Belajar Daripada Kesilapan...

Lumrah manusia pasti melakukan kesilapan atau kesalahan.. Apa yang perlu dilakukan apabila menyedari diri telah melakukan kesalahan adalah perlu ikhlas mengakui kesilapan.. Bertekad untuk tidak mengulangi kesilapan yang sama berulang kali.. Bertindak berhenti daripada terus mengulangi kesilapan..
Namun begitu, terdapat juga insan yang tidak pernah belajar daripada kesilapan.. Tidak mahu mengakui bahawa diri telah melakukan kesalahan.. Bahkan terus-terusan mengulangi kesilapan yang sama berulang kali.. Apabila dinasihati, mulalah memberontak dan mengungkit-ungkit kebaikan yang telah dilakukan dan menganggap orang hanya nampak kesalahannya itu.. 

Semua orang boleh menegur kesalahan yang berlaku di sekeliling kita.. Akan tetapi tidak semua orang boleh menerima teguran tersebut.. Kerana ada yang menganggap teguran tersebut dibuat kerana orang sentiasa memandang serong pada dirinya atau dengki padanya.. Tapi adakah keluarga sendiri akan sengaja mencari kesalahan anda tanpa sebab??

Teguran daripada pasangan or keluarga adalah kerana mereka sayangkan anda.. Semuanya demi kebaikkan diri anda.. Berfikirlah dengan waras dan jadilah lebih matang.. Jangan kerana ego, anda sanggup pertaruhkan ikatan kekeluargaan..



Nota Jari: Semoga ada sinar pelangi pada hari esok!!!

Pertengkaran......

Setiap pasangan yang berkahwin akan bertengkar.. Bak pepatah yang popular 'sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri'... Bertengkar adalah salah satu cara berkomunikasi dan mengenali hati budi memasing.. 
Pertengkaran berlaku kerana pasangan tidak pandai untuk meluahkan perasaan melalui cara yang baik..  Mungkin juga kerana perbincangan secara aman tidak dapat dilakukan.. Kerana sama ada anda atau pasangan anda tidak boleh di bawa berbincang..

Tekanan sama ada dari segi fizikal mahupun emosi yang melampau akan menyebabkan wanita yang lemah lembut pun mampu untuk menjadi kuat dan teguh (bertegang urat dengan pasangannya)..

Sekiranya perbincangan antara anda berdua tidak membuahkan hasil, maka ada baiknya anda meminta bantuan pihak ketiga untuk menjadi orang tengah dan menasihati anda berdua.. Namun bukan semua orang mampu atau sanggup untuk menjadi orang tengah dalam meleraikan pertengkaran anda..

Sekiranya anda masih mampu bersabar, ada baiknya anda terus pertahankan mahligai yang dibina.. Namun andainya, anda sudah tidak mampu bersabar.. Rujuklah pada pejabat agama terlebih dahulu.. Dapatkan kaunseling daripada mereka bagi mengatasi masalah yang anda hadapi.. Sekiranya selepas sesi kaunseling dijalankan anda masih mahu meneruskan hasrat untuk berpisah (menuntut fasak), pihak pejabat agama ada menyediakan khidmat bantuan peguam (bagi kes-kes yang teruk contohnya suami pernah cuba mencederakan anda, suami menagih sehingga mengabaikan tanggungjawab dan lain-lain).. Tidak perlu bimbang, mereka tidak akan mengenakan sebarang charge kepada anda..

Persoalannya, sanggupkah anda untuk mengubah status kehidupan anda??? Banyakkanlah berdoa kepada Allah, agar anda dapat membuat keputusan yang terbaik untuk anda dan anak-anak...



Nota Jari: Sorry andai maklumat kurang tepat.. Nukilan hanyalah berdasarkan perbualan dengan seorang ibu yang sangat perihatin terhadap masalah yang dihadapi oleh anaknya.. Semoga menjadi iktibar kepada kita semua..

Kering Sudah Air Mata...

