Thursday, 4 June 2015

Setting Latest Comment di Page

Tadi masa duk layan muka buka, tetiba ternampak ada yang tanya macam mana nak setting supaya latest komen di page berada di atas.. So tak de la penat nak scroll ke bawah dan terlepas pandang customer minta pm.. (walaupun page tak boleh pm customer dulu, tapi memang kerap customer minta kita pm dulu.. huhu)
Ai bukanlah pandai sangat bab ict ni.. Tapi Ai nak share ilmu yang tak seberapa ni.. Mulanya Ai nak reply kat status orang yang bertanya tu.. Tapi bila dah buat  screenshot langkah-langkah yang diperlukan,  Ai tak jumpa la pula cari balik siapa yang bertanya.. huhuhu... Silap Ai screenshot dulu..
Oklah, ni langkah simple dari Ai yang bukan pakar ye..
1st - kena log in guna internet.. Nak masuk muka buku memang guna internet.. huhuhu... Ai maksudkan kena log in guna pc.. Klu nak guna tab pun boleh.. Tapi kena log in guna browser or crhome, ye..


2nd - Dah log in, then go to ur page.. Macam pic atas ni; page Cadar4U.. Tengok pada arrow tu..  Kat situ tertera Top Comments.. Means itu bukan comment yang terbaru..

So untuk tukar setting, klik je kat sudut kanan yang macam ada arrow kecil tu.. Then akan jadi macam pic seterusnya ni..

3rd - Dah jadi macam pic atas ni, pilih Recent Activity.. So sekarang perhatikan bulatan merah pic atas ni dengan pic di bawah ni ye..

Okit?? Nampak tak perbezaannya... hehehe.. Sekarang comment yang atas sekali adalah comment yang latest.. So selamat lah jari anda daripada kena scroll ke bawah.. hehehe..



Nota Jari: Okit... Selamat membela jari ye...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...