Celcom PortaWifi....

Sebelum raya puasa ritu, Ai jejalan kat Taiping Central.. Hajat mencari wifi broadband yang mudah dibawa ke mana-mana.. Di KL, kami menggunakan P1WiMax.. Memang puas ati la, walaupun tak selaju unifi.. Sejujurnya, ia memang sesuai dengan kemampuan kami..

Caj bulanan yang murah, iaitu serendah RM49 sebulan.. Tapi bila quota dah habis boleh top up & charge akan dikenakan pada bulan hadapan.. Kami mula melanggan P1 pada bulan 2/2011.. Masalahnya, liputan masih belum menyeluruh dan hanya tertumpu pada kawasan bandar sahaja.. Pernah beberapa kali bawa balik ke kampung di semanggol, namun malangnya langsung tidak mempunyai coverage di kawasan kampung Ai ni.. Sudahnya. setiap kali balik ke kampung, kami akan melanggan internet menggunakan no. h/p sendiri..

Masa mula berpindah ke penang, kami bawa bersama modem P1.. 'Coverage'nya kurang memuaskan kerana hanya mendapat signal merah.. Ini bermakna penggunaan akses internet jg turut terbatas.. Hanya boleh online mukabuku sahaja.. Then Ai dicide, biar HM bawa semula modem tersebut ke KL & uruskan untuk terminate..
 Di sebab itu, Ai mencari pencapaian internet yang baru.. Pada mulanya, berhajat nak beli package maxis.. Tapi maxis membuat pengasingan penggunaan data siang & malam.. Maksudnya limited usage la.. Then cuba tanya broadband celcom pula..

Ai cuma beli modemnya sahaja kerana tak nak terikat dengan kontrak.. Sim kad Ai cuma guna no. biasa.. Alhamdulillah, berpuas hati dengan 'coverage'nya, di penang dapat full line & kat kampung pun sama..



Nota Jari: Akses internet dah xde masalah.. Yang menjadi masalahnya, xde mood untuk mencoret..huhuhu..

13 Perkara Yang Wanita Harus Sentiasa Awasi:


1. Bulu kening – Menurut Bukhari, Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening.
(Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.)

2. Kaki dan semacam hantu loceng – Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan – (Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.) Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng…sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah ….

3. Wangian – Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong.
(Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.)

4. Dada – Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka.
(Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.)

5. Gigi – Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya – (Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani) Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah.
(Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.)

6. Muka dan leher – Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Pakaian yang nipis (jarang) – Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja (Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.)

8. Tangan – Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya.
(Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.)

9. Mata – Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya. (Petikan dari Surah An Nur Ayat 31)
Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram.
(Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.)

10. Mulut (suara) – Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik (Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32.)
Sabda SAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi.
(Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.)

11. Kemaluan – Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka.
(Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.)
Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya. (Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.)
Tiada seorang perempuanpun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah.
(Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.)

12. Pakaian – Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti.
(Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu D , An Nasaii dan Ibn Majah.)
Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 59. Bermaksud : Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah diken ali . Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang.
Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya. (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim) Keterangan : Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.

13. Rambut – Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya.
(Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.)

Mencintai Isteri Cara Rasulullah

Rasulullah SAW sangat mencintai dan lembut pada isteri-isterinya. Berikut adalah contoh sikap luar biasa baginda yang harus diteladani oleh setiap suami:

1. Rasulullah SAW tidak pernah menyusahkan isterinya.

Jika pakaiannya koyak, Rasulullah SAW menampalnya sendiri tanpa menyuruh isterinya.

Rasulullah SAW selalu bertanggung jawab mencari nafkah untuk keluarganya. Contoh: Rasulullah SAW memerah sendiri susu kambing untuk keperluan keluarga maupun untuk dijual.

2. Rasulullah SAW tidak segan membantu isterinya di dapur.

Contoh: Setiap kali pulang ke rumah, bila dilihat tiada makanan yang sudah siap dimasak untuk dimakan, sambil tersenyum Rasulullah SAW menyingsingkan lengan bajunya untuk membantu isterinya di dapur.

