Sakit : Tarik Mengkarung...

Masa mengandung HB dulu, Ai tak pernah kena tarik mengkarung.. Mungkin sebab masa tu Ai tak bekerja.. So boleh banyak berehat..

Berlainan dengan situasi sekarang ni.. Sejak masuk 20 weeks ni, Ai kerap kena tarik mengkarung.. Biasanya berlaku di awal pagi iaitu dalam pukul 3 - 5 am.. Masa 1st kena, 12/11/13 ritu.. Kena betis kiri pukul 3 am.. Nak menangis rasa.. Disebabkan HM masih tak dapat tukar penang, so terpaksalah Ai urut sendiri betis yang kena tarik mengkarung tu..

Bangun pagi masih terasa sakit tapi malas nak pergi klinik.. So hanya bersiap untuk pergi kerja.. Di opis, Ai perlu banyak bergerak.. Akibatnya, esoknya pun kaki masih sakit.. Balik daripada kerja, rasa penat sangat.. Nasib baik malam tu, HM balik coz nak bawa Ai check up kat Hospital Penang pada 15/11/13.. So hari khamis baru Ai pergi klinik dan ambil ubat..

Tapi Ai tak kena pula masa HM balik bercuti 4 hari tu.. Lepas HM balik KL dan Ai sibuk dengan kerja harian di opis, tarik mengkarung pun datang menyerang kembali di awal pagi.. Beberapa hari yang lepas (2 pagi berturut-turut), kaki kanan pula yang kena.. Tapi still boleh drive untuk ke opis.. Dan terbaru pagi semalam, kaki kiri sekali lagi diserang tarik mengkarung.. Kesannya Ai masih berasa sakit lagi walaupun dah 2 hari..

Rasa sedih sangat.. Masa mengandung HB, terpaksa berjauhan dengan HM coz dia dihantar berkursus di KL (masa tu kami masih tinggal di penang).. Kali ni pula, berjauhan kerana dia masih tak dapat bertukar balik ke unit asal.. Memang baby ni tak ada dalam perancangan masa Ai apply minta tukar dulu.. ALLAH lebih mengetahui, DIA anugerahkan baby ni sebagai penyelamat keadaan..

Ai redha... Cuma sedih bila balik kerja penat, tak de tukang urut.. huhuhu.. Bukan mengharapkan urutan sangat.. Hanya mengharapkan belaian bapa kepada baby yang dikandung.. huhuhu..

So dalam sedih sedu sedan ni, Ai tanya la pakcik google kut-kut ada Petua Terkena Tarik Mengkarung. Dan ni antara petua yang digalakkan untuk diamalkan:-

1. Minum banyak air dan makan kacang bergaram (pastikan garam ada walaupun sikit dalam makanan anda). Yang paling elok amalkan makan garam dasar laut dalam dengan mencalit sedikit sebelum dan selepas makan.. Ni sunnah Rasulullah s.a.w.. Tapi Ai pun tak tau nak beli kat mana??

2. Banyakkan makanan berpotassium tinggi seperti pisang.. Masa pergi klinik ritu, doc ada pesan ni...

3. Banyakkan minum susu, makan beras basmathi atau biskut bijan.

4. Tekan tapak kaki dan picit-picitkan agar cepat lega.

5. Picit ibu jari kaki sekuat hati untuk 60 saat.  
  
6. Picit bahagian pergelangan kaki.

7. Tarik semua jari kaki.

8. Sapu minyak panas pada jari kaki dan atas kaki (dekat tulang-tulang kaki)

9. Kalau anda sedang duduk, terus bangun dan cuba berjalan (memang pada mulanya sakit, tetapi akan cepat hilang kalau anda bergerak).  



Nota Jari: Mood tengah sedih sekarang ni....huhuhu....

Shoulder To Cry On...

Balik kerja, cuba call HM.. Tapi hampa tiada jawapan.. 4-5 kali panggilan hanya masuk ke peti simpanan suara je.. Mungkin dia pergi main bola.. Memang rutin petang dia, kalau tak duty di istana or kem, dia akan beriadah main bola sepak..

Masa kami tinggal bersama di KL, kerap juga la bertengkar.. Coz Ai suka pergi pasar malam pada sebelah petang.. Almaklum la, Ai jenis tidur awal.. Mana larat berjalan malam.. Dia pula jenis berjaga malam, petang pula masa untuk dia main bola.. Walaupun dengan paksa rela, HM akan tetap bawa Ai ke pasar malam.. Ye la, kalau tak nanti panjang pula muncung Ai merajuk.. hehehe..

Di kala berjauhan ni, sekali lagi Ai tersedar betapa Ai tak ada teman untuk mengadu.. Teman hidup jauh di KL.. Tak mungkin Ai dapat untuk menangis di bahunya.. Teman rapat??? Ai tak mempunyai teman rapat yang boleh Ai kongsi semua masalah.. Family pula??? Ai tak suka libatkan family dalam masalah Ai.. Sebab family pun ada banyak masalah.. So bagi Ai, tak perlu lah Ai menambah lagi beban dorang..
Yang pastinya, Ai sentiasa ada tempat untuk mengadu.. Walau di mana jua Ai berada, DIA tak pernah meninggalkan Ai.. DIA sentiasa ada untuk mendengar rintihan hiba Ai.. DIA selalu dekat dengan kita semua.. Lantas Ai melangkah longlai  berlalu ke bilik air.. Membersihkan diri daripada hadas kecil.. Di tikar sejadah, Ai sujudkan dahi.. Menangis dan mengadu pada-NYA akan kepiluan hati.. Bercerita tentang kedukaan jiwa & keperitan hidup yang dilalui..

Yakin... Ya, Ai amat yakin.. DIA amat mengerti apa yang Ai luahkan & apa yang Ai lalui.. Sesungguhnya, DIA lebih mengerti akan Qada' & Qadar-NYA..



Nota Jari: Semoga dugaan ini akan cepat berlalu.. Yang pastinya, setiap dugaan & ujian akan mematangkan kita..

Rahsia Surah Al-Kautsar

Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat dan diturunkan di makkah dan bermaksud sungai di surga.kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik.

Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati nabi muhammad kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi yaitu anak lelakinya ibrahim dan bapak saudaranya abu thalib.

Berbagai khasiat terkandung di dalam surah ini boleh di amalkan:-

♥baca surah ini ketika hujan turun dan berdoa, mudah-mudahan allah s.w.t memakbulkan doa kita.

♥jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosokan di keher, insya allah hilang dahaga

♥jika sering sakit mata, seperti berair, gatal,bangkak sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.
♥jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x muda-mudahan allah s.w.t bagi ilham kepada kita dimana letaknya sihir itu

♥jika membacanya 1, 000x rezeki kita akan bertambah

♥jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan sholat

♥jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x, allah s.w.t akanmemberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi


Rasulullah bersabda,
"Barang siapa menyampaikan (1) satu ilmu saja dan ada orang yang mengamalkan, maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala

Tanda-tanda Awal Kehamilan

1. Terasa mual- Tanda-tanda ini kebiasaannya terjadi pada semua wanita hamil. Ini berlaku kerana adanya peningkatan hormon secara tiba-tiba pada aliran darah. Gejala mual ini biasanya terjadi selama enam minggu saat anda disahkan hamil.

2. Kekerapan membuang air kecil- Tidur anda terganggu akibat kekerapan membuang air kecil, mungkin itu adalah tanda anda sudah hamil. Keadaan ini berlaku kerana tubuh anda menghasilkan cairan tambahan untuk janin anda. Walaupun kekerapan buang air kecil berlaku anda dilarang menahannya kerana boleh menjejaskan kesihatan diri anda.

