpengalaman diambil untuk membimbing Ai buat kerja-kerja audit.. Tapi dia tak pernah nak ajar Ai apa-apa.. Bila Ai tanya macamna nak buat, dia akan suruh Ai buat sendiri je dulu.. Nanti dia cek.. Tapi kalau tersilap, terus dia send email layang.. Kutuk Ai macam-macam, kata Ai tak pernah tanya apa-apa, rugi la Ai tak ambil peluang untuk belajar dari dia yang banyak pengalaman.. huhu..

Ketua Unit pula cuma bagi arahan.. Dan memang tak ajar Ai tentang audit coz dia sendiri tak pernah buat kerja audit.. Dia bagi arahan yang gila-gila punya.. Suruh buat audit keseluruhan aset milik fakulti kejuruteraan dalam masa sebulan.. huuuhhhhh... Memang tak logik langsung... Masalahnya, kami buat audit tentang semua aspek bukan berfokus..
~~~~~~~~~
Terlalu stress kerja kat situ.. Akhirnya Allah kurniakan Ai kerja lain.. Kali ni dapat kerja dengan kerajaan penuh pula..

Masa kerja di jalan duta, kerja Ai tak de kena mengena dengan kawan seunit yang lain.. Coz kami dah diagih-agihkan sekolah yang perlu kami jaga.. Kalau tak siap, means checker tu yang bermasalah.. Ai dimasukkan ke situ pun bagi menggantikan staf yang bermasalah.. That why, masa mula Ai jadi checker, CC Ai kerap tanya claim sekolah dah bayar ke belum.. Alhamdulillah, semua habis dibayar on time..

Then Ai berpindah ke penang.. Masa Ai masuk tu, berlaku rombakan besar-besaran dalam unit tu.. Semua orang lama di unit tu di keluarkan.. Errrmmm... Tanpa plan, Ai pregnant masa tukar tu.. Dapat pula KU perempuan yang belum kahwin.. huuuuhhhh... Memang masalah jadinya.. Lepas Ai naik cuti bersalin barulah KU ok sikit.. Ketua Jabatan (KJ) jenis yang aktif.. Semua benda kena siap on time.. But still boleh tolak ansur.. Cuma yang penting kena story betul-betul kat dia..



Nota Jari: Esok ambil cuti nak tengok HB ambil hadiah anugerah kecemerlangan.. 

2 comments:

  1. teruskn mencoret kak..sy byk bermotivasi mmbaca blog akak

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih, dear.. Ai mencoret macam menulis dalam diari je.. hehe.. memang tak sangka ada yang sudi membaca.. hehe..

      tapi sekarang terlalu sibuk, so mmg nak pegang h/p pun tak sempat.. bila nak lepas geram, barulah nak buka blog.. huhuhu..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...