Panduan Pengauditan...

Pic semasa membuat auditan stor...
Petikan daripada Pekeliling Perbendaharaan Bilangan 5 Tahun 2007.

18. PEMERIKSAAN

  18.1   Pemeriksaan aset dilakukan ke atas:-
                (a)  Fizikal;
                (b)  Rekod; dan
                (c)  Penempatan.

  18.2  Tujuan pemeriksaan adalah untuk:-
               (a)  Mengetahui keadaan dan prestasinya;
               (b)  Memastikan setiap aset mempunyai daftar/rekod yang lengkap, tepat dan kemaskini;  
               (c)  Memastikan setiap aset berada di lokasi sama seperti yang tercatat dalam daftar.

  18.3  Pegawai Pengawal hendaklah melantik sekurang-kurangnya dua (2) orang Pegawai Pemeriksa yang tidak terlibat secara langsung dalam pengurusan aset untuk membuat pemeriksaan ke atas harta modal dan inventori. Pemeriksaan hendaklah dilaksanakan sekurang-kurangnya satu (1) kali setahun.

Untuk download pekeliling ni, kengkawan boleh klik SINI...

Selain tu, ada juga Pekeliling Pengurusan Stor Kerajaan, PP052009...

Bagi yang nak download Garis Panduan Pengauditan Audit Dalam (GPPAD) yang di keluarkan oleh Perbendaharaan Malaysia tahun 2010, kengkawan boleh rujuk SINI...


Nota Jari: Sesaja nak share macamna proses pengauditan.. Coz Ai tengah pening buat semakan sampel perolehan aset.. huhuhu..

My Name Is Linz Kushina...

Actually that is not my real name.. Ai just use that nick name for cyber world only... hehehe..

Dari kecil my family and friend call me as INA.. Then bila dah masuk asrama (matrikulasi), Ai rasa ramai sangat orang nama Ina.. So bila masuk U, Ai ambil keputusan nak tukar nick name jadi LIN.. Rupanya ramai juga orang nama Lin.. Dan xramai kengkawan yang nak panggil Ai dengan nama Lin coz ramai dah selesa panggil Ai dengan nama Ina..
Uzumaki Kushina ibu kepada Uzumaki Naruto...

Ball.. Bola...

Ai bukan lah peminat tegar apa-apa sukan.. Minat tengok perlawanan bola pun sejak Piala Suzuki 2010 ritu je.. Tapi xde la follow sangat.. Ari ni pun Ai tengok bola sambil jahit mata lalat kat tengkuk baju kurung... Aduiyai... Frustnya rasa jiwa... Mengharap sangat ATM akan menang.. Rasanya kengkawan yang menyokong ATM pun mesti rasa frust juga kan.. 
pic Hari Belia last year...

Tanaka White

Kali ni Ai nak mencoret tentang penjagaan muka... huhuhu.. Bila umur dah semakin meningkat, kulit muka pun bertambah masalah.. Tak macam kengkawan yang lain, Ai lambat menggunakan produk kecantikan.. Masa sekolah dulu, Ai langsung xmenggunakan apa-apa produk (bedak biasa pun xguna, cuci muka pun pakai sabun mandi je..)... So setiap kali terkena cahaya matahari, kulit muka Ai mula jadi kemerahan & gatal-gatal.. Sampai ada yang gelar Ai sebagai Puteri Lilin sebab xboleh kena panas..
BE Tanaka White - please be nice to me....

Mood : Convo Fest'12

Sekarang ni musim IPTA berkonvo.. Termasuk la opis Ai.. Pagi semalam Ai pergi la ke jabatan yang Ai tengah audit tapi dorang tutup kedai coz semua staf terlibat dengan konvo.. huhuhu.. Then Ai tengok tentatif program petang semalam ada pertandingan mewarna untuk budak bawah 6 tahun & bermesra bersama BoBoi Boy... So tengah ari Ai balik la ambil anak bujang... Sebbaik dekat je opis dengan rumah..
HB tengah sibuk mewarna...
Sesaja suka suki daftarkan HB pertandingan mewarna coz kalau kat rumah HB sangat suka berkarya... Bukan kat kertas tapi kat dinding rumah... huhuhu.. So disebabkan HB cuma mahir menconteng, maka HB xmenang apa-apa hadiah pun... xpe la yang penting dia menunjukkan minat untuk mencuba.. hehehe.. Niat sebenar bawa HB datang opis coz moskot BoBoi Boy nak datang.. HB pun memang minat BoBoi Boy, so ni la peluang nak bagi dia jumpa BoBoi Boy..

What Should Ai Do????

Rasanya dah lama sangat Ai & HM x tengok wayang... Last masuk panggung tahun 2010, tengok cerita NGANGKUNG... Masa tu, Ai ambil cuti untuk pergi interview kat tempat kerja sekarang ni... Balik interview, singgah station minyak salin baju... hehehe.. Pergi interview kena la pakai baju kurung.. Nak dating kena bertukar ganas sikit pakai seluar... hehehe.. Kami hantar HB kat rumah pengasuh sebab HM nak bawa Ai pergi interview.. Baru la aman sikit nak dating tengok wayang...
Ok, Ai bukan nak story tentang filem 'Ngangkung', tapi tentang perasan melonjak-lonjak nak gi tengok wayang cerita 'AKU TERIMA NIKAHNYA'...


Anugerah Yang Terindah...

Mengimbau kembali kenangan selepas Ai tamat pengajian pada tahun 2006... Ai mencuba nasib mencari kerja di Penang, memandangkan my hubby kerja di Penang.. Tetapi malangnya rezeki tak menyebelahi Ai... So setiap kali rasa sedih, Ai ajak HM pergi ke tepi Pantai Seagate... Ai akan menangis dan meluahkan perasaan... Pada masa tu, Ai harap sangat dapat pekerjaan.. Ai nak bantu mak & family.. Ai nak belikan mak kereta Kenari.. Ai pun xtau kenapa kereta kenari, apa yang pasti bagi Ai kereta kenari nampak luas..
11 September 2006- bersama mentor...

Pemberian Yang Tertangguh

Three days ago, HB punya besday... Ai xtau nak belikan apa to give him a present... Then tetiba termuncul idea nak belikan TENT yang bentuk keretapi coz HB sangat sukakan keretapi or any transportation..
Tent bentuk bas je yang ada.. Boleh la, asalkan transportation..
Lepas maghrib Ai ajak hubby keluar carikan that present and of coz la besday boy pun ikut sekali.. Sampai kat tempat dituju, tapi rasa hampa coz tent yang Ai nak tu xde.. Yang ada design biasa je.. Then Ai pujuk HB & kami balik tanpa beli apa-apa...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...