Salam Ramadhan...

Hari ni dah 10 hari umat islam berpuasa.. Ai rancang nak tulis entry ni awal puasa.. Tetapi disebabkan terdapat beberapa kekalutan menyebabkan Ai takde masa nak mencoret luahan hati.. hehehe..
Sebenarnya, selepas habis kursus PTM ritu, Ai sibuk menguruskan urusan pertukaran Ai ke Pulau Pinang.. Hajat nak balik bekerja dekat dengan kampung tapi tiada kekosongan.. Cari punya cari, Ai dapat tau kat Penang ada kekosongan.. So mohon tukar ke Penang la.. Janji dekat dengan kampung.. hehehe.. Memang dah lama berhajat nak balik ke sana tapi memandangkan kerja sebelum ni tak boleh posting mana-mana (xde cawangan lain), so terpaksa bersabar je la..

Ai diberitahu tarikh melapor diri di tempat baru adalah pada 16 Julai 2013.. But untill 12/7/2013, Ai masih belum terima surat kelulusan pertukaran tu.. So hari isnin Ai call Penang, dorang pun tak tau Ai nak masuk.. Then Ai kata perlu ke Ai pergi ke sana coz Ai nak minta tangguh sehingga 29/7/2013.. Mula-mula call cakap dengan PT, kata tak boleh.. Dah minta tukar kena lapor diri juga, katanya..

Then Ai call pula KPM tanya perlu ke melapor diri kat  Penang?? Orang KPM kata mengikut budi bicara dari sana.. Then he give me another contect no.. Ai call, kali ni cakap dengan CC dia pula.. Masih juga dapat jawapan yang sama.. CC dia bagi Ai another contact no. suruh cakap dengan EO dia pula.. So call la pula EO dia.. Jawapan masih sama juga.. Masa Ai cuba merayu tetiba kredit Ai habis.. huhu.. Ai rasa frust la juga.. Coz just imagine, Ai nak kena rush dari KL ke Penang (macam mana punya penat, modal tol & minyak lagi).. Call hubby, dia kata takpe la, kami rush juga la balik Penang..

Petang tu, EO call Ai semula maklumkan dia dah buat perbincangan dengan KU dia dan dorang buat keputusan Ai tetap perlu lapor diri kat sana esok hari.. Takpelah, Ai redha je lah..

Petang tu HM ambil Ai kat opis and kami terus menghala pulang ke kampung.. Kami cuma berhenti untuk berbuka di R&R Tapah.. Sampai rumah mak dalam pukul 10.30pm.. Esok paginya (16/7/2013), lepas solat subuh Ai & HM bergerak ke penang.. Tersesat la juga mencari opisnya.. Maklumla dah dekat 4 tahun tinggalkan penang.. 

Sampai sana, cari unit yang berkaitan.. Dorang minta surat dari KPM.. Ai kata la, semalam kan dah bagi tau Ai masih tak terima surat tu.. Ai serahkan surat permohonan tangguh mula bertugas.. Katanya nanti maklum balas tentang penangguhan tu akan di faks kemudian.. Then Ai disuruh isi sehelai borang.. Ai diminta untuk poskan pengesahan lapor diri (yang disertakan dalam surat dari KPM tu) bila Ai dah terima & isi bahagian yang perlu Ai isi.. Coz dorang perlu hantar surat tu kat KPM dalam tempoh tertentu.. Siap isi borang yang sehelai tu, dia kata Ai dah boleh balik sebab dorang faham Ai dari KL.. 

Bab ni, memang Ai tak puas hati.. Kalau dorang faham, takde la beriya suruh Ai datang melapor diri.. Apa yang dorang faham sebenarnya?? Kepenatan yang Ai tanggung?? Kos perjalanan yang terpaksa Ai tanggung?? Katanya sebab ikut arahan/pekeliling, so dorang tak benarkan Ai buat penangguhan dari KL.. Surat pun tak sampai lagi, pastu suruh Ai pos je.. Apsal tak cakap je dalam phone minta Ai poskan.. Senang je kan..

Persoalannya, 
1. Kenapa ramai yang takut melanggar peraturan yang diwujudkan oleh manusia tetapi ramai yang tak takut akan hukum yang ALLAH tetapkan??

2. Prosidur yang diwujudkan tu, akan sentiasa dikaji dan diubah mengikut keperluan.. Tapi itu yang ditakutkan sangat?? Disebabkan setiap tahun audit akan masuk??

3.  Hal sebenarnya adalah atas budi bicara.. Tapi kebanyakkan orang akan hanya memikirkan hal periuk sendiri sahaja tanpa mengambil peduli masalah orang lain..

