Mengejar Impian...


Berakhirnya tahun 2012, Bermulanya tahun 2013..
Azam?? Still carry forward since 2006.. 
Semoga tahun ini akan lebih baik dari tahun-tahun sebelumnya.. 

Ingin mengejar pelangi dan mencapai bintang di langit.. 
Tapi sesekali tidak melupakan rumput tempat berpijak di bumi..

Kenyataan sering tak seindah Impian.. 
Namun itu semua mengajar insan tentang kehidupan..
Dan menjadi pengalaman untuk masa hadapan.. 
Selagi masih bernafas, selagi mampu mengejar..
Teruskanlah berusaha mengejar impian..

Bertawakkal-lah kepada ALLAH,
Usaha insan pasti ada ganjarannya,
Walau tak seperti yang diimpikan,
Tapi yakin & redha-lah,
Kerana pasti itu yang terbaik untuk-mu..

Oleh itu, ku kan terus mengejar pelangi..
Mengharapkan suatu hari nanti,
Ia akan sentiasa mengiringi perjalananku..
Dan mengharapkan redha ILLAHI,
Di setiap langkah kaki ku di bumi ini..
Kerana ku ingin mengumpul bekalan,
Agar aku menjadi penghuni Jannah-MU..
Amin.. Amin.. Amin..

Kain Buruk...

Baru-baru ni Ai ada dapat email Borang Soal Selidik daripada Calon Ijazah Sarjana Sains Perakaunan seperti dibawah:-

Tuan / Puan yang dihormati,
Sukacita dimaklumkan bahawa tuan/puan telah dipilih sebagai salah seorang daripada responden bagi kajian peringkat sarjana ini. Justeru, saya mohon jasa baik tuan/puan untuk mengisi borang soal selidik ini dengan ikhlas, jujur, dan bertanggungjawab.
Tujuan soal selidik ini adalah untuk mendapatkan pandangan tuan/puan terhadap tahap keberkesanan Unit Audit Dalam (UAD) di Kementerian atau Jabatan Kerajaan Persekutuan Malaysia dan faktor-faktor yang dapat membantu meningkatkan keberkesanannya. Maklumat daripada tuan/puan adalah amat bermanfaat demi mengenal pasti tahap keberkesanan Unit Audit Dalam (UAD) di Kementerian atau Jabatan Kerajaan Persekutuan Malaysia.
Walaupun Ai dah meninggalkan kerjaya sebagai auditor (kerani) tapi Ai masih menyayanginya (kerjaya auditan).. But Ai xpasti lagi nak respons soal selidik tu ke tak coz Ai kan dah xde kena mengena dengan audit.. huhuhu.. Berikut adalah cadangan Ai berkaitan soal selidik tu..

1. Audit Dalam sesuatu organisasi akan lebih berkualiti sekiranya ditadbir / diketui oleh pegawai yang berpengalaman dalam bidang pengauditan. 
2. Memiliki sijil profesional bukanlah jaminan Audit Dalam akan lebih berkualiti kerana terdapat pegawai yang memiliki sijil tersebut atas sokongan ketua jabatan dan bukan dengan mengambil ujian. 
 3. Mengenai latihan yang mencukupi; Audit Dalam IPTA telah mewujudkan Jawatankuasa Latihan Audit Dalam IPTA (diketuai oleh Pn. Naemah, Ketua Audit Dalam UIA) yang berfungsi merangka latihan untuk kakitangan audit dalam IPTA, perkongsian maklumat, perbincangan dan merancang aktiviti/menyelaras fungsi Audit Dalam IPTA. 
4. Organisasi tidak perlu mengeluarkan pekeliling dalaman tentang tempoh untuk menjawab Pemerhatian Audit yang dikeluarkan oleh UAD sekiranya fungsi Audit Dalam difahami oleh semua kakitangan di setiap organisasi. Hal ini boleh dirujuk pada Surat Pekeliling Am bilangan 3 Tahun 1998 & Pekeliling Perbendaharaan Bilangan 9 Tahun 1993. 

Last week KBTB mesej Ai tanya pekeliling apa yang memberi kuasa kepada audit dalam & siapakah ahli untuk Jawatankuasa Audit.. So Ai reply la, suruh refer pekeliling di atas.. Ai story kat my hubby. HM kata; "buat apa sayang reply mesej dia?? Dia kan 10 tahun pengalaman audit, takkan benda tu pun tak tau & nak kena tanya sayang yang takde pengalaman ni??".. HM bercakap dengan penuh rasa geram.. hahaha.. 

