Pengalaman Temuduga: LHDN vs KASTAM..

Kali ni nak story sad story..huhuhu.. Actually, awal tahun ritu  dalam awal bulan februari, Ai dapat interview di LHDN sebagai pegawai penaksiran.. Masa tu Ai pregnant 8 bulan.. Saja try, kut-kut ada rezeki baby.. Then pertengahan oktober ritu, Ai dapat interview penguasa kastam pula.. Tapi nasib masih belum menyebelahi Ai.. Very sad but Ai akan cuba story in details pengalaman berharga ni untuk tatapan kengkawan.. Dan mungkin berguna kepada viewers blog Ai..

LHDN (Ai interview di Jalan Duta, KL)

1. Kena beratur semak nama di kaunter pendaftaran. Diberikan nombor giliran.. Disebabkan ramai yang taknak tampil ke depan.. So Ai volunteer jadi 1st candidate.. 
2. Duduk di ruangan menunggu.. Susun sijil-sijil mengikut aturan yang ditetapkan..
3. Menunggu nombor giliran dipanggil.. Urusetia menyemak susunan sijil asal dan salinan.. Ukur ketinggian dan timbang berat..
4. Kembali menunggu di ruang menunggu sementara menunggu giliran temuduga.. Terdapat banyak bilik, so bermakna selain Ai, ada beberapa orang lagi menjadi 1st candidate for each rooms..
5. Urusetia memanggil nama mengikut no bilik dan no giliran.. Duduk bersedia di hadapan pintu bilik (kerusi di sediakan di luar bilik interview)
6. Kena sentiasa peka.. Dengar loceng, kena terus bangun ketuk pintu dan masuk ke dalam..
7. Serahkan fail sijil dan salinan sijil-sijil.. Duduk setelah dipersilakan duduk.. (penemuduga 2 orang, dan calon masuk sorang je dalam 1 masa)
8. Bermulalah sesi temuduga dengan:
          a) Perkenalkan diri, pelajaran dan pengalaman kerja..
          b) Tanya tentang cukai langsung dan tak langsung.. (masa ni tak faham pun apa tu cukai tak langsung)
          c) apa perbezaan badan berkanun dengan fully goverment.. soalan ni ditanya mungkin sebab sebelum 
               ni Ai kerja dengan badan berkanun dan sekarang dengan fully goverment pula..
          d) now we move to english session.. please story about something (free topic).. So Ai tell about my   
              1st son (iye lah masa tu kan tengah preggy baby HK).. Habis cerita, 1st interviewer said, good u   
               can speak..
           e) apa kelemahan Ai.. apa yang Ai buat untuk atasi kelemahan itu..
           f) sebelum sesi berakhir, interviewer tanya ada apa-apa nak tanya dan ada nak cakap apa-apa tak??
           g) sebelum Ai nak beredar, chinese interviewer tu kata kat sini kerja heavy tak boleh 'goyang-goyang 
               kaki'.. so Ai balas balik, Ai tak setuju dengan statement tu coz  kerja kerajaan penuh pun sibuk 
               juga..
9. Selesai sesi temuduga, bangun dan salam dengan interviewer.. Then terus balik.. (tak ingat habis pukul berapa tapi awal juga la..rasanya sebelum pukul 10am)

KASTAM (Ai interview di penang)
1. Daftar kehadiran di meja pendaftaran.. Diberikan no giliran..
2. Duduk di ruang menunggu.. Susun sijil ori dan salinan mengikut turutan yang diberi..
3. Kali ni, Ai dapat no 2.. Dah siap susun dan di semak oleh urusetia.. Duduk dekat dengan bilik interview menunggu giliran..
4. Bunyi loceng, ketuk pintu dan masuk.. Serahkan fail sijil dan salinan sijil..
5. Duduk apabila dipersilakan untuk duduk.. (penemuduga 2 orang, dan calon masuk sorang je dalam 1 masa)
6. Sesi interview bermula dengan:
          a) please introduce yourself in english..
          b) disebabkan Ai student banking so she ask me more about banking.. about islamic bank etc...
          c) she also ask me, kenapa sesetengah negeri memfatwakan ASB haram sedangkan ASB ada 
               keluarkan list di mana mereka melabur.. (a bit tricky question but Ai manage to answer it)..
          d) pastu another interviewer ask me about customs duties and what the related between my degree 
               and customs line?? (sorry to say but Ai fail to answer this question even Ai already practice this
               question at my office bcoz Ai really headache think about my mom ill)
7. Habis macam tu je, tanpa ada penutup.. Then terus bangun dan salam dengan interviewer.. The 1st interviewer nampak friendly dan tanya Ai ambil cuti ke?? Ai jawab Ai ambil time-off je coz dah dekat dengan opis..
8. Sesi Ai selesai sebelum pukul 9am.. Memang sekejap sangat..