Redha je lah.. ALLAH itu Maha Mengetahui, Maha Penyayang, Maha Pengasih.. Mungkin ini hadiah (dugaan) Ramadhan pada tahun ni.. ALLAH itu Maha Adil, Maha Menghakimi, Maha Berkuasa.. DIA boleh beri apa sahaja kepada sesiapa yang Dia kehendaki dan boleh menarik semula nikmatnya daripada sesiapa sahaja yang dikehendaki-NYA...



Nota Jari: Penempatan masih belum diberitahu.. Hope dapat kat tempat yang mudah untuk Ai mendekatkan diri dengan-Nya...

Demi Masa Depan...

 Hati berbisik sayu..
Adakah akan berakhir penderaan emosi ini??
Atau mungkinkah kegembiraan yang diharapkan tidak seindah kenyataan???

Hati berbisik sepi..
Mencari arah haluan manakah yang harus dipilih??
Di mana harus menumpang kekuatan tatkala diri dalam kegundahan???

Hati berbisik hiba..
Setakat ini sahajakah upaya diri menghadapi dugaan??
Apakah diri ini terlalu lemah atau telah terlalu lama penderaan ini???

Hati kini terasa gembira...
Khabar yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba..
Cuma mengharapkan dipermudahkan segala urusan pada masa depan...

Hati kini terasa bahagia..
Tidak lagi mahu memikirkan perkara yang lalu..
Hanya berserah pada yang ESA menentukan segalanya...

Hati kini terasa riang..
Tak lagi peduli perkara yang membebankan..
Hanya ingin menjauhkan diri demi kebahagian yang diimpikan..



Nota Jari: Tiada siapa dapat meneka, dalam setiap senyuman tersembunyi kedukaan hati...

Kisah HB dan Peminta Sedekah...

Bersedekah bukanlah hanya dikala kita banyak wang.. Wang sebenarnya tak kan pernah cukup.. Ai dan HM dah biasa ajar HB bersedekah.. Kalau pergi pasar malam, nampak je ada peminta sedekah, Ai or HM akan hulur pada HB supaya HB berikan pada mereka..
Pada mulanya, HB baling/campak je duit tu.. Tapi kami ajar, kalau nak bagi apa-apa pada orang lain kena bagi dengan elok.. Tak baik baling/campak je.. Lelama dia faham.. Sekarang setiap kali bagi dia duit, dia akan bagi elok-elok kat tangan mereka..
 
Alkisahnya beberapa hari yang lalu, Ai keluar berdua dengan HB.. Ai sedikit kekok coz selalu ada HM untuk kontrol HB yang aktif ni.. Ai perlu ambil penyata KWSP 2011.. HM kerja so tak boleh la nak hantar Ai.. Terpaksa pergi sendiri menaiki LRT.. Tangan Ai sentiasa menggenggam tangan HB..

Selesai urusan di KWSP, Ai ajak HB berjalan-jalan di SOGO coz dia nak sangat tengok toys.. Ai ok je, janji jangan minta Ai belikan sudahlah.. Daripada KWSP kami berjalan menuju ke jejantas LRT yang bersambung dengan SOGO.. Memang kebiasaannya, kat jejantas tu ada ramai yang minta sedekah.. Ai lalu bersahaja (nak cepat coz tak nak balik serentak dengan orang yang balik kerja).. 
 
Tetiba selepas melewati seorang atok (pakcik tua), HB bersuara; "Umi tak bagi atok duit, ke?? kesian atok tu!!".. Ai sedikit tersentak; "balik nanti la kita bagi atok tu duit.. Kita nak cepat ni..(masih risau tak nak balik terserentak dengan orang balik kerja)".. "ok, baik nah (nah = lah, HB xberapa boleh sebut huruf L & R)..
Kenangan cap yang hilang..
Selepas ronda-ronda kat bahagian mainan, bagi HB main sekejap.. Beli barang sikit.. Pastu terus ajak HB balik.. Masa kami berjalan menaiki tangga dari SOGO untuk ke jejantas LRT, kami berselisih dengan atok tadi (dia menghala turun tangga).. Dalam hati Ai, xde rezeki nak sedekah kat atok tu.. Ada sorang brader tu cuba promote katanya bukan nak minta duit, dia nak bagi buku dengan percuma je.. Tapi terpulang la kita nak sedekah berapa untuk sekolah agama kat Johor (kalau tak silap la).. Tangan kanan Ai pegang barang dan tangan kiri pula pegang tangan HB.. So Ai cuma sedekahkan senyuman..
 
Selang beberapa langkah, kami terjumpa pula dengan orang buta duduk jual tisu.. Ai nak bagi sedekah tapi baru Ai teringat duit kecil yang ada hanya untuk bayar tambang.. Jadi Ai batalkan niat untuk bersedekah.. Perasaan Ai masih risau, kalau balik sekali dengan orang balik kerja, nanti LRT penuh dan tak de tempat untuk duduk.. Ai risau kerana Ai perlu kawal HB yang terlalu aktif (tenaga dia lebih kuat daripada Ai.. huhuhu)..
 
