Monday, 24 December 2012

Sandwich: Jem Durian

Dah berapa minggu mengidam nak buat durian crepe masih juga xsempat buat.. Durian yang Ai dah siap lenyek tu pun dah jadi masam.. Akhirnya, HM jadikannya (durian lenyek tu la) tempoyak je la.. Both of us xmakan sangat tempoyak.. Ai xmakan tempoyak coz xsanggup kembung perut.. huhuhu.. So semalam HM give 1 balang tempoyak kat maknya..
Disebabkan durian xboleh disimpan lelama nanti jadi masam and sesuai dibuat tempoyak, Ai decide buat jem durian.. This is my own resipe, so Ai xpasti macam mana orang yang pakar masak buat jem??


Bahan-bahannya sangat simple:
5 Ulas Durian (dibuang bijinya & lenyekkan)
50 ml Topping Cream (actually beli krim ni cadangnya nak buat durian crepe.. huhuhu)
Secukup manis Gula Pasir & secukup rasa Garam..

Cara-caranya:
1. Gaul durian lenyek dan krim di atas dapur dengan menggunakan api yang kecil. 

2. Masukkan gula (Ai letak gula coz krim yang Ai guna ni xmanis tapi Ai cuma letak sedikit gula memandangkan durian ni dah manis, lagi pun Ai xsuka makan benda manis) dan sedikit garam.

3. Setelah masak padamkan api dan boleh sapukan jem pada roti. Dijamin sedap.. hehehe..



Nota Jari: Tak tau bila nak sempat buat durian crepe, ni Ai beli kat pasar malam je.. Semuanya Ai makan sorang, HM dapat rasa sikit je.. Errmmm.. Sedap sangat...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...