Friday, 26 June 2015

Rindukan Belaian

Assalammualaikum... Minggu lepas Ai betul-betul takde mood.. Permohanan pertukaran Ai masih gagal... Kecewa sangat-sangat.. Kerana target Ai, jun bulan terakhir Ai berulang jauh.. Coz sekarang dah setahun sebulan Ai berulang dari kampung...

Penatnya hanya Allah yang tahu.. Orang hanya nampak kekuatan semangat Ai.. Tapi tak sorang pun faham kepenatan yang Ai tanggung.. Rasa betul-betul terbeban sekarang ni..

Rindu pada mak... 

Mak... Mak.. Makkkkk!!!!
Akak penat sangat... Akak dah tak larat sangat... Dulu kalau akak sampai lambat, mesti mak risau.. Mak tunggu depan pintu or tingkap.. Bila akak sampai dan akak diam je..Mak tau akak penat.. 

Akak terus baring..Tak sampai 5 minit akak baring.. Mak akan datang tanya, akak penat ke?? Nak mak urut ke?? Walaupun mak sendiri pun penat..Mak sendiri pun tak sihat... Tapi kasih sayang mak tulus.. Kasih sayang mak ikhlas.. Kasih sayang mak suci..

Mak cukup faham, akak tak akan bercakap kalau akak penat atau marah.. Mak akan tetap berbual-bual sambil urut atau picit kepala akak.. Walaupun akak diam je...

Mak... Akak rindu sangat kat mak.. Akak je yang tak jaga mak masa mak sakit.. Akak minta maaf mak.. Akak tengah banyak masalah masa mak sakit.. Akak tak tunjuk or cerita kat mak sebab akak tak nak mak susah hati.. Akak tak nak tambah beban mak.. Akak tau, mak sakit sangat.. 

Mak, akak masih ingat mak call akak masa akak kerja.. Mak cakap mak teringin nak makan ABC special di bukit merah club house.. Masa tu akak janji dengan mak, akak akan bawa mak kalau mak sihat.. Walaupun akak tau, sakit mak takde ubat.. Tapi akak tak nak mak patah semangat..

Dalam masa yang sama akak marah kat Atam coz akak sangka Atam yang cerita pasal ABC tu kat mak.. Akak tau pasal ABC tu pun sebab ada yang share pic di mukabuku... Tapi rupanya bukan Atam yang cerita kat mak...

Mak tau, sejak dari tu, tiap kali akak nak balik tengok mak mesti akak teringat nak pergi bungkuskan ABC yang mak nak.. Tapi akak takut ianya akan lebih memudaratkan kesihatan mak..

Mak, akak minta maaf.. Dulu mak cukup risau tentang yuran pengajian pondok Asu.. Mak nak sangat seorang anak mak jadi iman, jadi ustaz, tahu pasal agama.. Akak janji kat mak, akak yang akan tanggung Asu.. Tapi mak, sampai sekarang akak masih tak dapat tunaikan janji-janji tu..

Ni tahun pertama kami lalui ramadhan tanpa mak.. Rasa lain sangat.. Dah takde leteran.. Dah takde teguran.. Dah takde belaian.. Dah takde renungan kasih.. Kini semua tinggal kenangan.. Harap mak damai di sana kerana kami semua sentiasa mendoakan mak..


Nota Jari: Feeling sad... 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...