Nota Jari: Hope dapat membantu kengkawan yang tengah mencari soalan spot untuk interview 2 post di atas..

21 comments:

  1. Assalamualaiku. terima kasih kerana share pengalaman. sgt interesting. anyway... awk dapat ke jawatan kt LHDN tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam...
      Ai tak dpat.. coz ms tu tgh preggy 8bln.. then Ai story problem knp Ai nak sgt kja tu.. coz itu je cr utk Ai blk ke KL, my hubby xdpt tkr penang..
      So conclusion nya... jgn crita apa2 mslh ms interview.. kekadang kita ni terlalu jujur...huhu.. dorang xkan ambil, klu dr awal dh tau kita ada mslh..

      Delete
    2. Nabila 01330058983 November 2015 at 09:47

      Salam sis. Sorry ganggu. Actually i read your blog post pasal interview LHDN. Nak tanya, berapa jarak masa antara tarikh tutup application dengan tarikh interview? :)

      Delete
    3. w'salam.. tahun lepas, 2-3 hari slps tarikh tutup terus dorang call mnta datang interview.. terkejut sangat.. tapi tahun lepas apply guna www.jobsmalaysia.gov.my..

      Delete
  2. Assalam..thanks..sangat membantu..moga Allah s.w.t memberi ganjaran setimpal pada saudari.t.q

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam..terima kasih sudi berkunjung ke blog Ai.. semoga Allah merahmati kita semua.. amin...

      Delete
  3. Assalam..thanks..sangat membantu..moga Allah s.w.t memberi ganjaran setimpal pada saudari.t.q

    ReplyDelete
  4. Thanks..info yg sangat membantu :)
    Semoga kita sama2 dipermudahkn dapat kerja yang baik. Amin.

    ReplyDelete
  5. 29 Mac nu intrvw di lhdn cyberjaya. Ade 200 cndidate. Vacant ade 40 to fill up. Doakn sy brjaya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam... Puan, kalo tak keberatan, blh tak share sedikit perkongsian mengenai soalan2 interview yg telah diajukan semasa interview di LHDN...

      Delete
  6. Nk tny,lhdn mmg menitikberatkan tinggi & berat kna ok ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry lambat reply..

      Ai tak pasti pula.. huhuhu.. kalau betul, Ai memang takde harapan la coz tinggi Ai 150cm dan berat 41kg...

      Delete
  7. Salam,i berminat nak kerja dgn kerajaan jugak and i umur 31 thn.i ade 7 tahun pengalaman kerja dlm bidang sales&marketing.skrg lhdn ade opening...tp terfikir2 diorang amik kira ke pengalaman kerja tu sbb x berapa related dgn job yg ditawarkan and i tak kisah pon kalau kene mula dari bawah.dgn keadaan ekonomi sekarang,i x expect dorang nk offer gaji tinggi2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak. dengar ura2 katanya akan ada exam kastam tahun ni. harap dapat lah

      Delete
  8. Nampaknya 2017, calon tidak melalui tapisan peperiksaan online,calon yang layak terus di panggil temuduga penguasa kastam wk41

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul ke dah tak perlu ikut peperiksaan..biasanya bulan berapa ye ada panggilan?

      Delete
  9. assalamualaikum. wahhh igtkan interview KASTAM tu kena pergi lari2 panjat bangunan ke apa bgai . Dpt panggilan interview hrtu , tp tak pi sbb kena time hari ada class. takleh nak tuang kelas sbb hrtu ada test plak . haha mungkin xda rezeki untuk keja ngn kastam..

    ReplyDelete
  10. 20 September 2017 ni ada exam online, tak sabarnya hehe

    ReplyDelete
  11. Slm akak, LHDN tu seluruh negeri temuduga tempat sama / tarikh yg sama erk

    ReplyDelete
  12. Trima ksh untuk prkgsian..sngt membantu..smuga dimurshkn rezeki

    ReplyDelete
  13. Salam akak, temuduga LHDN dalam BM, BI atau boleh campur2?
    Lepas tu LHDN dia ambik kira tak tinggi dan berat?

    Terima kasih

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...