Sebaik sahaja masuk dalam LRT, kami bernasib baik masih terdapat tempat kosong.. Sebaik melabuhkan punggung, Ai tanya pada HB; "mana cap HB??".. HB jawab; "oooppppss, maaf umi, HB tertinggalkannya.."
 
Ai marah la juga pada mulanya.. Then Ai terfikir, ni la akibatnya Ai teragak-agak untuk bersedekah.. Teringat ada orang pernah kata sesetengah peminta sedekah tu lebih kaya daripada kita.. Tapi Ai berpegang pada prinsip, setiap kebaikkan akan diberikan ganjaran pahala.. Apa status peminta sedekah or tujuan mereka adalah urusan mereka dengan ALLAH..
 
Teringat pada suatu kisah Saiditina Aisyah yang diriwayatkan oleh Nasa'i, Ahmad, Ibnu Hibban dan Haitsami.. Ada seorang lelaki miskin datang kepada Aisyah. Beliau menghulurkan sedikit sedekah kepadanya. Kemudian, Aisyah menyuruh Barirah mengawasi lelaki itu. Nabi Muhammad berkata kepada Aisyah; "jangan kamu berkira (dalam memberi sedekah) sehingga ALLAH pun tidak akan berkira (dalam memberi rezeki) kepadamu.." 

Nabi Muhammad pernah berkata pada masa yang lain, "Wahai Aisyah, berlindunglah daripada api neraka walau hanya dengan (menyedekahkan) separuh biji kurma. Separuh biji kurma itu mengisi perut orang yang lapar seperti seperti mengisi perut orang yang kenyang.." Hadis ini dicatat oleh Ahmad dan Mundziri.. (Rujukan:Aisyah Ummul Mukminin; Terbitan: PTS Millennia S/B; m/s: 35)



Nota Jari: Perkara yang baik perlu diamalkan selalu dan jangan cuba untuk bertangguh daripada melakukannya.. Ingat semua di dunia ni, hanya pinjaman sementara sahaja...

Senyum..

Pada kursus PTM yang lalu, Ai telah dilantik menjadi penghuluwati.. Sesuatu yang asing dan di luar kebiasaan bagi Ai..

Tok Penghulu yang berkepala botak tu, Penghuluwati yang tudung merah.. 4 org yang tengah2 tu, urusetia..

Masa sekolah dulu, Ai tak pernah dilantik menjadi pengawas.. Pernah sekali jadi pengawas perpustakaan masa form 2.. Selebihnya hidup Ai hanya sebagai pelajar biasa.. Dulu Ai jenis yang pemalu (sekarang pun sama je, cuma dah lebih berani sedikit).. Ai lebih suka memilih atau memakai pakaian berwarna gelap (kebanyakkan baju Ai berwarna biru pada zaman tu).. Ai akan mengelak daripada membeli or memakai warna yang terang kerana bagi Ai warna yang terang akan menarik perhatian ramai orang (termasuk la lembu & kerbau).. huhuhu..

Tapi yang hairannya, setiap tahun pasti ada seorang guru yang berminat dengan Ai.. Misalnya masa Ai form 1, cikgu matematik Ai sangat suka memanggil Ai untuk menjawab soalan di papan putih.. 1st time kena jawab soalan kat papan putih, kepala lutut Ai rasa nak tercabut.. Kaki pula berjalan macam tak jejak kat lantai.. Berpeluh tak kira la, pucat lesi semua ada la.. Tapi lelama, Ai dah terbiasa pula.. Setiap kali kelas matematik, Ai akan bagi perhatian.. Kalau Ai tak dipanggil untuk jawab, Ai sendiri volunteer untuk buat jawapan di papan putih..

Masa form 2, cikgu bahasa melayu pula yang tertarik dekat Ai.. Kalau masa form 1 cikgu lelaki tapi kali ni cikgu perempuan pula.. Mula-mula tak la ketara sangat dia melebihkan Ai.. Tapi Ai mula sedar semasa sekolah perlu menghantar seorang pemidato untuk wakil sekolah dan surat di terima pada saat-saat akhir.. Tak semena-mena, cikgu tadi mencalonkan nama Ai??? Berpeluh-peluh Ai dibuatnya.. Ai tau pun tak pidato tu macamna?? Cikgu tu kata Ai banyak idea dan pandai cakap.. Ehhh, ye ke?? Ai pun konpius juga masa tu.. Then Ai disuruh pergi ke library, cari isi kandungan untuk tajuk pidato.. Selepas tu, cikgu tu buat saringan antara Ai dan seorang lagi budak lelaki kelas lain.. Akhirnya, that boy dipilih untuk mewakili sekolah.. Lega betul.. Tapi cikgu cakap kat Ai;  "cikgu terpaksa pilih dia coz dia nampak lebih natural berbanding Ai.. tak pe lain kali Ai cuba lagi, ye..".. Lagi sekali Ai konpius.. Ai tak de pun kata Ai nak masuk pertandingan tu, cikgu yang calon kan Ai... huhuhu..