Tiada lagi tangisan yang mampu diluahkan..
Walau hati calar terluka..
Tiada lagi butir-butir mutiara yang bisa menemani kepiluan hati..
Walau jiwa terasa derita..
"Jangan Bersedih, ALLAH Sentiasa Bersama Kita.."
Kering sudah air mata...
Namun kepiluan masih bersarang..
Tiada teman untuk diluah..
Tiada tempat untuk dilepas..

Segalanya harus ditelan sendirian..
Walau pahitnya amat menyakitkan..
Segalanya perlu terus diharungi..
Walaupun kelatnya amat menyeksakan..

Kering sudah air mata..
Tiada lagi kekuatan dalam diri..
Hati merana, Jiwa terseksa..
Hentikanlah penderaan emosi ini...

Segalanya harus ditelan sendirian..
Ke mana harus membawa diri??
Segalanya perlu terus diharungi..
Tiada tempat untuk menyendiri!!!

Masalah Tulang...

Errmmm... Perasan tak apa-apa yang pelik tentang pic x-ray ni??
Kengkawan perasan tak, tulang belakang tu sedikit bengkok ke kiri?? huhuhu..
Doc said, biasanya orang yang kurus tinggi je mengalami masalah tulang bengkok or melengkung..

Hujung bulan lepas, Ai ke klinik bagi mendapatkan rawatan kerana kepala lutut Ai teralih.. huhu.. Ngerikan.. 

Kejadian tu berlaku masa Ai bercuti bagi menghadiri majlis perkahwinan abang sulong Ai... Ai tengah baring-baring sambil tengok tv.. Tetiba HB datang dan melompat ke atas lutut Ai.. Menyebabkan kepala lutut kanan Ai teralih... Puaslah Ai meraung menahan sakit.. HM segera mengurut kaki Ai supaya tak jadi lebih teruk.. huhuhu..

Malam tu, Ai langsung tak boleh berjalan.. Pagi esok Ai bangun, berjalan ke dapur dengan terlompat-lompat sebelah kaki.. Mak terus tanya apa yang berlaku.. Mak pun dah sedia maklum, coz memang dari sekolah Ai mempunyai masalah pada semua bahagian ligemen terutamanya buku lali kaki, siku & lutut.. Selalu terjadi Ai terseliuh pada buku lali kaki kerana bangun secara tiba-tiba dan setiap kali siku tersadung sesuatu, terasa seperti terkena genjatan elektrik.. Namun ia tidak sesakit seperti apabila kepala lutut teralih... huhuhu.. 

Masa pergi buat pemeriksaan tu, doc minta Ai buat x-ray lutut.. Lepas dapat filem x-ray tu, dia minta Ai berbongkok seperti sedang rukuk.. Then dia raba (doc ni perempuan ye, HM pun ada dalam bilik tu sekali) bahagian tulang belakang Ai berulang kali dari leher ke punggung.. After that, dia tanya; "puan ada selalu sakit tulang belakang tak?.."  Ai panic nak bagi jawapan; "ada la juga.." .."sebabnya tulang belakang puan sedikit bengkok.. biasanya hanya orang yang kurus tinggi sahaja yang menghadapi masalah tulang bengkok.." .. "ntahlah, sebab Ai kurus renek je kan.. huhuhu.."

Lepas tu, doc buat surat rujukan ke HUKM memandangkan Ai kerap mengalami masalah ligemen pada lutut and others joint too.. huhuhu.. But yang Ai tak faham tu, macamna boleh tetiba doc nak periksa tulang belakang Ai?? Apa kaitan antara masalah ligemen dengan tulang belakang??

Balik daripada RSAT, kami terus pergi hantar surat rujukan tu ke HUKM.. Nanti dorang akan maklumkan kemudian bila tarikh temujanji.. (dah dapat surat dari dorang, dapat tarikh temujanji pada 09/04/2013).. Balik rumah, HM tengok pic x-ray badan Ai.. (x-ray ni buat masa nak masuk kerja opis sekarang ni.. tapi SPP xnak pic x-ray nya, dorang cuma nak keputusan laporan pemeriksaan perubatan je.. so pic x-ray ni simpan kat rumah je la..).. 