3. Terasa Kram- Gejala ini berlaku kerana rahim akan membesar dan dan merenggang untuk menyiapkan tempat bagi bayi anda.

4. Mengidam- Sudah tidak asing lagi jika wanita hamil dikaitkan dengan mengidam pelbagai makanan yang pelik-pelik dan susah untuk mendapatkannya. Kebiasaannya wanita mengidam buah-buahan yang masam dan asam-asam.

5. Moody- Sering marah-marah pada suami dan mengalami perubahan tingkah laku. Hal ini disebabkan dari kemunculan hormon-hormon baru di dalam tubuh anda. Perubahan yang drastik daripada tidak pernah marah kepada pemarah akan berlaku saat kehamilan.

6. Bau badanMungkin tanda ini jarang ditemui pada wanita hamil. Namun jika memang muncul bau badan, maka adanya peningkatan hormon yang berlebih sehingga menyebabkan kelenjar keringat meningkat.

7. Pengsan- Gejala ini berlaku kerana kekurangan gula dalam badan. Anda dinasihatkan menjaga pemakanan bagi mengelakkan berlakunya simpton ini. Makan yang cukup dapat mengelakkan berlakunya pengsan.

8. Sakit punggungSakit punggung yang dirasakan saat hamil disebabkan beberapa ligamen di punggung anda sudah tidak ada. Sakit ini akan terus dirasai saat berat badan anda bertambah dan selama masa kehamilan.

9. Rasa lelah yang berlebihan- Rasa lelah yang berlebih akan membuat anda cepat tertidur. Hal ini disebabkan dari perubahan hormon dan juga akibat dari kinerja organ-organ vital untuk membantu perkembangan dan pertumbuhan janin. Biasanya rasa lelah ini hanya pada trimester pertama dan akan hilang saat memasuki trimester kedua.

10. Sembelit- Sembelit ini terjadi akibat peningkatan hormon progesterone. Hormon ini selain mengendurkan otot-otot rahim, juga berdampak pada mengendurnya otot dinding usus sehingga menyebabkan sembelit atau susah buang air besar. Namun kebaikan dari keadaan ini adalah memungkinkan peyerapan nutrisi yang lebih baik saat hamil.



Nota Jari: Ai tau pregnant masa minggu kedua coz gastrik yang teruk masa puasa ritu.. Alhamdulillah, sekarang dah 18 minggu.. Ai dapat rasa pergerakan baby since minggu ke-8.. Kami semua happy sangat dengan anugerah ni..

HB : Tadika Tukar Taska...

Cuti sekolah dah nak bermula, bermakna nak kena cari pengasuh pula untuk HB.. Sejak berpindah ke penang, my mom yang jaga HB semasa Ai keluar bekerja.. HM pula masih belum dapat bertukar balik ke unit asalnya di penang..

Cuti sekolah nanti, adik Ai nak kahwin.. So my mom akan sibuk untuk menguruskan majlis perkahwinan tu.. So dah tak boleh la nak jaga HB.. Kalau tinggal HB di kampung, Ai pula yang akan kesunyian di penang.. Almaklum lah, mulut HB sangat becok macam murai..Dia lah penyeri rumah & teman berbual..

Dah cari pengasuh dalam kem.. Tapi nak dijadikan cerita minggu lepas masa dalam kelas selepas makan, HB dan kengkawannya main kejar-kejar.. HB memang suka main kejar-kejar, biasanya dia yang akan dikejar.. Dia akan berlari sekuat mungkin untuk elak ditangkap.. Masa seronok-seronok main tu, HB tak sempat mengelak.. Lalu terlanggar seorang budak perempuan kelasnya.. Budak tu menangis la.. Kemudian, cikgu tadika tu gertak HB dengan mengatakan akan report polis suruh tangkap HB.. Dengar macam tu, HB jadi sangat takut dan terus menangis.. 

Masa my mom datang nak jemput dia balik sekolah, HB masih menangis menyorok di belakang pintu.. Semua kengkawan HB dah balik.. Tukang masak tadika cerita apa yang berlaku tapi tak cerita apa yang cikgu cakap sampai HB takut sangat.. HB cerita pada my mom.. Then my mom pujuk la, kata tak perlu takut sebab HB ada umi, ada nenek dan ada ada abi.. HB tak nak balik sebab takut polis tangkap, lagi pun abi ada di KL bukan di penang..

Ai dah balik kerja baru may mom cerita kat Ai.. Kat tadika tu ada 2 orang cikgu.. Cikgu yang gertak HB tu memang tak suka dengan HB.. Cikgu yang seorang lagi (cikgu ni ok dengan HB) tak de masa kejadian kerana ada urusan di luar.. Disebabkan kejadian tu, Ai ambil keputusan cuti sekolah nanti nak hantar HB masuk taska sehingga tahun depan.. Ai memang bengang betul kat cikgu tu.. Tak layak jadi cikgu.. Coz tak pandai mendidik kanak-kanak..

Bayangkanlah, malam tu Ai nak call HM.. HB risau sangat..
HB : "umi tepon polis ke??".. 
Ai : "tak lah, umi call abi je.."..
HB : "ohhh, xpe lah.. HB ingat umi tepon polis tadi.. umi jangan tepon polis ye.."
Ai : "HB jangan takutlah.. polis tak kan tangkap HB sebab HB masih kanak-kanak.. kalau cikgu report
       polis, cikgu yang kena tangkap sebab x jaga HB dengan baik..

Lepas Ai cakap macam tu, barulah HB mau tersenyum dan terus tidur..



Nota Jari: So minggu depan bermula lah pencarian taska untuk HB..

Celcom PortaWifi....

Sebelum raya puasa ritu, Ai jejalan kat Taiping Central.. Hajat mencari wifi broadband yang mudah dibawa ke mana-mana.. Di KL, kami menggunakan P1WiMax.. Memang puas ati la, walaupun tak selaju unifi.. Sejujurnya, ia memang sesuai dengan kemampuan kami..

Caj bulanan yang murah, iaitu serendah RM49 sebulan.. Tapi bila quota dah habis boleh top up & charge akan dikenakan pada bulan hadapan.. Kami mula melanggan P1 pada bulan 2/2011.. Masalahnya, liputan masih belum menyeluruh dan hanya tertumpu pada kawasan bandar sahaja.. Pernah beberapa kali bawa balik ke kampung di semanggol, namun malangnya langsung tidak mempunyai coverage di kawasan kampung Ai ni.. Sudahnya. setiap kali balik ke kampung, kami akan melanggan internet menggunakan no. h/p sendiri..

Masa mula berpindah ke penang, kami bawa bersama modem P1.. 'Coverage'nya kurang memuaskan kerana hanya mendapat signal merah.. Ini bermakna penggunaan akses internet jg turut terbatas.. Hanya boleh online mukabuku sahaja.. Then Ai dicide, biar HM bawa semula modem tersebut ke KL & uruskan untuk terminate..
 Di sebab itu, Ai mencari pencapaian internet yang baru.. Pada mulanya, berhajat nak beli package maxis.. Tapi maxis membuat pengasingan penggunaan data siang & malam.. Maksudnya limited usage la.. Then cuba tanya broadband celcom pula..

Ai cuma beli modemnya sahaja kerana tak nak terikat dengan kontrak.. Sim kad Ai cuma guna no. biasa.. Alhamdulillah, berpuas hati dengan 'coverage'nya, di penang dapat full line & kat kampung pun sama..



Nota Jari: Akses internet dah xde masalah.. Yang menjadi masalahnya, xde mood untuk mencoret..huhuhu..

13 Perkara Yang Wanita Harus Sentiasa Awasi:


1. Bulu kening – Menurut Bukhari, Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening.
(Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.)

2. Kaki dan semacam hantu loceng – Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan – (Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.) Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng…sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah ….

3. Wangian – Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong.
(Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.)