Cerita masa form 4 & 5 pula, cikgu bahasa melayu juga yang nampak berminat dengan Ai.. Setiap kali kelas dia, kami akan diminta untuk membaca perenggan by perenggan.. Biasanya akan dimulakan daripada Ai.. Dia selalu janji untuk suruh orang lain sambung apabila kelas akan datang.. Tapi setiap kali, mesti bacaan tu akan dimulakan oleh Ai juga.. Pernah sekali tu dia kata; "kesian Ai asyik Ai je yang kena baca.. tak pe lah, hari ni kita mulakan dari sebelah lain pula.. (sambil matanya memandang orang yang bertentang daripada Ai).. Ok, Ai sila sambung bacaan.." Ai terpinga-pinga.. Kata nak mula dari bahagian lain, tapi dia panggil nama Ai suruh mulakan.. Dalam kelas tu mana ada orang sama nama dengan Ai.. Sambil senyum-senyum cikgu cakap; "kesian dia, ingat legalah tu bila kata bahagian lain kena mula dulu.. tapi alih-alih nama dia juga yang dipanggil".. huhuhu..

Pastu sambung cerita masa sem 1 kat U pula.. Bayangkan dalam kelas yang ramai (rasanya dalam 250 orang pelajar), pensyarah pengantar pengurusan tu boleh perasan kewujudan Ai dalam kelas tu.. 

       Pensyarah: nama awak siapa?? tak payah toleh-toleh kat orang lain, saya tanya kamulah..
       Ai: Linz Kushina (bukan nama sebenar)..
       Pensyarah: satu baris tu, semua geng awak ke??
       Ai: Aaahhh..
       Pensyarah: (sambil memandang keseluruh kelas).. satu perkara yang saya perasan tentang Ai 
                       ni dari 1st kelas saya sampai sekarang, dia selalu tersenyum.. (mengalihkan pandangan 
                        pada Ai pula).. Kamu xde masalah ke??
       Ai: (menggeleng-geleng kepala sambil tersenyum)
       Pensyarah: tak kan xde masalah langsung.. masalah dengan kawan ke, masalah dengan keluarga 
                         ke, masalah cinta ke, masalah kewangan ke???
       Ai: (masih menggeling-geling kepala sambil tersenyum)..
     Pensyarah: bagus lah kamu xde masalah.. cuma saya risau tengok kamu senyum je, kamu ni 
                        faham ke tak apa yang saya ajar??

Cerita terus disambung semasa Ai sem. 6.. Masa sem tu Ai ambil subjek securiti bank & pengurusan pinjaman (ye lah, Ai kan student banking).. Kedua-dua subjek ni diajar oleh pensyarah yang sama (tapi bukan pensyarah sem 1 tadi, ye).. Masa kena buat group presentation securiti bank, group Ai memilih tema putih hitam.. Presenternya sudah semestinya Ai.. hehehe.. Dapat tempat kedua untuk presentation terbaik.. Tapi yang tak bestnya tu, dia kata group Ai macam orang kerja kat restoren.. Bengang betul Ai.. Then selang beberapa hari selepas tu, Ai terlewat datang ke kelas.. Elok letak punggung je, pensyarah tu panggil nama Ai suruh tutup pintu.. Walaupun agak geram juga la masa tu, tapi Ai bangun sambil melemparkan senyuman kepada dia.. Then belum sempat Ai duduk, dia cakap kat kelas; "saya suka tengok Ai.. sebab jumpa Ai kat mana-mana pun dia sentiasa tersenyum".. Habis merah pipi Ai.. Malu sioootttt... So sejak tu ramai la yang tau, pensyarah tu suka tengok Ai sebab dia sendiri yang mengaku... huhuhu..

Panjang betul Ai melalut.. Sebenarnya, Ai cuma nak cerita tentang awal-awal penglibatan Ai dengan dunia presentation je.. hehehe.. Apa-apa pun, Ai memang suka sangat buat presentation.. That y la, masa kursus kat tempat lama tiap kali ada kursus audit IPTA; Ai akan volunteer jadi presenter.. Tapi kursus tahun ni, berbeza sedikit la.. Ai perlu memikul tanggungjawab sebagai penghuluwati kepada 115 orang peserta kursus dan hanya 30 orang daripadanya adalah lelaki.. Part yang bestnya, setiap hari dapat cakap kat mic... hahahaha..


Nota Jari: Ai memang gila mic tapi bukan untuk menyanyi or berlakon hanya untuk pengucapan awam je..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...