Merelakannya: e-Tukar Bukan Guru

Okey, keputusan e-Tukar Bukan Guru dah keluar.. Result keluar petang 22/09/2014.. Tapi pertukaran Ai tak diluluskan kerana tiada kekosongan di tempat yang Ai mohon.. Walaupun, dah jangka tapi Ai tetap rasa kecewa sangat..

Memang nak nangis sangat.. Tapi entah kenapa, Ai tak boleh nak menangis.. Takut... Ai takut menangis bermakna Ai telah mempertikaikan qada' dan qadar Ai.. Takut tangisan itu akan menjadi perosak kepada iman Ai..

Darjat Hamba...

Tak dapat tidak sebagai manusia, kita akan mempunyai perasaan lebih bagus daripada orang lain.. Ada yang dengan nyata bersuluh mempamerkan perasaan begitu.. Namun terdapat segelintir yang masih mengawal perasaan tersebut.. Itulah sifat riak dan ujub..

Tidak kiralah pelajar dari universiti islam sekali pun, masih juga mempunyai perasaan seperti itu.. Ramai yang ingin menunjukkan diri mereka adalah yang terbaik, hebat dan lebih bagus daripada orang lain.. Ai ada coretkan hal ni dalam entry RAGAM..

Alhamdulillah, disebabkan pengalaman bekerja di UPNM, menjadikan Ai tidak cepat melatah dan tidak terkejut dengan perangai manusia yang sebegitu.. Yes, Ai have a degree but Ai work as admin clerck.. Adakah itu terlalu hina?? Ermmm... Rata-rata pegawai memang membeza-bezakan kami.. Seolah-olah kami (anggota pelaksana) tidak setanding mereka.. Walhal, kerani-kerani yang Ai kenal ramai yang mempunyai kelulusan.. Sekurang-kurangnya berkelulusan diploma / STPM dan ada juga yang sedang membuat PJJ.. Hanya peluang masih belum memihak kepada kami..

Tetiba teringat kepada soalan Bahagian C, Exam Online ritu.. Ada soalan; 'Saya tidak gemar bergaul dengan orang yang tidak setaraf dengan saya.'.. Soalan yang lain pula; 'Saya gemar bergaul dengan orang yang penting dalam sesebuah organisasi kerana saya akan kelihatan seperti mereka.'.. Apakah jawapan anda?? Ya, tidak pasti ataupun tidak?? Sekiranya anda seorang pegawai dan hanya bergaul sesama pegawai dan lebih suka memberi arahan kepada kerani.. Ini bermakna jawapan anda adalah YA..

Terdapat juga soalan; 'Saya tidak suka mendengar pendapat orang lain.'.. 'Orang bawahan perlu melaksanakan segala arahan saya.'.. 'Pandangan orang lain tidak akan mempengaruhi keputusan saya.'..

Sekirannya jawapan anda adalah YA bagi semua soalan di atas, anda adalah seorang bossy... Oleh itu, anda akan buat keputusan tanpa meminta pandangan ahli kumpulan.. Walau sekaya manapun anda jangan lupa ada orang masih susah walaupun telah puas berusaha.. Janganlah pula membangga diri dan menganggap doa anda lebih makbul daripada orang lain.. Sehingga kita terlupa pada hadith, Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:
“Sesungguhnya Allah S.W.T tidak memandang kepada rupa paras dan harta benda kamu tetapi Allah hanya memandang kepada niat hati dan amalan-amalan kamu.”

Di sinilah kita boleh lihat, betapa pentingnya beriman kepada qada' dan qadar ALLAH.. Sekiranya semua orang beriman dengan qada' dan qadar, sudah semestinya tidak akan berlakunya penindasan dan penganiayaan terhadap yang lemah.. Serta sedar membantu mereka yang tidak berdaya adalah lebih mulia.. Oleh itu, nilaikan kembali diri anda.. Di manakah darjat anda ketika ini?? Adakah anda lebih berdajat tinggi kerana bergelar pegawai?? Adakah cleaner R&R berdarjat rendah kerana memcuci toilet selepas anda gunakan??


Nota Jari: Tajuk entry dicadangkan oleh HM.. hehehe..

e-Tukar Bukan Guru...

Baru setahun yang lepas Ai bertukar dari W.P Kuala Lumpur ke penang.. Sebelum buat permohonan bertukar tu, Ai call dulu PPD kerian dan larut matang, tanya kut ada yang nak tukar sama suka dengan Ai.. Tapi hampa.. Then Ai call pula JPN penang.. Dan Ai dimaklumkan memang ada kekosongan di dalam pulau..

So masa apply online di e-Tukar Bukan Guru (Sila Pastikan Anda Menggunakan Microsoft Internet Explorer), Ai terus mohon ke penang.. Yang penting Ai dapat balik ke kampung..

Peluang Kedua: Exam Online

Dalam entry Exam Online: Penguasa Kastam W41, Ai ada story tentang exam online tak berjalan dengan jayanya.. Makanya, ramai calon yang tak puas hati kerana ada sebahagian sahaja dapat menjawab tanpa gangguan server..
Oleh itu, pihak SPA telah mengeluarkan borang aduan online bagi calon yang menghadapi gangguan server untuk mengambil semula exam tersebut.. Exam ulangan bagi yang menghadapi masalah server pada 06/09/2014 yang lalu telah dijalankan secara online (juga) pada 10/09/2014..

Harta Yang Dipinjamkan....

Minggu ni dah 2 hari Ai merempit pergi kerja.. huhuhu.. Kereta problem, tetiba pagi semalam tak boleh nak start enjin..
Sebenarnya, lepas raya ritu, kereta Ai excident masa HM dalam perjalanan nak ambil Ai balik kerja.. huhuhu.. Kena langgar belakang.. Teruk juga la kemeknya.. Yang melanggar sanggup bayar RM200 je kalau nak settled luar.. So Ai ajak buat report polis je la.. Boleh claim insurans.. 
Kenalah hantar kereta masuk bengkel untuk penilaian insurans je.. Lepas agent insurans datang tengok, Ai boleh ambil balik kereta.. Tapi sementara tu, kenalah naik motor pergi kerja.. Sehari je Ai pergi kerja naik motor, esoknya mc 2hari..huhuhu.. Hujan lebat sepanjang perjalanan dari bagan serai ke georgetown.. Memang basah kuyup.. Menggigil kesejukan..

Johor Ada 'Askar Sendiri'...

Ai memang tak tau johor ada askar sendiri.. Terkejutlah juga coz ada yang mempertikaikan.. Nasib baik ada blog yang menerangkan tentang isu ni.. Ai tanya HM nak tau dia tau tak hal ni.. Almaklumlah, HM kan mantan harimu malaya.. huhuhu.. HM sahkan johor memang ada askar sendiri..

So kat sini, Ai nak copy & paste sejarah mengenai askar johor.. Agar yang tak tahu menjadi tahu, yang tahu pula mengingati dan agar Ai tak lupa lagi.. huhu..

Pic ehsan setelah Ai mencari dalam laci pakcik google..


Online Exam: Penguasa Kastam W41

Corat-coret kali ni, Ai nak story tentang exam online SPA.. huhuhu.. Memula punyalah excited bila dapat email, Ai dapat exam online untuk penguasa kastam.. Then bermain pula kat minda (fuhhh, ayat drama ni), layak ke Ai jadi kastam.. Ai kan kurang inci, berat pun kurang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...