Petua: Tabiat Pemakanan Mempengaruhi Penghasilan Susu..

Semua makanan ada pro & cons masing-masing. So kita perlu berjaga-jaga with our food intake. Ada makanan yang boleh increase & decrease our milk supply.
Makanan menambah supply susu:

Alkisah: Susu Kambing...

Sebelum masuk hospital untuk serah diri bulan lepas, Ai sempat pergi jejalan pasar malam ari sabtu di bayan lepas.. Orang penang mesti tau kat mana pasar malam tu.. hehehe.. Jalan punya jalan, ternampak ada orang jual susu kambing.. Apa lagi, belilah sebotol RM10 (saiz botol air mineral kecil)..

Sekali minum, perghhhhhh.... mmmbbbbeeeekkkkk... Memang sebati bau kambingnya.. Rasa macam direct feeding dengan mak kambing je.. huhuhu.. Tapi hubby paksa minum bagi habis.. Demi baby (mengharapkan baby tak kena jaundis), maka Ai gagah juga la minum bagi habis.. Ni 1st time minum susu kambing fresh.. Sebelum ni, asyik minum hi-goat je..

Masa keluar hospital hari ke-4, baby HK dah ada tanda-tanda jaundis.. Hari ke-8 baru bawa pergi RSAT (coz berpantang di KL).. Tapi RSAT takde kemudahan check jaundis.. Jadi kami dinasihatkan check jaundis di pusat perubatan primer HUKM.. Dipendekkan cerita, baby HK perlu masuk wad..

Macam-macam la usaha untuk mengurangkan jaundis HK.. Dan salah satunya kena minum susu kambing.. Tapi kat KL ni mana nak cari susu kambing.. Dalam kepala otak Ai duk fikir, kat mana kambing nak duduk.. Penuh dengan bangunan tinggi-tinggi je.. Then ada kawan bagi link web NubianGoatsMilk.. Katanya boleh buat penghantaran ke rumah.. Tapi Ai fikir kalau setakat nak order 5 botol, tak kan dorang sanggup nak hantar.. huhuhu..

Petua Atasi Bengkak Susu...

Bagi ibu-ibu yang menyusukan bayi tentu pernah sekurang-kurangnya sekali mengalami masalah ini. Hanya mereka yang pernah mengalaminya sahaja tahu kesakitan yang perlu ditanggung. Bagaimana cara mengatasi masalah ini? Dapatkan maklumat lanjut di bawah.

Biasanya apabila sudah terjadi bengkak susu, cara mengepam payu dara tidak dapat menyelesaikan masalah. Seolah-olah saluran susu itu tersumbat hingga menyebabkan susu yang dipam tidak keluar. Hanya hisapan secara langsung daripada bayi sahaja dapat menghilangkan masalah bengkak susu.

Ingatlah bahawa payu dara bengkak adalah tanda yang positif, iaitu anda sedang menghasilkan susu untuk bayi anda. Masalah bengkak susu disebabkan oleh
hormon lacta (hormone susu) banyak dihasilkan pada waktu tengah malam hingga ke subuh.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...