Bagi Ai, itulah bezanya antara Ai dan KBTB.. Ai mula bekerja ketika UAD hendak ditubuhkan.. So Ai perlu faham & tau dari mana sumber kuasa untuk UAD bergerak dalam organisasi.. Ai buat kertas kerja penubuhan UAD dan perlantikan jawatankuasa.. (PBMiK gunakan kertas kerja Ai & edit sesikit je).. Sedangkan KBTB pula, berpengalaman bekerja di dalam organisasi yang dah sedia wujud UAD.. Tak pe lah, hal tu dah berlalu pun.. Selama ni, Ai la sumber dorang rujuk hal pekeliling.. Lelepas ni, pandai-pandai la cari sendiri hal pekeliling ye.. Ai dah takde kena mengena dengan pengauditan.. Masa Ai ada, KBTB kata Ai tak pandai buat kerja dan macam-macam lagi.. Tapi bila Ai dah tak de, baru nak sedar ada perkara yang Ai pandai buat, kan.. huhuhu..



Nota Jari: Jangan anggap Ai umpama kain buruk, walaupun tak sudi pakai di badan tapi tetap digunakan untuk mengelap.. huhuhu..

Keluh-Kesah....


Huuuuuhhhhhsss...
Mengeluh panjang kerana lain yang dihajatkan, lain yang dapat...
Keluh kesah di dalam hati..
Ingin sekali menangis, melepaskan geram..

Tapi ku tak mampu...
Kerana bukan niatku untuk menolak takdir..
Tiada upayaku untuk melawan kuasa Yang Esa..


Sandwich: Jem Durian

Dah berapa minggu mengidam nak buat durian crepe masih juga xsempat buat.. Durian yang Ai dah siap lenyek tu pun dah jadi masam.. Akhirnya, HM jadikannya (durian lenyek tu la) tempoyak je la.. Both of us xmakan sangat tempoyak.. Ai xmakan tempoyak coz xsanggup kembung perut.. huhuhu.. So semalam HM give 1 balang tempoyak kat maknya..
Disebabkan durian xboleh disimpan lelama nanti jadi masam and sesuai dibuat tempoyak, Ai decide buat jem durian.. This is my own resipe, so Ai xpasti macam mana orang yang pakar masak buat jem??


Travel Kit

Masa Ai kerja kat opis lama, ada kawan tanya mana nak beli travel set.. Maybe dia selalu nampak Ai bawa starter kit Bio-Essence Tanaka White.. Katanya, dia dah cari kat supermarket tapi xjumpa, dia selalu pergi travel (cuti-cuti malaysia).. Kebiasaannya she bawa pack make-up yang biasa dia guna (saiz normal).. And masalahnya, dia selalu tertinggal barang make-up kat tempat dia menginap.. That y, dia nak cari travel set..
Ai fill-in small bottle with Tanaka White cleansing foam..



Nostalgia???

Ai baru kemas kotak yang Ai  angkut dari UPNM ritu.. Terjumpa koleksi buku-buku and diary UPNM... Wah, nostalgia nya.. hehehe.. Walaupun baru masuk 2 minggu resign dari UPNM.. 

One day, if Ai have a chance (kalau pentadbirannya dah semakin baik) Ai nak masuk semula ke UPNM.. Tapi bukan sebagai kerani la.. Of coz la nak jadi pegawai pula.. Tu pun kalau HM still bertugas di sini la.. Dengar ura-ura, unitnya di Penang nak tarik dia semula balik ke Penang coz sarjan ada 2 post kosong.. So kalau dia kena balik ke unit Penang, dah tentu la Ai akan follow...

Dari sudut mudah pindah randah ni, kelebihannya ada pada pekerjaan sekarang.. Ye la, dah sah-sah jabatan pelajaran ada kat setiap negeri kat Malaysia ni.. Termasuklah kat Penang, kan..


Nota Jari: Betul la kata HM, pasti ada hikmah disebalik semua yang berlaku..

Ketentuan Illahi....


Ya ALLAH,
Inginku titipkan perancangan azamku pada-Mu...
Ku serahkan hamparan notaku pada-Mu...

Namun aku sering terlupa suatu perkara...
Iaitu Kau berhak memadamkan rancangan ku,
Sekiranya ianya tidak sesuai denganku..


Practice Drive...

Practice drive ke Persiaran Duta..
Oleh kerana opis baru jauh dari rumah,terpaksalah practice drive pada hari cuti.. But still x ingat jalan..huhuhu.. Ai memang lambat faham jalan.. Ai boleh drive kat penang (pulau sahaja) coz Ai dah biasa dengan jalan-jalan kat sana.. Dulu kan Ai kerja marketing.. So memang kena pusing 1 pulau cari client.. That y la, Ai boleh faham jalan kat sana..


Debaran - Part 3...

Pagi ni, my hubby kena masuk duty kem dulu.. Ai beli bekal makan pagi sesiap kat kedai makan dalam kem.. So pukul 7.15 pagi baru gerak ke JPWKL.. Jalan jem la juga, so Ai sarapan dalam kereta je.. hahaha, HM yang drive so boleh la Ai nak makan nasi lemak masa jem.. Tapi alhamdulillah, Ai sampai kat kat sana pukul 7.45 pagi.. 
Pagi ni kami xde taklimat cuma menunggu keputusan penempatan kami sahaja.. Rasanya mesti memasing berdebar-debar menunggu.. hehehe.. Akhirnya, sebelum tengah hari kami diberikan surat penempatan..