         HM : Sayang... Tulang belakang Sayang memang bengkok la..
          Ai  : Macamna Hubby tau??
         HM : Tengok pic x-ray Sayang ritu la.. (sambil masuk ke bilik untuk ambil pic x-ray)
          Ai  : Aaahhhh la.. Patutlah Ai selalu sakit tulang belakang terutamanya kat bahagian pinggang..



Nota Jari: Berdebar-debar tunggu 9/4/13... Semoga dipermudahkan semuanya.. Hope takde apa-apa yang kritikal...

HB Demam Panas...

Dah 2 hari Ai EL coz anak bujang Ai demam panas dari malam Ahad ritu.. huhuhu..
Dari lahir HB ada G6PD.. Ai pun tak berapa faham sangat.. But yang Ai tau HB memang tak boleh makan kacang parang seumur hidup dia.. Yang lelain tu, kami terpaksa elak penggunaan ubat gegat, ubat nyamut (yang berlingkar tu) & tak boleh bagi ubat sebarangan je.. Kekadang Ai anggap dia bermasalah dengan daya tahan badan (antibodi)..
Since dia masih baby, HB boleh dikatakan akan demam pada setiap bulan... Before umur setahun tu, kita akan cakap; demam nak merangkak, demam nak tumbuh gigi, demam nak belajar berdiri, berjalan & berlari.. But sekarang ni, umur dia dah 4 tahun 5 bulan tapi still akan demam every month.. huhuhu.. Masa tempat lama ritu, kengkawan syorkan beri HB makan Scott Emulsion.. Tahun 2012, Hb dah jarang demam but still akan batuk dan selsema..

Tapi tahun ni, dia dah mula pula asyik demam.. Bukan merungut cuma sebagai ibu, tentulah Ai bimbang dengan keadaan dia.. Sebabnya kekadang sampai tak tau apa punca dia demam?? Orang akan kata, sekarang memang musim budak demam.. Masalahnya HB demam tak ikut musim macam bebudak lain.. huhuhu..

Biasanya lepas dia demam, mesti Ai pula yang akan demam.. Memang macam tu la sejak dia baby... Setiap kali Ai pergi klinik ambil ubat demam, doc akan tanya anak tak berjangkit ke demam Ai.. "huhu..masalahnya doc, Ai yang berjangkit demam dari dia.."

Ingat lagi pada tahun 2009, masa tu HB baru umur setahun dan dia masih belum pandai bercakap.. HB kena demam panas, batuk dan selsema.. Biasanya kalau dia demam pun dia masih boleh bermain macam biasa.. Tapi masa tu, dia nak memerap je kat Ai.. Langsung tak boleh tinggal dia.. Menangis je.. Ai sampai tak tau dah nak buat apa?? Tetiba Ai nampak ada cecair macam nanah keluar dari kedua-dua telinganya.. Ai segera bawa dia ke klinik.. Lepas dia sembuh, Ai pula demam sampai bernanah telinga tapi sebelah je.. Dekat 2 minggu juga la, Ai jadi pekak sebelah.. huhuhu...



Nota Jari: Semoga HB cepat sembuh.. Boleh pula HM kata HB demam sebab nak tumbuh gigi bongsu.. huhuhu..

Sabor Je Lah...

Sejak kerja kat opis baru ni, Ai tak pernah story apa-apa tentang kerja kan.. huhuhu.. Actually, Ai masuk kat unit tu menggantikan staff yang bermasalah.. 
Malang juga la, Ai masuk kerja hujung tahun tatkala unit tengah sibuk melunaskan segala bagai bayaran agar tak tertungak.. Biasalah takut kena buat AP 58(a), akan memburukan nama jabatan.. Lapor diri je kat unit tu, Ai terus di ajar menyemak tuntutan perjalanan sekolah di bawah jagaan staff yang bermasalah tu.. Bayangkanlah Ai kena buat kerja dia yang tertunggak sepenuhnya dari bulan 9/2012.. Bulan sebelum-sebelum tu ada juga yang tertunggak, cuma tak banyak sangat.. 