4. Dada – Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka.
(Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.)

5. Gigi – Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya – (Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani) Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah.
(Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.)

6. Muka dan leher – Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Pakaian yang nipis (jarang) – Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja (Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.)

8. Tangan – Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya.
(Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.)

9. Mata – Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya. (Petikan dari Surah An Nur Ayat 31)
Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram.
(Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.)

10. Mulut (suara) – Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik (Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32.)
Sabda SAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi.
(Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.)

11. Kemaluan – Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka.
(Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.)
Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya. (Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.)
Tiada seorang perempuanpun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah.
(Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.)

12. Pakaian – Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti.
(Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu D , An Nasaii dan Ibn Majah.)
Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 59. Bermaksud : Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah diken ali . Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang.
Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya. (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim) Keterangan : Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.

13. Rambut – Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya.
(Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.)

Mencintai Isteri Cara Rasulullah

Rasulullah SAW sangat mencintai dan lembut pada isteri-isterinya. Berikut adalah contoh sikap luar biasa baginda yang harus diteladani oleh setiap suami:

1. Rasulullah SAW tidak pernah menyusahkan isterinya.

Jika pakaiannya koyak, Rasulullah SAW menampalnya sendiri tanpa menyuruh isterinya.

Rasulullah SAW selalu bertanggung jawab mencari nafkah untuk keluarganya. Contoh: Rasulullah SAW memerah sendiri susu kambing untuk keperluan keluarga maupun untuk dijual.

2. Rasulullah SAW tidak segan membantu isterinya di dapur.

Contoh: Setiap kali pulang ke rumah, bila dilihat tiada makanan yang sudah siap dimasak untuk dimakan, sambil tersenyum Rasulullah SAW menyingsingkan lengan bajunya untuk membantu isterinya di dapur.

Rasulullah SAW sering memanggil isterinya dengan panggilan mesra. Contoh: Aisyah r.a. dipanggil dengan panggilan Khumaira (yang kemerah-merahan) oleh beliau.

3. Rasulullah SAW tidak pernah mendesak isterinya menyediakan makanan.

Contoh: suatu ketika, Rasulullah SAW pulang pada waktu pagi. Beliau pasti sangat lapar saat itu. Tetapi dilihatnya tidak ada apapun untuk sarapan, bahkan yang mentah pun tidak ada kerana Sayidatina ‘Aisyah belum ke pasar. Maka baginda bertanya, “Belum ada sarapan ya Khumaira?”

Aisyah menjawab dengan agak serba salah, “Belum ada apa-apa wahai Rasulullah.”

Rasulullah SAW lantas berkata, “Jika begitu aku puasa saja hari ini.” tanpa sedikit pun tergambar raut kesal di muka beliau.

4. Rasulullah SAW sangat marah ketika melihat seorang suami sedang memukul isterinya.

Contoh: suatu saat beliau melihat seseorang memukul isterinya. Baginda menegur, “Mengapa engkau memukul isterimu?”

Orang itu menjawab, “Isteriku sangat keras kepala! Sudah diberi nasihat dia tetap berdegil juga, jadi aku pukul dia.”

Rasulullah SAW berkata lagi, “Aku tidak menanyakan alasanmu, aku bertanya mengapa engkau memukul teman tidurmu dan ibu dari anak-anakmu?”

5. Rasulullah SAW tetap lembut dan santun kepada isteri.

Rasulullah selalu memperlakukan isterinya sangat istimewa sekalipun baginda adalah pemimpin umat Islam tertinggi, bahkan saat itu adalah pemimpin terbesar di dunia.

J-Sign

Actually, sebelum sibuk-sibuk bertukar ke penang bulan julai ritu, Ai ada appointment dengan HUKM.. Awal bulan 7, Ai perlu buat CT scan pada lutut.. Then 23.07.2013, jumpa doc untuk tau result ct scan..
Rupa-rupanya, tulang lutut Ai tak normal.. Coz tulang lutut Ai takde longkang/berlekuk.. Gambar rajah atas ni, keadaan tulang lutut yang normal.. Disebabkan tulang lutut Ai takde longkang/berlekuk, menyebabkan kepala lutut mudah beralih walau hanya dengan sentuhan ringan..

J-Sign adalah istilah yang digunakan dalam bidang perubatan merujuk kepada kemudah lenturan/pergerakan kepala lutut.. Boleh rujuk WIKIPEDIA dan YOUTUBE ni untuk tau secara terperinci..

Doktor pakar HUKM mencadangkan Ai perlu menjalankan pembedahan bagi membetulkan permukaan tulang lutut.. Kerana kalau dibiarkan, lama-kelamaan tulang rawan yang menyelaputi tulang lutut akan terhakis kerana kekerapan geselan.. Dan ini akan menyebabkan si pesakit (dalam kes ni, Ai lah orangnya) akan mengalami sakit yang berpanjangan.. So langkah yang terbaik adalah dengan membuat pembedahan bagi membetulkan permukaan tulang tersebut..

Pembedahan tersebut dijangkakan pada tahun hadapan kerana jadual pembedahan pada tahun ini telah penuh sehingga akhir tahun.. Then, Ai maklumkan pada doc, Ai akan berpindah ke Penang.. So doc buatkan surat rujukan ke Hospital Penang.. Tapi sampai ke hari ni, Ai masih belum hantar surat rujukan tu ke Hospital Penang.. huhuhu..

Lagipun HM & my mum tak setuju Ai buat pembedahan.. Katanya daripada sihat takut lepas operate jadi sakit lain pula.. huhuhu..



Nota Jari: Ai mengalami J-Sign di kedua-dua belah kaki.. Pergerakan yang banyak akan menyebabkan Ai mudah berasa lenguh/sengal & sakit di bahagian lutut..

Nostalgia: Nasi Goreng Ikan Masin..

Kenangan di universiti......
Ai mula belajar makan nasi goreng ikan masin masa study di UUM dulu.. Ada seorang kawan tu suka nak share (nak berjimat, kalau share bayar sorang separuh je) beli makan.. Ai tak kisah, sebab Ai bukan jenis makan banyak.. Biasanya bila kami bahagikan nasi, mesti bahagian Ai kurang daripada dia.. Dan setiap kali Ai balik kampung, mesti dia rasa rindu sebab takde kawan nak share beli makan.. hehehe.. 

Disebabkan berkongsi beli makanan dan Ai pula tak makan banyak, so Ai biarkan dia yang pilih menu goreng-goreng yang dia nak makan.. Dia pilih nasi goreng ikan masin dan kali pertama makan, Ai rasa sedap sangat.. Ye la, Ai kan jenis selera kampung.. Tak suka makan ayam, daging or ikan.. Ai suka makan ikan sepat, haruan dan seafood je.. So lepas dari tu, memang Ai setuju sangat kalau dia order nasi goreng ikan masin..

Kenangan semasa bertunang......
Biasa lah, adat masa bertunang mesti ada bertengkar.. Setiap kali Ai merajuk, HM akan datang ke rumah sewa Ai dengan membawa sebungkus nasi goreng ikan masin.. Memang lawak.. Housemate pun pecah perut gelak tengok hadiah yang HM bawa untuk pujuk Ai.. hehehe.. Selalu dalam tv bila pujuk girlfriend je belikan sejambak bunga, bagi coklat or teddy bear.. Tapi Ai tak suka tu semua!! Habis nak buat macam mana?? Nasi goreng ikan masin la jawabnya..

Kini....
Sekarang pun Ai masih suka makan nasi goreng ikan masin.. Lelagi nasi goreng ikan masin yang ada kailan.. Memang favourite Ai la.. hehehe..


Nota Jari: Tetiba teringat nostalgia nasi goreng ikan masin di waktu lunch ni...

Berhentilah Mengeluh....

