Alkisah: Susu Kambing...

Sebelum masuk hospital untuk serah diri bulan lepas, Ai sempat pergi jejalan pasar malam ari sabtu di bayan lepas.. Orang penang mesti tau kat mana pasar malam tu.. hehehe.. Jalan punya jalan, ternampak ada orang jual susu kambing.. Apa lagi, belilah sebotol RM10 (saiz botol air mineral kecil)..

Sekali minum, perghhhhhh.... mmmbbbbeeeekkkkk... Memang sebati bau kambingnya.. Rasa macam direct feeding dengan mak kambing je.. huhuhu.. Tapi hubby paksa minum bagi habis.. Demi baby (mengharapkan baby tak kena jaundis), maka Ai gagah juga la minum bagi habis.. Ni 1st time minum susu kambing fresh.. Sebelum ni, asyik minum hi-goat je..

Masa keluar hospital hari ke-4, baby HK dah ada tanda-tanda jaundis.. Hari ke-8 baru bawa pergi RSAT (coz berpantang di KL).. Tapi RSAT takde kemudahan check jaundis.. Jadi kami dinasihatkan check jaundis di pusat perubatan primer HUKM.. Dipendekkan cerita, baby HK perlu masuk wad..

Macam-macam la usaha untuk mengurangkan jaundis HK.. Dan salah satunya kena minum susu kambing.. Tapi kat KL ni mana nak cari susu kambing.. Dalam kepala otak Ai duk fikir, kat mana kambing nak duduk.. Penuh dengan bangunan tinggi-tinggi je.. Then ada kawan bagi link web NubianGoatsMilk.. Katanya boleh buat penghantaran ke rumah.. Tapi Ai fikir kalau setakat nak order 5 botol, tak kan dorang sanggup nak hantar.. huhuhu..

Masa tu Ai tak tahu pula susu ni ada dijual di supermarket (tesco, giant, etc).. Nak dijadikan cerita, kami pergi beli barang dapur kat giant taman connought.. Masa tu baru hari 20 berpantang.. Dengan tak sengaja Ai terjumpa 1 botol susu nubian.. Gali punya gali, dah tak de yang lain.. So beli je lah.. Rasanya memang sedap, takde bau kambing..

Sebotol memang tak cukup.. huhuhu.. Then lepas dapat gaji, kami pergi beli barang dapur kat tesco cheras pula.. Kali ni pun tak sengaja terjumpa susu nubian.. Tinggal lagi 3 botol, Ai ambil 2 botol je.. Then bila dah habis, pergi cari lagi kat tesco tapi asyik habis stok je..

Hari ni, hari ke-42 berpantang; Ai pergi jejalan ke Alamanda pula.. Nak tengok kut ada susu nubian.. Tapi hampa, takde pun.. Sebenarnya pergi alamanda coz nak pergi rumah SIL yang berhampiran dengan Alamanda.. 

Balik dari rumah SIL, ajak HM pergi tesco cheras nak beli baby car seat.. Almaklum la, kami kan PJJ (Pasangan Jarak Jauh).. Nanti anak-anak, Ai nak kena uruskan sesorang.. So penting la juga baby car seat tu.. Sesaja kata kat HM, nak try usha susu nubian kut-kut ada.. Sekali tengok kat rak susu, memang ada stok.. Rasa nak menjerit kegirangan.. hehehe.. Ada tinggal 6 botol.. Ai borong semuanya..

Ai beriya mencari susu kambing coz sehingga hari ni, baby HK masih ada jaundis.. HUKM dah buat ujian darah dan air kencing baby.. Doc kata lambat nak baik coz jaundis disebabkan susu ibu.. So Ai nak minum susu kambing supaya baby boleh cepat sembuh..


Nota Jari: huhuhu.. Ni lah bahananya kalau berpantang sendiri.. Sesuka hati nak keluar bebila masa.. Cuma bab makan masih pantang.. huhuhu.. Ya ALLAH, semoga tidak akan datang mudarat kepada-ku di kemudian hari...


update 10122016: Sekarang ni, Ai sendiri merupakan agen jualan i-Sihat Susu Kambing.. Terdapat 3 perisa yang boleh dipilih: Asli, VaChoc & Premium Berry.. Sedap, tanpa bau hamis dan tanpa gula tambahan.. Nak sampel??? Boleh wasap or telegram Ai: 019-3201012

10 comments:

  1. Nak try susu mummylicious x? Susu kambing murah di pasaran..ade sijil halal jakim..diproses di kilang milik.bumiputera..yg best tu lengkap dgn 8makanan sunnah..xmahal compare dgn karihome..anak saya dulu pn minum karihome skjap..sbb xleh mnum susu lembu..perut jd mngeras..sembelit truk..alhamdulillah sjak amalkn susu ni sembelit hilang..antibodi bdn makin kuat..jrg sakit..klu nk cuba sms/call 0127847783 cod putrajaya/bangi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis..masih jual susu kambing ni x?

      Delete
    2. Ai pun jual susu kambing sekarang ni.. Brand i-Sihat.. Blh tgk blog, www.rahsiaque.blogspot.my

      Delete
  2. hi sis,tumpang iklan

    mencari ikhtiar penyembuh? cubalah susu kambing susu kedua terbaik selepas susu ibu.bagus untuk ikhtiar mengandung,kami jual susu nubian yang macam diatas jenama nubian farm fresh.ramai yang kata susu kambing kami sedap

    nak beli susu lembu/susu kambing/susu coklat/susu kopi latte/air minuman yogurt jenama farmfresh yang penuh khasiat?ada saiz kecik dan besar kami hantar ke rumah/premis anda.call sekarang 012-2331147 susu kami terbaik dari ladang,diproses dlm tempoh 48 jam dari ladang ke terus ke kedai,quality kami terbaik tiada bau hanyir

    atau layari facebook nubian kl : https://www.facebook.com/pages/Nubian-kl/524828214313795

    ReplyDelete
  3. susu kami hantar di kawasan kl dan sekitar..

    ReplyDelete
  4. hi sis,tumpang iklan.kami dah ada blog.....boleh check blog atau call 012-2331147 kalau nak order susu kambing...fb tu kami x jadi guna

    ReplyDelete
    Replies
    1. okit, no problem.. tqvm sudi berkunjung ke blog Ai..

      Delete
  5. Salam,

    Mencari susu kambing yang sedap dengan harga serendah RM27 sekotak??

    Sila whatsapp/sms saya di : 012-6620294

    TQ!

    ReplyDelete
  6. salam..bagus nya ada peminat susu kambing.....nak sharing2 juga...huhu

    Susu kambing makanan Sunnah

    Ingin dapatkan susu kambing namun terlalu sibuk untuk ke pasar? Kenapa tidak order terus kepada kami? Kami buat penghantaran sekitar lembah klang terutama nya kawasan ampang,wangsa maju,cheras, sentul serta pusat bandar.

    Boleh hubungi kami di talian:

    HASNUL AKMAL : 019-2313552
    AKMAL COWAY :011-2906 7656

    Layari blog & Fanpage kami:

    http://susukambingampang.blogspot.com
    https://www.facebook.com/susukambingampang

    ReplyDelete
  7. Susu kambing mummylicious mmg sedap.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...