Rasulullah SAW sering memanggil isterinya dengan panggilan mesra. Contoh: Aisyah r.a. dipanggil dengan panggilan Khumaira (yang kemerah-merahan) oleh beliau.

3. Rasulullah SAW tidak pernah mendesak isterinya menyediakan makanan.

Contoh: suatu ketika, Rasulullah SAW pulang pada waktu pagi. Beliau pasti sangat lapar saat itu. Tetapi dilihatnya tidak ada apapun untuk sarapan, bahkan yang mentah pun tidak ada kerana Sayidatina ‘Aisyah belum ke pasar. Maka baginda bertanya, “Belum ada sarapan ya Khumaira?”

Aisyah menjawab dengan agak serba salah, “Belum ada apa-apa wahai Rasulullah.”

Rasulullah SAW lantas berkata, “Jika begitu aku puasa saja hari ini.” tanpa sedikit pun tergambar raut kesal di muka beliau.

4. Rasulullah SAW sangat marah ketika melihat seorang suami sedang memukul isterinya.

Contoh: suatu saat beliau melihat seseorang memukul isterinya. Baginda menegur, “Mengapa engkau memukul isterimu?”

Orang itu menjawab, “Isteriku sangat keras kepala! Sudah diberi nasihat dia tetap berdegil juga, jadi aku pukul dia.”

Rasulullah SAW berkata lagi, “Aku tidak menanyakan alasanmu, aku bertanya mengapa engkau memukul teman tidurmu dan ibu dari anak-anakmu?”

5. Rasulullah SAW tetap lembut dan santun kepada isteri.

Rasulullah selalu memperlakukan isterinya sangat istimewa sekalipun baginda adalah pemimpin umat Islam tertinggi, bahkan saat itu adalah pemimpin terbesar di dunia.

J-Sign

Actually, sebelum sibuk-sibuk bertukar ke penang bulan julai ritu, Ai ada appointment dengan HUKM.. Awal bulan 7, Ai perlu buat CT scan pada lutut.. Then 23.07.2013, jumpa doc untuk tau result ct scan..
Rupa-rupanya, tulang lutut Ai tak normal.. Coz tulang lutut Ai takde longkang/berlekuk.. Gambar rajah atas ni, keadaan tulang lutut yang normal.. Disebabkan tulang lutut Ai takde longkang/berlekuk, menyebabkan kepala lutut mudah beralih walau hanya dengan sentuhan ringan..

J-Sign adalah istilah yang digunakan dalam bidang perubatan merujuk kepada kemudah lenturan/pergerakan kepala lutut.. Boleh rujuk WIKIPEDIA dan YOUTUBE ni untuk tau secara terperinci..

Doktor pakar HUKM mencadangkan Ai perlu menjalankan pembedahan bagi membetulkan permukaan tulang lutut.. Kerana kalau dibiarkan, lama-kelamaan tulang rawan yang menyelaputi tulang lutut akan terhakis kerana kekerapan geselan.. Dan ini akan menyebabkan si pesakit (dalam kes ni, Ai lah orangnya) akan mengalami sakit yang berpanjangan.. So langkah yang terbaik adalah dengan membuat pembedahan bagi membetulkan permukaan tulang tersebut..

Pembedahan tersebut dijangkakan pada tahun hadapan kerana jadual pembedahan pada tahun ini telah penuh sehingga akhir tahun.. Then, Ai maklumkan pada doc, Ai akan berpindah ke Penang.. So doc buatkan surat rujukan ke Hospital Penang.. Tapi sampai ke hari ni, Ai masih belum hantar surat rujukan tu ke Hospital Penang.. huhuhu..

Lagipun HM & my mum tak setuju Ai buat pembedahan.. Katanya daripada sihat takut lepas operate jadi sakit lain pula.. huhuhu..



Nota Jari: Ai mengalami J-Sign di kedua-dua belah kaki.. Pergerakan yang banyak akan menyebabkan Ai mudah berasa lenguh/sengal & sakit di bahagian lutut..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...