Saturday, 2 February 2013

Kawan Baik...

Dalam entry BILLU Ai ada menceritakan mengenai kawan baik Ai masa sekolah dulu.. And today, Ai nak story tentang seorang lagi kawan baik Ai..

Perkenalan
Ai berkenalan dengannya semasa Ai dalam tingkatan 3.. Kami berkenalan disebabkan dia berkawan baik dengan 'K', my 1st boyfriend..  Namanya Zairul Bin Zainal Abidin.. (Ini nama sebenarnya.. Sesiapa ada info tentangnya, please inform Ai, ye..).. Jirul (nama panggilan manja dia), diamanahkan oleh 'K' untuk menjaga Ai sepanjang ketiadaannya kerana bekerja jauh dari kampung kami.. Tugasnya, call Ai bertanya khabar, berbual-bual dengan dalam phone.. Tu je, senang je kan..

Disebabkan tu, Ai mula menganggap dia as my best friend.. Ai told my mum, that Ai have 2 best friend.. Seorang perempuan dan seorang lagi lelaki.. Tapi mak kata adalah mustahil untuk seorang perempuan berkawan baik dengan lelaki.. Mesti wujud perasaan cinta dalam hubungan tu.. But Ai menidakkan sekeras-kerasnya.. Ai yakin Jirul juga anggap Ai as his best friend..

Percintaan monyet antara Ai dan 'K' tak bertahan lama.. Ini kerana bagi Ai, 'K' mencintai Ai hanya kerana nafsu semata-mata.. Walaupun Ai dah tetapkan syarat (seperti yang Ai coretkan dalam Tolonglah, Ai Merayu...) setiap kali nak keluar dengannya, tapi dia suka melanggar syarat tu.. Dia tetap cuba untuk dekat dan rapat-rapat dengan Ai dan cuba untuk sentuh-sentuh Ai.. So Ai ambil keputusan nekad untuk memutuskan hubungan kami sebelum terlambat demi menjaga maruah diri Ai dan juga keluarga.. Bagi Ai takde gunanya menyesal kemudian hari.. Ini kerana lelaki yang baik tak kan menyentuh seorang wanita yang bukan haknya..

Walaupun begitu, Ai still berkawan baik dengan Jirul.. Coz dia tak pernah buat seperti yang 'K' buat pada Ai.. Jirul sentiasa peka dengan apa yang Ai suka dan tak suka.. Dia akan pergi jauh dari Ai bila dia nak merokok.. Dia menjaga percakapannya bila Ai ada dan dia juga tak benarkan kengkawan dia cakap kasar-kasar depan Ai.. Dia sentiasa cuba menjadi yang terbaik untuk Ai..

Cinta Dalam Diam
Benarlah seperti kata-kata my mum.. Rupa-rupanya dalam diam, Jirul memang menaruh perasaan pada Ai.. Tapi Ai tak dapat terima cintanya kerana Ai memang anggap dia hanya sebagai kawan baik sahaja.. Ai amat menghargai persahabatan kami.. Ai amat takut kehilangan kawan seperti dia.. Pelbagai cara dia cuba memikat dan memujuk Ai untuk terima dia lebih dari seorang kawan.. Dan bermacam-macam cara juga Ai buat untuk dia benci pada Ai.. Agar dia sedar Ai hanya sesuai jadi kawan baiknya sahaja..

Namun akhirnya, pada tahun 2003 dia ambil keputusan untuk memutuskan persahabatan kami.. Masa tu Ai masih lagi belajar di universiti.. Dan sejak hari tu, dia dah tak pernah hubungi Ai lagi.. Until now, Ai rasa bersalah pada dia.. Ai ada juga cuba cari dia, tapi tak de khabar berita yang Ai dengar tentangnya.. Ai harap dia berbahagia disamping keluarga tercinta & hope dia boleh maafkan Ai..
Pic Kenangan Feb. 2006 - Ai & HM di Kota Damansara
Walaupun sekarang Ai dah temui my soul mate, Ai hope kami masih boleh berkawan seperti dulu.. Of coz la, HM dah izinkan.. HM tau Ai macam mana.. Dia percayakan Ai and Ai tak kan sesekali memusnahkan kepercayaannya..



Nota Jari : Berkawanlah dengan semua orang dan fahamilah batas-batas dalam pergaulan..

1 comment:

  1. Ya ALLAH, andainya berkawan dengannya akan menimbulkan fitnah yang boleh merosakkan hubungan ku & suamiku.. Aku redha akan putusnya persahabatan ku dengan Jirul.. Semoga Kau rahmati rumahtangga ku dengan suamiku dan semoga jodoh kami berpanjangan hingga ke syurga-Mu.. Aminnn..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...