Bismillahir-Rah maanir-Rahim ... Kisah ini menceritakan sepasang suami istri yang memiliki tujuh orang anak. Suatu hari, suaminya melihat sang istri sedang menangis sambil memasak makanan.

Melihat hal itu, suami bertanya, “Wahai Istriku, apa yang terjadi denganmu? Apa yang membuatmu menangis?”

“Aku menangis karena merasa sangat lelah dalam mengurus keluarga dan melakukan semua pekerjaan rumah,” sahutnya. “Aku mengurus tujuh anak kita dengan berbagai tabiat mereka. Aku harus menyediakan makanan, membereskan rumah, mencuci baju yang sangat banyak. Aku bekerja 24 jam sehari. Rasanya, aku tidak sanggup lagi untuk melakukan semua ini.”

Sang suami tersenyum. “Apa yang harus aku lakukan?” tanyanya.

“Tolong carikan aku budak perempuan yang dapat membantuku mengurus semuanya.”

“Tentu saja, aku akan mencarikannya. Tapi, tolong dengarkan aku sebentar saja,” kata sang suami sambil membelai istrinya dengan penuh kasih sayang.

“Allah senantiasa membantu hamba-Nya yang tidak pernah berputus asa dan ikhlas dalam mengerjakan apa pun yang mengandung kebaikan. Kau adalah seorang istri yang sangat sabar dalam menjaga keluargamu, seorang ibu yang menjadi teladan bagi ketujuh anakmu, dan menjadi pendampingku yang salihah dengan beratnya tugas-tugasmu. Aku bisa saja mencarikan seorang Pembantu untuk meringankan pekerjaanmu. Namun, jika kau tetap mengerjakan semua kebaikan itu untuk keluarga kita maka Allah akan menghapus semua salah dan dosamu.” Ujar suaminya.

Sang suami kemudian berkata lagi, “Istriku yang salihah, perempuan yang tidak pernah lelah menjaga keluarganya dan ikhlas dengan apa yang dilakukannya, Allah akan menetapkan setiap butiran keringatnya menjadi kebaikan yang dapat melebur keburukannya sekaligus mengangkat derajatnya.”

Sang Suami membelai Istrinya yang masih terisak menahan malu, lalu diajaknya duduk santai di ruang dapur mungil yang sangat sederhana itu, lalu Sang Suami melanjutkan nasehatnya,
“ coba ingat kembali Wasiat Rosulullah SAW kepada Fatimah putri Beliau, yang dipersunting Ali Bin Abi Thalib yang sangat miskin, yang ketika itu juga sedang mengeluh kepada Ayahnya Rosulullah SAW karena tangannya yang dulunya halus kini berubah menjadi kasar dan lecet-lecet karena setiap hari harus menumbuk gandum sendiri, mengolah dan memasaknya. Ada 10 WASIAT Beliau kepada Putrinya :

1.Wahai Fatimah ! Sesungguhnya wanita yang membuat tepung untuk suami dan anak-anaknya, kelak Allah akan tetapkan baginya kebaikan dari setiap biji gandum yang diadonnya, dan juga Allah akan melebur kejelekan serta meningkatkan derajatnya.

2.Wahai Fatimah ! Sesungguhnya wanita yang berkeringat ketika menumbuk tepung untuk suami dan anak-anaknya, niscaya Allah akan menjadikan antara neraka dan dirinya tujuh tabir pemisah.

3.Wahai Fatimah ! Sesungguhnya wanita yang meminyaki rambut anak-anaknya lalu menyisirnya dan kemudian mencuci pakaiannya, maka Allah akan tetapkan pahala baginya seperti pahala memberi makan seribu orang yang kelaparan dan memberi pakaian seribu orang yang telanjang.

4.Wahai Fatimah ! Sesungguhnya wanita yang membantu kebutuhan tetangga-tetang ganya, maka Allah akan membantunya untuk dapat meminum Telaga Kautsar pada hari kiamat nanti.

5.Wahai Fatimah ! Yang lebih utama dari seluruh keutamaan di atas adalah keridhaan suami terhadap istri. Andaikata suamimu tidak ridha kepadamu,maka aku tidak akan mendoakanmu. Ketahuilah Fatimah, Kemarahan suami adalah kemurkaan Allah.

6.Wahai Fatimah ! Disaat seorang wanita hamil, maka malaikat memohonkan ampunan baginya, dan Allah tetapkan baginya setiap hari seribu kebaikan, serta melebur seribu kejelakan. Ketika seorang wanita merasa sakit akan melahirkan, maka Allah tetapkan pahala baginya sama dengan pahala para Pejuang Allah. Disaat seorang wanita melahirkan kandungannya, maka bersihlah dosa-dosanya seperti ketika dia dilahirkan dari kandungan ibunya. Disaat seorang wanita meninggal karena melahirkan, maka dia tidak akan membawa dosa sedikit pun, didalam kubur akan mendapat taman yang indah yang merupakan bagian dari taman surga. Allah memberikan padanya pahala yang sama dengan pahala seribu orang yang melaksanakan ibadah haji dan umrah, dan seribu malaikat memohonkan ampunan baginya hingga hari kiamat.

7.Wahai Fatimah! Disaat seorang istri melayani suaminya selama sehari semalam, dengan rasa senang dan ikhlas, maka Allah akan mengampuni dosa-dosanya serta memakaikan pakaian padanya dihari kiamat berupa pakaian yang serba hijau, dan menetapkan baginya setiap rambut pada tubuhnya seribu kebaikan. Allahpun akan memberikan kepadanya pahala seratus kali ibadah haji dan umrah.

8.Wahai Fatimah! Disaat seorang istri tersenyum dihadapan suaminya, maka Allah akan memandangnya dengan pandangan penuh kasih.

9.Wahai Fatimah! Disaat seorang istri membentangkan alas tidur untuk suaminya dengan rasa senang hati, maka para malaikat yang memanggil dari langit menyeru wanita itu agar menyaksikan pahala amalnya, dan Allah mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan yang akan datang.

10.Wahai Fatimah! Disaat seorang wanita meminyaki kepala suami dan menyisirnya, meminyaki jenggotnya dan memotong kumisnya serta kuku-kukunya, maka Allah akan memberi minuman yang dikemas indah kepadanya, yang didatangkan dari sungai-sungai surga. Allah pun akan mempermudah sakaratul maut baginya, serta menjadikan kuburnya bagian dari taman surga. Allah pun menetapkan baginya bebas dari siksa neraka serta dapat melintasi shirathal mustaqim dengan selamat.

Istrinya pun menangis karena merasa malu. Sejak itu, dia tak pernah lagi mengeluh.

Subhaanallah, wasiat ini merupakan mutiara termahal nilainya, khususnya bagi setiap istri yang mendambakan kesalehan.

Betapa Agung dan Mulianya Posisi Wanita dalam rumah tangga ketia ia rela dan ikhlas menjalani Fitrahnya sebagai seorang Istri.

Wallahu’alam bishshawab
 SUMBER

Doa Untuk Menangani Anak Nakal atau Lasak

1. Baca "Ya Latif" sebanayak 7 kali dan hembuskan ke ubun-ubun sewaktu mereka tengah tidur.

2. Cuba berbicara dengan baik dan gunakan kaedah memujuk.

3. Banyak berdoa kepada Allah minta dilembutkan hati anak-anak.

4. Bila bangun pagi, peluk anak, usap kepalanya dan berselawat sambil berniat dalam hati.

5. Baca surah Al-Fatihah, Surah Taha ayat 1 hingga 5, diikuti doa nabi Daud 3 kali. Doanya "Ya Allah lembutkanlah hati anakku (sebut namanya) sepertimana Engkau lembutkan Nabi Daud akan besi. kemudian hembuskan pada makanan dan minuman. Kalau anak masih menyusu,hembus pada susu.

