Tuesday, 9 April 2013

Result: Ligemen Lutut....

This morning, Ai kena pergi check-up (appointment di Ortopedik HUKM)..
So pepagi macam biasa la.. Kejut anak bujang, bagi mandi, buatkan susu (HB masih minum susu botol).. Then hantar dia ke sekolah tadika kemas.. Selalunya lepas hantar HB, HM akan terus hantar Ai pula ke tempat kerja.. Pagi tadi Ai tak kerja tapi HM nak pergi ke istana sekejap..

Kami singgah sekejap je kat istana.. Then rush pergi ke HUKM.. Sampai je kat bahagian ortopedik, Ai terus pergi ke kaunter pendaftaran.. Disebabkan Ai tak pernah menerima rawatan kat sana, so Ai perlu isi borang dulu untuk daftar maklumat pesakit.. Lepas serah borang tu, akak tu kata; "pergi la makan dulu.. nanti kami panggil nama & bagi no..".. 

So Ai and HM pun menapak la ke kantin.. Lepas lebih kurang setengah jam, kami pergi semula ke bahagian ortopedik.. Dapat no 5035 untuk rawatan sport.. Then pergi la menunggu kat tempat yang dekat sikit dengan bilik rawatan.. Lama juga la menunggu.. HM sampai mengantuk sebab boring sangat.. Ai pula nasib baik ada acik kat sebelah untuk buat kawan sembang.. hehehe..

Sampai masa no Ai dipanggil, Ai dapatkan rawatan di bilik no 5.. Masuk je bilik tu, Ai tengok ada 2 orang doc.. Seorang doc India memang dah ada patient.. Doc yang lagi sorang tu, menyebut nama Ai bagi memastikan Ai adalah orang yang betul.. Ai angguk je la.. Doc suruh duduk.. Disebabkan surat rujukan Ai sebelum ni tak tau dorang letak kat mana, so terpaksalah Ai bercerita dari mula tentang Masalah Tulang yang Ai alami..
Dipendekkan cerita, doc minta Ai pergi buat x-ray di bahagian radiologi pula.. huhuhu.. Masa mula-mula, Ai kena berdiri tegak dengan merapatkan hujung jari kaki.. Kemudian bengkokkan kaki sebelah kanan sahaja dan kiri sahaja.. Ai ingatkan dah selesai, rupanya Ai perlu pula berbaring sambil menjuntaikan kaki.. Lepas dorang scan, nampak macam tak elok agaknya, datang orang lain betulkan.. Then scan lagi.. Pastu dorang bawa orang lain pula untuk betulkan kedudukan kaki Ai untuk di scan.. Dorang tanya kepala lutut Ai memang senget ke?? Ai jawab Ai tak tahu dan Ai merayu; "dah boleh gerak dah.. kaki saya dah sakit sangat ni.. kalu duduk juntai kaki tak pe.. tapi bila kena baring & juntai kaki, Ai rasa sakit sangat..".. Dorang tanya rasa sakit macam mana??.. huhu.. Ai pun tak tau nak explain macamna rasa sakit tu.. Apa yang Ai tau, Ai rasa sakit sangat..

Saat menyiksakan tu berakhir juga.. Then Ai perlu pergi semula untuk bertemu dengan doc di bilik tadi.. Masa tu dah hampir pukul 12 tengah hari.. Ai last patient untuk bilik no 5.. So 2 orang doc tu pun, meneliti x-ray kaki Ai.. Doc Cina tu, kata result x-ray sama seperti yang dia jangka.. huhuhu.. Ai pun agak terkedu bila tengok pic x-ray tu.. Kepala lutut Ai memang senget.. Then doc minta Ai buka kasut nak tengok Ai berdiri tanpa kasut.. Pastu suruh Ai duduk juntaikan kaki di tepi katil katil.. And doc minta izin nak ambil video pergerakkan kepala lutut Ai semasa Ai bengkokkan dan luruskan kaki untuk dikongsi & buat perbincangan dengan doc yang lain.. Doc India tu, cuba nak gerak-gerakkan kepala lutut Ai.. Tapi doc Cina tu menegah kerana kepala lutut Ai memang mudah teralih..

Akhirnya, doc deside Ai perlu menjalani rawatan fisioterapi terlebih dahulu antara 3-6 bulan.. Kalau masih tak de perubahan, jalan terakhir adalah operate bagi membetulkan kedudukan tempurung lutut Ai (kiri & kanan).. huhuhu..



Nota Jari: Ramai akan tanya, adakah Ai aktif dalam sukan kerana normalnya orang yang aktif dalam sukan je menghadapi masalah macamni.. Ai tak aktif sukan disebabkan kelemahan fizikal ni memang dari Ai budak lagi..

3 comments:

  1. Saya pun ada masalah lutut senget . Sebabtu lah saya tak boleh duduk bersila .

    ReplyDelete
  2. Saya pun ada masalah lutut senget . Sebabtu lah saya tak boleh duduk bersila .

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq coz sudi baca.. Ai boleh duduk bersila.. tapi selalu sakit kaki (sakit kat bahagian lutut)..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...