Debaran - Part 2...

Pagi ni, Ai perlu melapor diri di JPWKL pula.. Pukul 7.00 pagi, kami dah bergerak dari rumah.. Perjalanan lancar cuma banyak juga la kereta.. huhuhu.. Tapi nasib baik hubby yang hantar..

Pukul 7.30 pagi, Ai dah sampai.. My hubby ajak pergi makan dulu tapi Ai takut lambat pula masuk lapor diri.. Ai beranggapan selepas lapor diri, akan terus diberi surat penempatan.. So Ai pesan minta hubby jangan balik dulu.. Ai naik ke tempat lapor diri, rupanya taklimat JPWKL berlangsung sampai ke petang.. Then Ai maklumkan pada hubby, so xde la dia lama menunggu Ai.. Ingatkan boleh tahu segera lokasi penempatan Ai.. huhuhu..


Debaran...

Dap Dip Dup....
Berdebar-debar jantung Ai.. Satunya risau memikirkan pasal nak lapor diri kat Putrajaya, pukul berapa nak keluar rumah untuk elak daripada jem?? Keduanya fikir kat mana la Ai akan ditempatkan??
OTW ke jalan duta dari putrajaya...
Dap Dip Dup...
Malamnya Ai xboleh nak tdo.. Akhirnya pepagi semalam kami (my hubby la jadi driver Ai) keluar pukul 7.15 pagi dan sampai di Putrajaya pada pukul 7.40 pagi.. Alhamdulillah, perjalanan kami lancar mungkin kerana kami bertolak awal.. 


Bubur Jagung

Memandangkan today is my last day bertugas, so hari ni Ai kerja separuh hari je.. Ai datang kerja coz nak pulangkan semula kad staf & just nak tolong gegirl pren Ai tu je.. Ai tolong dia siapkan fail meeting yang akan diadakan lagi 2 minggu.. Menyumbang jasa untuk kali terakhir.. hehehe..

Balik kerja, HB sibuk main games je.. Ai tanya nak makan tak?? Dia kata taknak.. Tapi bila Ai pergi dapur, dia buka peti ais & request nak makan jagung.. So Ai decide buat Bubur Jagung + Kacang Hijau..

HB makan bubur jagung + kacang hijau dengan roti..


Sayonara UPNM!!!

Sayu...
Hati rasa sayu nak tinggalkan tempat di mana Ai belajar erti hidup & kerenah manusia.. Esok adalah hari terakhir Ai bekerja di UPNM.. Hari ni Ai dah serahkan Nota Serah Tugas (kengkawan yang kja gomen mesti tau, kan).. But no worry coz Ai dah settle semua kerja Ai, xde kerja yang tertangguh.. So sesapa yang ganti tempat Ai nanti hanya perlu buat kerja baru (hanya menurut perintah PBMiK & KBTB je la)..
Di Mahkota Parade, Melaka - Kursus Asas Audit Dalam IPTA 2011..

Friend Finder...

Ada tak kengkawan yang pernah menggunakan perkhidmatan 'friend finder' yang disediakan oleh syarikat telekomunikasi (maxis or digi, celcom xpasti ada x aplikasi ni) talian telefon mudah alih kengkawan?? (Errmmm..Apsal ter'skema' sangat ayat ni!!.. hahaha..) Fungsi utamanya adalah untuk menjejak lokasi rakan si pengguna..


Bagaikan Mati Hidup Semula...

Ai disahkan pregnant selepas setahun berkahwin.. Errmm, kira lambat juga la.. Sampaikan Ai pernah plan nak ambil anak angkat.. Ai xde masalah sepanjang kehamilan.. Cuma nak masuk bulan ke-8, baby songsang.. Seminggu lepas tu keadaan baby normal semula.. Tapi masuk 9 bulan, baby songsang semula.. Sepatutnye Ai dibedah (caeserean bagi kes kelahiran songsang) sebelum 36 minggu.. Tapi berlaku salah faham antara doktor kampung & doktor hospital, so Ai diberitahu supaya pergi ke hospital apabila sudah berasa sakit untuk bersalin..

Hubby & HB datang melawat Ai.. Masa ni still dalam HDU..

Durian Berendam...

Hahaha.. Mesti kengkawan pelik tengok tajuk entry Ai ni kan.. Sekarang kan musim durian, sana sini orang jual durian.. Dua hari lepas Ai beli 3 longgok durian.. Errmm.. Tamak kan, padahal yang nak makannya 2 orang je.. HB memang xmakan durian, busuk katanya..huhuhu.. Sebenarnya Ai nak cuba buat Durian Crepe.. Tapi disebabkan my hubby duty istana, so xdapat la Ai nak beli bahan-bahannya.. Dan Ai xtau nak beli cream kat mana?? So then, Ai decide buat Badak Berendam je la.. Inti badaknya Ai gantikan dengan durian lenyek..

Sedap dimakan bersama roti or pulut..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...