6. Untuk membantu anak mudah belajar baca zikir Ya Latif sebanyak 129 kali diikuti ayat 19 dari surah As-Syura yang bermaksud "Allah maha lembut pada hambaNYA. Dia memberi rezeki kepada sesiapa yang dia kehendaki dan Dia lah yang Maha Kuat lagi Maha Kuasa.

7. Baca surah Al-Insyirah sewaktu menemani nak-anak belajar.

8. Ketika memasak, sentiasa basahkan lidah dan bacakan doa dari Surah Al-Imran ayat 200 yang bermaksud " Wahai orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah iman kamu, dan bersedialah serta bertakwalah kepada Allah supaya kamu berjaya".

9. Kita juga digalakkan menyentuh lembut ubun-ubun anak dengan tangan kanan sambil berdoa dan menyatakan harapan. Lakukan setiap malam ketika anak-anak dalam keadaan baru hendak tidur. Ketika ini otak mereka sedang berada dalam separa sedar dan mudah merakam apa yang kita lafazkan.

10. Selepas solat lima waktu, amalkan doa dari Surah Al-Furqan ayat 74 yang bermaksud " Dan juga mereka yang berdoa dengan berkata: Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh daripada isteri-isteri dan zuriat keturunan kami perkara-perkara yang menyukakan hati kami, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang bertakwa.

11. Amalkan ayat 40 dari surah Ibrahim yang bermaksud "Wahai Tuhanku, jadikanlah aku orang yang mendirikan sembahyang, zan zuriat keturunanku. wahai Tuhanku perkenankanlah doaku.



SUMBER



Nota Jari: Susah hati, semalam cikgu HB merungut kata HB xnak belajar.. Tapi terfikir juga mungkin HB xfaham cakap penang coz HB guna bahasa melayu TV.. huhuhu..

Menyepi Bukan Menghilang....

Ermmm.. Dah lama tak mencoret.. huhu.. Tak de mood la.. Sorry la kepada kengkawan yang follow cerpen Ai, coz dah 3 bulan blog Ai kekurangan cerpen... hehehe..
Ada kengkawan yang call/mesej bertanyakan khabar coz Ai dah jarang meng'update' blog.. Terima kasih kepada kengkawan yang ambil berat tentang Ai.. Ai still ada cuma terkurang idea untuk mencoret.. 

Alkisahnya, rezeki Allah tiada siapa dapat menghalang atau menahan.. So sekarang ni Ai tengah menyesuaikan diri dengan nikmat kurniaan Allah yang tak terduga ni.. Ai yakin Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk Ai.. Ai terima dengan rasa syukur dan redha.. Cuma berharap, HM akan segera dapat balik ke unit asalnya di penang..



Nota Jari: Ada kengkawan dah tau tapi kebanyakannya masih tak tahu lagi.. Buat sementara ni, 'Biarlah Rahsia'.. hehehe..

Petua: Mengubah Kedudukan Bayi Songsang

Perkara yg anda boleh lakukan sendiri bagi mengubah kedudukan bayi dari songsang kepada normal:

1. Merangkak
Luangkan lebih banyak masa untuk berada di dalam keadaan seperti merangkak. Dengan melakukan posisi sebegini, graviti dipercayai dapat menarik kepala bayi ke bawah. Anda disarankan untuk berada dalam posisi merangkak setiap hari sambil membaca majalah, buku atau surat khabar.

2. Kaedah panas - sejuk
Letakkan pek ais pada bahagian atas rahim anda. Manakala di bahagian bawah rahim pula, letakkan bekas yg berisi air suam. Bayi anda akan cenderung untuk bergerak ke arah sumber haba.

3. Pek ais
Letakkan pek ais di atas perut. Namun anda dinasihatkan untuk melapik perut dengan kain terlebih dahulu. Tujuan penggunaan pek ais ini ialah untuk menimbulkan rasa tidak selesa kepada bayi. Oleh yang demikian, diharap dia akan mengubah kedudukan dan berpusing ke bawah.

4. Berendam di kolam renang
Amalan ini sama konsepnya seperti penggunaan pek ais yg diletakkan di atas perut. Tujuannya bagi menggalakkan bayi unttk memusingkan kepalanya ke bawah.
5. Menyanyi dan bercakap
Rakamkan suara anda menyanyi ataupun bercakap kepada bayi. Mainkan rakaman berkenaan berulang kali dengan menggunakan headphone berdekatan dengan tulang pubik bagi menggalakkan bayi bergerak mendekati suara anda.

6.Senaman tilt position
Kaedah senaman ini sama seperti anda sujud ketika bersolat. Oleh sebab itu, ketika melakukan sujud, anda sangat digalakkan untuk melakukannya lebih lama daripada biasa. Pada masa yang sama, anda boleh memohon doa agar bayi berkeadaan normal terutamanya pada sujud terakhir.
Menurut pendapat pakar anda boleh melakukannya dalam jumlah masa 20 minit sehari. Kelebihan di sebalik senaman ini ialah kepala bayi akan turun ke bahagian yg sepatutnya.

7. Lampu suluh
Penggunaan cahaya daripada lampu suluh dipercayai dapat membantu bayi bergerak ke kedudukan normal. Caranya ialah dengan menghalakan lampu suluh ke bahagian tulang pubik atau bawah pusat. Tujuan ia dilakukan ialah utk membolehkan bayi bergerak ke arah cahaya.

8. Pujukan
Anda dinasihatkan supaya kerap berbual bual dengan bayi sambil memujuknya supaya berada di kedudukan yang betul.

9. Doa
Banyakkan berdoa dan melakukan solat hajat agar bayi berkedudukan normal bagi membolehkan anda melahirkannya tanpa melalui komplikasi kelahiran yang lainnya.



Nota Jari: HB dulu songsang.. Masa tu tak tau ada petua macam ni..

Rintihan Hamba...

Hiba merantai jiwa..
Kemelut masalah masih bersisa..
Menunggu saat hadirnya bahagia yang diharapkan..
Tak pasti sampai bila mampu untuk terus bertahan??

Setakat ini sahajakah keupayaan diri??
Tidak mampukah diri mendapat yang lebih??
Atau tidak sediakah diri menghadapi yang lebih??

Ingin sekali menangisi kepiluan hati..
Apakah usaha diri masih tidak mencukupi??
Adakah ikhtiar diri masih di tahap minimum??

Ya Allah,
Tuhan Yang Maha Mengasihani,
Tuhan Yang Maha Pengasih dan Penyayang...
Kurniakanlah kepada hamba pekerjaan yang lebih baik daripada sekarang ini,
Yang sesuai dengan hamba, yang serasi dengan hamba, yang mengunakan ijazah hamba..
Hamba bermohon pada-Mu,
Berkatilah pencarian hamba, bimbinglah hamba dalam membuat keputusan..

Ya Allah,
Hamba sedar diri ini hina, tidak layak untuk meminta..
Tapi Ya Allah,
Hanya pada-Mu hamba berserah diri dan hanya pada-Mu tempat hamba memohon pertolongan..
Hamba ingin sekali membantu, menyara kedua orang tua..
Hamba berharap sangat dapat melangsaikan hutang pitipitiend,
Kerana hamba ingin sekali pergi mengerjakan haji dan umrah..
Hamba nak sangat bersujud di depan Kaabah-Mu dan mencium Hajar Aswad-Mu..
Hamba juga ingin sangat membawa kedua orang tua bersama..

Ya Allah,
Kurniakanlah peluang itu kepada hamba..
Dengarkanlah rintihan hati hamba..
Perkenankanlah permohonan hamba..
Amin Ya Rabbal Alamin...

Salam Aidilfitri 2013....