Disebabkan terlalu banyak kerja dia yang tertunggak, dorang bahagikan kerja kat semua 'checker', oleh kerana Ai orang baru and dorang cuma sempat ajar Ai macamna nak semak tuntutan perjalanan je.. Sebab tuntutan tu yang paling banyak.. Apa yang membuatkan Ai hangin adalah budak tu boleh sambil lewa je buat kerja dia (banyak menung, main game & selalu hilang).. Sedangkan Ai sanggup tak keluar rehat nak siapkan kerja dia tu.. Pastu sepatutnya dia kena tangguh lapor diri ke sekolah coz kerja dia banyak tertunggak (at lease kena tunggu sampai habis tempoh akaun kena bayar 2012) tapi boleh pula dia berkeras untuk terus melapor diri selepas 2 minggu Ai masuk kerja.. Dah la dia selalu tak datang kerja dalam masa dua minggu tu pun... 

Huuuuhhhhhh.. Geram betul...

Hari ni sekali lagi Ai rasa geram sangat.. Minggu ni, Ai sibuk buat tuntutan imbuhan tahunan guru interim & guru bersara wajib yang mana imbuhan dibayar menggunakan baucer.. Boleh pula ada sorang cikgu ganti ni asyik call tanya dia punya gaji dah buat ke belum.. Ai rasa dah bagi tau dari 2 minggu lepas yang Ai dah buat.. Tak cukup dengan tu, wife dia pula call direct kat Ai pula petang tu.. Apa lagi, Ai terangkan lah, "Ai dah buat semua claim gaji, tuntutan keluar stesen, pindah rumah, keraian, dan sekarang tengah sibuk dengan claim imbuhan tahunan.. Ai dah buat, mungkin ketua kerani (CC) belum peraku.. Kalau dorang dah peraku pun, mungkin baucer tu masih belum status 8 (masih dalam semakan di KPM).." Then, boleh pula dia cakap, tak perlu la terangkan panjang-panjang semua tu, dia dah tau.. Habis tu, Ai cuma heran apsal ramai sangat orang call bertanyakan tentang claim cikgu ganti yang sorang tu???(ntah berapa orang call Ai asyik tanya pasal tu je, meluat pun ada juga)..

Then tak lama lepas tu, ada sorang cikgu pula call Ai tentang tuntutan perjalanan dia yang Ai kuiri.. Apa taknya, dia gi cantum semua tuntutan dari bulan 1 sampai bulan 3.. Ai minta dia asingkan tuntutan mengikut bulan yang sepatutnya.. Pastu dia pertikai, Ai lewat maklumkan pada dia.. Ai bengang la.. "cikgu jangan anggap Ai jaga sekolah cikgu je.. Ai kena jaga 23 buah sekolah dan jangan anggap Ai hanya perlu buat tuntutan perjalanan je.. ada banyak lagi tuntutan yang Ai kena buat, pindah rumah, keluar stesen, gaji guru ganti dan bermacam-macam lagi jenis tuntutan..".. Then cikgu tu, macam mengalah la bila Ai cakap macam tu.. huhuhu.. Nasib baik tu sekolah yang Ai jaga sementara je coz checkernya cuti bersalin.. Next month return balik sekolah tu..


Nota Jari: huhuhu.. Bermacam-macam kerenah manusia ni... Sabor je lah...

Patriotik: We Love Malaysia

Air mata tak henti-henti mengalir...
Sedih hati tanpa ratapan...

Air mata mengalir laju...
Sedih hati pilu bersarang..
Mengertikah kau, wahai teman..
Akan apa yang kurasakan??

Mengertikah kau, wahai kawan..
Akan apa yang kuhadapi??

Ramai yang berkata-kata tanpa berfikir..
Rayu ku, tolonglah jaga bahasamu...
Kami tak minta mempunyai keluarga dalam anggota keselamatan negara..