Ai nak ucapkan selamat hari raya kepada semua kengkawan pengunjung blog Ai.. Agak terlewat ucapan ni di tulis.. hehehe.. Alkisahnya, penyakit gastrik masih melanda.. So selalu tak sihat..

Tahun ni Ai beraya di Perak (kampung Ai) coz Ai kan baru je posting ke penang, tambahan pula Ai tak berapa sihat.. So kami sepakat beraya di kampung Ai je.. Dan pertama kalinya, Sal datang beraya kat rumah my mom bersama suami dan keluarganya.. Actually, sebelum puasa ritu dia ada mesej Ai.. Katanya tetiba teringat kat Ai.. Then tak sangka pula, raya  ni dia nak datang beraya kat rumah.. Alhamdulillah.. Dia sendiri ingat, last kami jumpa masa kenduri kahwin dia.. Dia terkejut tengok HB dah besar (tinggi).. Mudahan jalinan persahabatan ini akan terus kekal walau bukan sebagai kawan baik..

Oleh kerana Ai ambil cuti 5 hari sebelum raya so hari ni raya ke-5 (ari ni), Ai dah kena masuk kerja.. huhuhu.. Sedih betul.. Ramai yang masih cuti.. Unit Ai tak de orang, Ai kerja sorang-sorang je.. 
Pagi tadi Ai datang kerja dari kampung.. Rumah dah dapat kat kem sungai Ara tapi rumah tu masih tak kemas lagi.. Rumah askar yang dah pencen tapi barang-barangnya masih banyak.. Barang-barang berharga macam peralatan eletrik semua dia angkut.. Cuma yang tinggal pakaian, pinggan-mangkuk, meja-meja dan rak-rak.. Rumah memang bersepah sangat dan berabuk sangat.. Petang semalam baru kami dapat kunci, so tak sempat la nak kemas apa-apa.. Alamatnya, minggu ni Ai kena berulang kerja dari Semanggol la.. Hujung minggu nanti la baru minta tolong adik-adik Ai datang kemaskan rumah.. Lagipun next week dah mula sekolah.. Nak uruskan pertukaran sekolah tadika kemas HB pula..



Nota Jari: Sakit kepala.. Mudahan habis kerja nanti, sihat untuk drive terus ke Semanggol.. Ya Allah, bantulah hamba-Mu yang lemah ini...

Ukhuwah Bertaut....

Perhimpunan terakhir di JPWPKL..
Errrmmmm.. Hari ni dah 2 Ogos 2013.. Last month, Ai tak banyak mencoret.. Sorry la kepada kengkawan yang selalu follow blog Ai.. Bukan apa, banyak perkara yang sukar untuk dikongsikan..

Ramadhan tahun ni, Ai kena gastrik la pula.. Jadinya, asal petang balik kerja je Ai terus terbaring sementara tunggu waktu berbuka.. huhuhu.. Biasa kena gastrik di luar bulan Ramadhan, so boleh la sentiasa mengunyah makanan.. Tapi bila kena gastrik dalam bulan puasa, tak kan la tak nak puasa pula pastu selamba pula boleh solat.. So Ai paksa diri untuk berpuasa walaupun perut terseksa semacam je..
Ai punya geng makan tengah hari sebelum puasa..
Alhamdulillah, pada 29 Julai yang lalu Ai dah melapor diri dan mula bertugas di PPD Timur Laut.. Ini bermakna 26 Julai adalah ari terakhir Ai bertugas di JPWPKL.. Sedih juga la meninggalkan kengkawan yang sporting.. Tapi apakan daya demi masa depan keluarga, Ai terpaksa bertukar ke penang..
Cenderahati kenangan daripada Unit Akaun & Kewangan, JPWPKL..
Namun kebahagian bukanlah suatu yang mudah untuk dikecapi.. Terdapat pelbagai pula halangan & dugaan yang perlu Ai tempuh untuk memulakan kehidupan di Penang.. Walaupun sebelum ni, Ai memang dah pernah duduk Penang.. Hakikatnya ada yang manis dan ada yang perit sehingga sukar untuk dikongsi bersama.. huhuhu...



Nota Jari: Alhamdulillah... Setakat ni warga opis baru memahami masalah yang Ai hadapi.. So Ai dapat start cuti raya dari semalam.. hehehe.. Tapi masuk kerja pun awal dari orang lain la.. huhuhu..

Salam Ramadhan...

Hari ni dah 10 hari umat islam berpuasa.. Ai rancang nak tulis entry ni awal puasa.. Tetapi disebabkan terdapat beberapa kekalutan menyebabkan Ai takde masa nak mencoret luahan hati.. hehehe..
Sebenarnya, selepas habis kursus PTM ritu, Ai sibuk menguruskan urusan pertukaran Ai ke Pulau Pinang.. Hajat nak balik bekerja dekat dengan kampung tapi tiada kekosongan.. Cari punya cari, Ai dapat tau kat Penang ada kekosongan.. So mohon tukar ke Penang la.. Janji dekat dengan kampung.. hehehe.. Memang dah lama berhajat nak balik ke sana tapi memandangkan kerja sebelum ni tak boleh posting mana-mana (xde cawangan lain), so terpaksa bersabar je la..

Ai diberitahu tarikh melapor diri di tempat baru adalah pada 16 Julai 2013.. But untill 12/7/2013, Ai masih belum terima surat kelulusan pertukaran tu.. So hari isnin Ai call Penang, dorang pun tak tau Ai nak masuk.. Then Ai kata perlu ke Ai pergi ke sana coz Ai nak minta tangguh sehingga 29/7/2013.. Mula-mula call cakap dengan PT, kata tak boleh.. Dah minta tukar kena lapor diri juga, katanya..

Then Ai call pula KPM tanya perlu ke melapor diri kat  Penang?? Orang KPM kata mengikut budi bicara dari sana.. Then he give me another contect no.. Ai call, kali ni cakap dengan CC dia pula.. Masih juga dapat jawapan yang sama.. CC dia bagi Ai another contact no. suruh cakap dengan EO dia pula.. So call la pula EO dia.. Jawapan masih sama juga.. Masa Ai cuba merayu tetiba kredit Ai habis.. huhu.. Ai rasa frust la juga.. Coz just imagine, Ai nak kena rush dari KL ke Penang (macam mana punya penat, modal tol & minyak lagi).. Call hubby, dia kata takpe la, kami rush juga la balik Penang..

Petang tu, EO call Ai semula maklumkan dia dah buat perbincangan dengan KU dia dan dorang buat keputusan Ai tetap perlu lapor diri kat sana esok hari.. Takpelah, Ai redha je lah..

Petang tu HM ambil Ai kat opis and kami terus menghala pulang ke kampung.. Kami cuma berhenti untuk berbuka di R&R Tapah.. Sampai rumah mak dalam pukul 10.30pm.. Esok paginya (16/7/2013), lepas solat subuh Ai & HM bergerak ke penang.. Tersesat la juga mencari opisnya.. Maklumla dah dekat 4 tahun tinggalkan penang.. 

Sampai sana, cari unit yang berkaitan.. Dorang minta surat dari KPM.. Ai kata la, semalam kan dah bagi tau Ai masih tak terima surat tu.. Ai serahkan surat permohonan tangguh mula bertugas.. Katanya nanti maklum balas tentang penangguhan tu akan di faks kemudian.. Then Ai disuruh isi sehelai borang.. Ai diminta untuk poskan pengesahan lapor diri (yang disertakan dalam surat dari KPM tu) bila Ai dah terima & isi bahagian yang perlu Ai isi.. Coz dorang perlu hantar surat tu kat KPM dalam tempoh tertentu.. Siap isi borang yang sehelai tu, dia kata Ai dah boleh balik sebab dorang faham Ai dari KL.. 

Bab ni, memang Ai tak puas hati.. Kalau dorang faham, takde la beriya suruh Ai datang melapor diri.. Apa yang dorang faham sebenarnya?? Kepenatan yang Ai tanggung?? Kos perjalanan yang terpaksa Ai tanggung?? Katanya sebab ikut arahan/pekeliling, so dorang tak benarkan Ai buat penangguhan dari KL.. Surat pun tak sampai lagi, pastu suruh Ai pos je.. Apsal tak cakap je dalam phone minta Ai poskan.. Senang je kan..

Persoalannya, 
1. Kenapa ramai yang takut melanggar peraturan yang diwujudkan oleh manusia tetapi ramai yang tak takut akan hukum yang ALLAH tetapkan??

2. Prosidur yang diwujudkan tu, akan sentiasa dikaji dan diubah mengikut keperluan.. Tapi itu yang ditakutkan sangat?? Disebabkan setiap tahun audit akan masuk??

3.  Hal sebenarnya adalah atas budi bicara.. Tapi kebanyakkan orang akan hanya memikirkan hal periuk sendiri sahaja tanpa mengambil peduli masalah orang lain..

Redha je lah.. ALLAH itu Maha Mengetahui, Maha Penyayang, Maha Pengasih.. Mungkin ini hadiah (dugaan) Ramadhan pada tahun ni.. ALLAH itu Maha Adil, Maha Menghakimi, Maha Berkuasa.. DIA boleh beri apa sahaja kepada sesiapa yang Dia kehendaki dan boleh menarik semula nikmatnya daripada sesiapa sahaja yang dikehendaki-NYA...



Nota Jari: Penempatan masih belum diberitahu.. Hope dapat kat tempat yang mudah untuk Ai mendekatkan diri dengan-Nya...

Demi Masa Depan...

 Hati berbisik sayu..
Adakah akan berakhir penderaan emosi ini??
Atau mungkinkah kegembiraan yang diharapkan tidak seindah kenyataan???

Hati berbisik sepi..
Mencari arah haluan manakah yang harus dipilih??
Di mana harus menumpang kekuatan tatkala diri dalam kegundahan???

Hati berbisik hiba..
Setakat ini sahajakah upaya diri menghadapi dugaan??
Apakah diri ini terlalu lemah atau telah terlalu lama penderaan ini???

Hati kini terasa gembira...
Khabar yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba..
Cuma mengharapkan dipermudahkan segala urusan pada masa depan...

Hati kini terasa bahagia..
Tidak lagi mahu memikirkan perkara yang lalu..
Hanya berserah pada yang ESA menentukan segalanya...

Hati kini terasa riang..
Tak lagi peduli perkara yang membebankan..
Hanya ingin menjauhkan diri demi kebahagian yang diimpikan..



Nota Jari: Tiada siapa dapat meneka, dalam setiap senyuman tersembunyi kedukaan hati...

Kisah HB dan Peminta Sedekah...

Bersedekah bukanlah hanya dikala kita banyak wang.. Wang sebenarnya tak kan pernah cukup.. Ai dan HM dah biasa ajar HB bersedekah.. Kalau pergi pasar malam, nampak je ada peminta sedekah, Ai or HM akan hulur pada HB supaya HB berikan pada mereka..
Pada mulanya, HB baling/campak je duit tu.. Tapi kami ajar, kalau nak bagi apa-apa pada orang lain kena bagi dengan elok.. Tak baik baling/campak je.. Lelama dia faham.. Sekarang setiap kali bagi dia duit, dia akan bagi elok-elok kat tangan mereka..
 
Alkisahnya beberapa hari yang lalu, Ai keluar berdua dengan HB.. Ai sedikit kekok coz selalu ada HM untuk kontrol HB yang aktif ni.. Ai perlu ambil penyata KWSP 2011.. HM kerja so tak boleh la nak hantar Ai.. Terpaksa pergi sendiri menaiki LRT.. Tangan Ai sentiasa menggenggam tangan HB..

Selesai urusan di KWSP, Ai ajak HB berjalan-jalan di SOGO coz dia nak sangat tengok toys.. Ai ok je, janji jangan minta Ai belikan sudahlah.. Daripada KWSP kami berjalan menuju ke jejantas LRT yang bersambung dengan SOGO.. Memang kebiasaannya, kat jejantas tu ada ramai yang minta sedekah.. Ai lalu bersahaja (nak cepat coz tak nak balik serentak dengan orang yang balik kerja).. 
 
Tetiba selepas melewati seorang atok (pakcik tua), HB bersuara; "Umi tak bagi atok duit, ke?? kesian atok tu!!".. Ai sedikit tersentak; "balik nanti la kita bagi atok tu duit.. Kita nak cepat ni..(masih risau tak nak balik terserentak dengan orang balik kerja)".. "ok, baik nah (nah = lah, HB xberapa boleh sebut huruf L & R)..
Kenangan cap yang hilang..
Selepas ronda-ronda kat bahagian mainan, bagi HB main sekejap.. Beli barang sikit.. Pastu terus ajak HB balik.. Masa kami berjalan menaiki tangga dari SOGO untuk ke jejantas LRT, kami berselisih dengan atok tadi (dia menghala turun tangga).. Dalam hati Ai, xde rezeki nak sedekah kat atok tu.. Ada sorang brader tu cuba promote katanya bukan nak minta duit, dia nak bagi buku dengan percuma je.. Tapi terpulang la kita nak sedekah berapa untuk sekolah agama kat Johor (kalau tak silap la).. Tangan kanan Ai pegang barang dan tangan kiri pula pegang tangan HB.. So Ai cuma sedekahkan senyuman..
 
Selang beberapa langkah, kami terjumpa pula dengan orang buta duduk jual tisu.. Ai nak bagi sedekah tapi baru Ai teringat duit kecil yang ada hanya untuk bayar tambang.. Jadi Ai batalkan niat untuk bersedekah.. Perasaan Ai masih risau, kalau balik sekali dengan orang balik kerja, nanti LRT penuh dan tak de tempat untuk duduk.. Ai risau kerana Ai perlu kawal HB yang terlalu aktif (tenaga dia lebih kuat daripada Ai.. huhuhu)..
 
Sebaik sahaja masuk dalam LRT, kami bernasib baik masih terdapat tempat kosong.. Sebaik melabuhkan punggung, Ai tanya pada HB; "mana cap HB??".. HB jawab; "oooppppss, maaf umi, HB tertinggalkannya.."
 
Ai marah la juga pada mulanya.. Then Ai terfikir, ni la akibatnya Ai teragak-agak untuk bersedekah.. Teringat ada orang pernah kata sesetengah peminta sedekah tu lebih kaya daripada kita.. Tapi Ai berpegang pada prinsip, setiap kebaikkan akan diberikan ganjaran pahala.. Apa status peminta sedekah or tujuan mereka adalah urusan mereka dengan ALLAH..
 
Teringat pada suatu kisah Saiditina Aisyah yang diriwayatkan oleh Nasa'i, Ahmad, Ibnu Hibban dan Haitsami.. Ada seorang lelaki miskin datang kepada Aisyah. Beliau menghulurkan sedikit sedekah kepadanya. Kemudian, Aisyah menyuruh Barirah mengawasi lelaki itu. Nabi Muhammad berkata kepada Aisyah; "jangan kamu berkira (dalam memberi sedekah) sehingga ALLAH pun tidak akan berkira (dalam memberi rezeki) kepadamu.." 

Nabi Muhammad pernah berkata pada masa yang lain, "Wahai Aisyah, berlindunglah daripada api neraka walau hanya dengan (menyedekahkan) separuh biji kurma. Separuh biji kurma itu mengisi perut orang yang lapar seperti seperti mengisi perut orang yang kenyang.." Hadis ini dicatat oleh Ahmad dan Mundziri.. (Rujukan:Aisyah Ummul Mukminin; Terbitan: PTS Millennia S/B; m/s: 35)



Nota Jari: Perkara yang baik perlu diamalkan selalu dan jangan cuba untuk bertangguh daripada melakukannya.. Ingat semua di dunia ni, hanya pinjaman sementara sahaja...