Namun kami bangga dengan kerjaya mereka..
Tidak pernah sesekali kami menyesali kerjaya pilihan mereka..
Kerana mereka, negara kita aman..
Kerana mereka, orang awam boleh melakukan aktiviti harian tanpa bimbang..

Tahukah anda, kami terpaksa berpisah dengan orang yang tercinta??
Kerana mereka perlu bertugas menjaga sempadan negara,
Kerana mereka perlu mengekang penceroboh sebelum bolos memasuki negara melalui hutan..

Tahukah anda, bagaimana bebannya menanggung rindu??
Kerana mereka akan menjaga sempadan selama 3 bulan sebelum diganti oleh unit lain..
Kerana kami tak dapat berhubung, sepanjang masa mereka di hutan...

Pohon ku, hentikanlah fitnah-fitnah tentang wirawan negara..
Kerana tuturmu hanya berdasarkan tanggapan..
Kerana tulisanmu hanya menyemarakkan api kemarahan..

Air mata masih mengalir laju...
Bilakah masanya kekasihku akan dikerah ke sana??

Air mata masih mengalir tanpa henti..
Ku redha pemergianmu, kerana pergimu dengan ganjaran syurga...


Nota Jari: Nukilan ni berdasarkan pengalaman Ai sebagai isteri kepada Harimau Malaya yang bertugas di bawah Rejimen Askar Melayu Diraja..

Keyboard Warrior!!!

MOHON SAMA-SAMA TERASA !

Bila tiba bab agama, semua sibuk jadi MUFTI,
Bila tiba bab negara, semua sibuk jadi MENTERI,
Bila tiba bab bangsa, semua sibuk jadi SEJARAWAN,
Bila tiba bab perang, semua sibuk jadi JENERAL,
Bila tiba bab solat, semua sibuk TOLAK MENOLAK tak mau jadi IMAM

- Realitinya kita hanya KEYBOARD WARRIOR,
HEBAT HANYA DALAM FB DAN TWITTER,
MENYALAK BAGAI MASTER, KAT LUAR KELU TAK TERKATA


Kredit untuk mukabuku Zaid Muhammad



Nota Jari: Sekarang ni, Ai lebih banyak kongsi info je.. Bila nak mencoret dari jiwa ni... huhuhu..

Isu Pencerobohan...


Ai nak kongsi tentang info yang Ai terbaca di mukabuka...
 
BAGI YG MEMPERSOALKAN N MENYALAHKAN BAHAGIAN KITA KNP IA HARUS JD BERGINI.....I SHARE WITH U......BLAJAR LAH TAHU UNDANG2....BILA TAK TAHU IA AKAN MENDATANGKAN BYK MASALAH N PERSOALAN....TRUST ME....I'VE BEEN THERE N I KNW MASLAH BILA TAK TAHU PROTOKOL....UNDANG2....CARA.....SELOK BELOK SEMUA INI.....SAKIT ATI WOOO.....JGN DGR CKP ORG....STUDY SDRI......

Menjawab Isu Pencerobohan dan Mengapa Tidak Tentera?

Persoalan Kenapa polis tak tentera?

1) jika kita guna tentera dahulu bermakna kita dalam perang dengan Sultan SULU.

2) Juga bermakna kita mengiktiraf Sultan Sulu secara lansung sebagai kerajaan yang sah yang mengistiharkan perang kepada kita.

3)Dan jika ini berlaku ianya akan tertakluk kepada Geneva Convention dan beberapa protocol antarabangsa.

Jika Polis sebagai pemerintah operasi bermakna

1) kita masih anggap mereka itu penjenayah dan penceroboh bukan combatant perang.

2) Polis kita akan menangkap dan menahan (perkatannya untuk polis ialah menahan bukan menawan - Menawan ialah perkataan Tentera ada beza di antara keduanya)

3) Untuk mengelakkan mereka menjadi Tawanan Perang. Cukup sekadar sebagai tahanan penjenayah. Maka tuduahn di Mahkamah Awam boleh di lakukan. Seperti tuduhan yang boleh kita buat di atas lanun Somalia yang kita tahan sedikit masa lalu. Mereka tidak di anggap tawanan perang.