Senyum..

Pada kursus PTM yang lalu, Ai telah dilantik menjadi penghuluwati.. Sesuatu yang asing dan di luar kebiasaan bagi Ai..

Tok Penghulu yang berkepala botak tu, Penghuluwati yang tudung merah.. 4 org yang tengah2 tu, urusetia..

Masa sekolah dulu, Ai tak pernah dilantik menjadi pengawas.. Pernah sekali jadi pengawas perpustakaan masa form 2.. Selebihnya hidup Ai hanya sebagai pelajar biasa.. Dulu Ai jenis yang pemalu (sekarang pun sama je, cuma dah lebih berani sedikit).. Ai lebih suka memilih atau memakai pakaian berwarna gelap (kebanyakkan baju Ai berwarna biru pada zaman tu).. Ai akan mengelak daripada membeli or memakai warna yang terang kerana bagi Ai warna yang terang akan menarik perhatian ramai orang (termasuk la lembu & kerbau).. huhuhu..

Tapi yang hairannya, setiap tahun pasti ada seorang guru yang berminat dengan Ai.. Misalnya masa Ai form 1, cikgu matematik Ai sangat suka memanggil Ai untuk menjawab soalan di papan putih.. 1st time kena jawab soalan kat papan putih, kepala lutut Ai rasa nak tercabut.. Kaki pula berjalan macam tak jejak kat lantai.. Berpeluh tak kira la, pucat lesi semua ada la.. Tapi lelama, Ai dah terbiasa pula.. Setiap kali kelas matematik, Ai akan bagi perhatian.. Kalau Ai tak dipanggil untuk jawab, Ai sendiri volunteer untuk buat jawapan di papan putih..

Masa form 2, cikgu bahasa melayu pula yang tertarik dekat Ai.. Kalau masa form 1 cikgu lelaki tapi kali ni cikgu perempuan pula.. Mula-mula tak la ketara sangat dia melebihkan Ai.. Tapi Ai mula sedar semasa sekolah perlu menghantar seorang pemidato untuk wakil sekolah dan surat di terima pada saat-saat akhir.. Tak semena-mena, cikgu tadi mencalonkan nama Ai??? Berpeluh-peluh Ai dibuatnya.. Ai tau pun tak pidato tu macamna?? Cikgu tu kata Ai banyak idea dan pandai cakap.. Ehhh, ye ke?? Ai pun konpius juga masa tu.. Then Ai disuruh pergi ke library, cari isi kandungan untuk tajuk pidato.. Selepas tu, cikgu tu buat saringan antara Ai dan seorang lagi budak lelaki kelas lain.. Akhirnya, that boy dipilih untuk mewakili sekolah.. Lega betul.. Tapi cikgu cakap kat Ai;  "cikgu terpaksa pilih dia coz dia nampak lebih natural berbanding Ai.. tak pe lain kali Ai cuba lagi, ye..".. Lagi sekali Ai konpius.. Ai tak de pun kata Ai nak masuk pertandingan tu, cikgu yang calon kan Ai... huhuhu..

Cerita masa form 4 & 5 pula, cikgu bahasa melayu juga yang nampak berminat dengan Ai.. Setiap kali kelas dia, kami akan diminta untuk membaca perenggan by perenggan.. Biasanya akan dimulakan daripada Ai.. Dia selalu janji untuk suruh orang lain sambung apabila kelas akan datang.. Tapi setiap kali, mesti bacaan tu akan dimulakan oleh Ai juga.. Pernah sekali tu dia kata; "kesian Ai asyik Ai je yang kena baca.. tak pe lah, hari ni kita mulakan dari sebelah lain pula.. (sambil matanya memandang orang yang bertentang daripada Ai).. Ok, Ai sila sambung bacaan.." Ai terpinga-pinga.. Kata nak mula dari bahagian lain, tapi dia panggil nama Ai suruh mulakan.. Dalam kelas tu mana ada orang sama nama dengan Ai.. Sambil senyum-senyum cikgu cakap; "kesian dia, ingat legalah tu bila kata bahagian lain kena mula dulu.. tapi alih-alih nama dia juga yang dipanggil".. huhuhu..

Pastu sambung cerita masa sem 1 kat U pula.. Bayangkan dalam kelas yang ramai (rasanya dalam 250 orang pelajar), pensyarah pengantar pengurusan tu boleh perasan kewujudan Ai dalam kelas tu.. 

       Pensyarah: nama awak siapa?? tak payah toleh-toleh kat orang lain, saya tanya kamulah..
       Ai: Linz Kushina (bukan nama sebenar)..
       Pensyarah: satu baris tu, semua geng awak ke??
       Ai: Aaahhh..
       Pensyarah: (sambil memandang keseluruh kelas).. satu perkara yang saya perasan tentang Ai 
                       ni dari 1st kelas saya sampai sekarang, dia selalu tersenyum.. (mengalihkan pandangan 
                        pada Ai pula).. Kamu xde masalah ke??
       Ai: (menggeleng-geleng kepala sambil tersenyum)
       Pensyarah: tak kan xde masalah langsung.. masalah dengan kawan ke, masalah dengan keluarga 
                         ke, masalah cinta ke, masalah kewangan ke???
       Ai: (masih menggeling-geling kepala sambil tersenyum)..
     Pensyarah: bagus lah kamu xde masalah.. cuma saya risau tengok kamu senyum je, kamu ni 
                        faham ke tak apa yang saya ajar??

Cerita terus disambung semasa Ai sem. 6.. Masa sem tu Ai ambil subjek securiti bank & pengurusan pinjaman (ye lah, Ai kan student banking).. Kedua-dua subjek ni diajar oleh pensyarah yang sama (tapi bukan pensyarah sem 1 tadi, ye).. Masa kena buat group presentation securiti bank, group Ai memilih tema putih hitam.. Presenternya sudah semestinya Ai.. hehehe.. Dapat tempat kedua untuk presentation terbaik.. Tapi yang tak bestnya tu, dia kata group Ai macam orang kerja kat restoren.. Bengang betul Ai.. Then selang beberapa hari selepas tu, Ai terlewat datang ke kelas.. Elok letak punggung je, pensyarah tu panggil nama Ai suruh tutup pintu.. Walaupun agak geram juga la masa tu, tapi Ai bangun sambil melemparkan senyuman kepada dia.. Then belum sempat Ai duduk, dia cakap kat kelas; "saya suka tengok Ai.. sebab jumpa Ai kat mana-mana pun dia sentiasa tersenyum".. Habis merah pipi Ai.. Malu sioootttt... So sejak tu ramai la yang tau, pensyarah tu suka tengok Ai sebab dia sendiri yang mengaku... huhuhu..

Panjang betul Ai melalut.. Sebenarnya, Ai cuma nak cerita tentang awal-awal penglibatan Ai dengan dunia presentation je.. hehehe.. Apa-apa pun, Ai memang suka sangat buat presentation.. That y la, masa kursus kat tempat lama tiap kali ada kursus audit IPTA; Ai akan volunteer jadi presenter.. Tapi kursus tahun ni, berbeza sedikit la.. Ai perlu memikul tanggungjawab sebagai penghuluwati kepada 115 orang peserta kursus dan hanya 30 orang daripadanya adalah lelaki.. Part yang bestnya, setiap hari dapat cakap kat mic... hahahaha..


Nota Jari: Ai memang gila mic tapi bukan untuk menyanyi or berlakon hanya untuk pengucapan awam je..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...