4) Boleh di ektradisikan dengan lebih mudah ke Filipina. Kalau tindakan ketenteraan atau kita anggap perang susah nak bicara dan mana nak tempatkan mereka dan diklasifikasikan mereka ini? Maka jadilah macam kisah CIA dan Black Sitenya untuk WAR on TERROR mereka. Kita kena la buat macam Guantonamo BAy juga. Susah macam tu.

Itu sebab kita mengambil langkah Polis dahulu. Jika tentera ambil alih sudah jadi kes lain.

Jika keadaan tidak boleh di kawal lagi maka LOCAR AREA EMERGENCY (darurat setempat) boleh di isytiharkan

Ianya seperti darurat waktu ribut banjir New Orleans dahulu- tentera USA ambil alih bukan lagi polis tempatan)

Dalam keadaan ini bermakna bukan satu negara Malaysia darurat dan bukanlah bermakna perang kerajaan Malaysia dan Sultan Sulu. Darurat hanya untuk keselamatan sahaja dan LOCAL AREA SAHAJA. Rasanya bukan seluruh Lahad Datu pun.Hanya kawsan pencerobohannya sahaja. Nampak hati-hatinya dan telitinya Kerajaan dalam hal ini? Menurut langkah satu persatu?

Nota Tambahan. Ingat kes Maunah dahulu? Mula-mula polis. Kemudian Tentera ambil alih. Dan setelah tentera ambil alih tuduhan kepada Mohd Amin (ketua Almaunah)yang membawa hukuman mati ialah tuduhan mengistiharkan perang kepada YAng Di Pertuan Agung. Beliau tidak di tuduh sebagai orang awam iaitu tuduhan Membunuh (i.e; Bunuh polis SB tu). Beliau di tuduh sebagai combatant Perang.

Persoalan sempadan bolos. Mereka masuk sikit demi sedikit dengan bot pancung dalam kawasan yang mana sempadan adalah kabur dan menjadi tradisi penduduk tempatan berulang alik. Lagi pun kawasannya luas.

Tiada ada negara dalam dunia yang tidak di tembusi sempadannya. Yang sukar sedikit ialah Israel dan Vatican. Israel sebab temboknya dan Vatican City sebab di dindingnya dan juga di kepung oleh bandar Rom. Hatta USA pun sering di cerobohi sempadannya oleh orang Mexico. Negara China yang terkenal dengan Gerat wallnya sering di cerobohi orang bangsa Mongolia Nomad atau bangsa padang steppe yang berulang-alik (serupa dengan kes Lahad datu - golongan yang tidak mempunyai sempadan).

Hatta Mekah pun pernah di cerobohi oleh bukan Islam. (tidak ada kaitan dengan kes ini sekadar contoh perbandingan bahawa secanggih mana pertahanan pun dengan izinNya bocor juga)

Komen : Pasukan yang terlibat bukan unit biasa. Unit komando PDRM ialah attachment a-unit tindakan khas(UTK), attachment b-very able trooper 69(VAT69) dibawah pasukan gerakan khas(PGK). UTK lebih menyerupai police SWAT,manakala VAT69 lebih kepada peperangan hutan dan gerila. Komando PGA dikenali sbgai tiger platoon dari 2 Bn PGA...komando di bawah ATM adalah gerup gerak khas(GGK) iaitu 21 RGK,22 RGK,11 RGK dari Tentera darat..PASKAL pula dari TLDM..PASKAU dari TUDM..Ia tertakluk dlm majlis keselamatan negara(MKN) arahan NO. 18.. Pihak keselamatan lebih mengetahui apa yang terbaik dan modus operandi. Sesetengah orang, baru menang game Counter-Strike ada hati nak mengajar pasukan keselamatan pula.

sebagai info bersama.........
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...