Tuesday, 14 August 2012

Exhausted...

Macam doktor nak masuk dewan bedah je..hehehe...
Minggu lepas memang betul-betul memenatkan... Bermula dari 7 Ogos 2012 sehingga 14 Ogos 2012 (ari ni), Ai bertungkus lumus menyiapkan audit verifikasi aset & inventori di jabatan yang baru diwujudkan kat opis Ai.. Sebelum ni Ai dah pernah buat verifikasi aset & inventori di jabatan tertua kat opis Ai... Aset kat jabatan tu memang banyak tapi pekerjanya boleh dikatakan mahir kerana berpengalaman... Berlainan sekali dengan auditan kali ini kerana rata-rata stafnya orang baru & ada juga dari private... Ye la, mana nak sama sistem pengurusan harta diantara private & gomen...


Ai xsalahkan dorang... Ai masa mula masuk gomen pun pening juga... Tapi lelama Ai dah faham apa fungsi pekeliling... Tetambah lagi karier Ai sebagai auditor (kerani je pun), so Ai perlu faham kehendak pekeliling barulah Ai boleh betulkan auditee Ai... Tapi bila Ai berkomunikasi dengan Auditee, dorang sangka Ai ni pegawai... huwahuwahuwa... Ai xsangka Ai ada gaya pegawai juga rupanya... Mungkin sebab dorang tengok Ai yakin bila berkomunikasi... Even yang gred lebih tinggi daripada Ai pun boleh terima apa yang Ai sarankan... (yang bestnya that officer la yang interview Ai dulu)..
Hari ke-4 audit.. Ai je yang pakai mask sebab xtahan baunya...
Perkara yang paling memenatkan ialah bila item xsama macam senarai yang Ai dapatkan dari unit aset... Jadinya selama enam ari berturut-turut, Ai terpaksa ulang semua tempat untuk pastikan tiada item yang tertinggal..(huhuhu... 6 ari berturut-turut masuk bilik mayat..).. Dah la, Ai xtahan bau bahan kimianya, so budak yang jaga makmal kasi Ai this mask.. Sekarang ni dah la nak dekat raya, sedih je ati bila dengar lagu raya... Memang Ai harap sangat dapat settle kan auditan ni secepat mungkin... Dari pagi sampai ke petang mengaudit, tu yang penat teramat sangat... Dan akhirnya, pagi tadi Ai menjerit seronok bila semua aset dalam senarai Ai dah siap buat semakan... Yang bebudak jabatan tu kata item tu xde or hilang pun, Ai minta dorang bagi ada... Coz Ai xnak buat report menyatakan barang dorang hilang, nanti teruk la dorang kena dengan MBMiK... Seboleh-bolehnya, Ai xnak jadi gaduh dengan sesiapa.. So sebelum MBMiK tau, Ai settle kan sesiap dengan dorang.. Sebenarnya semua item ada cuma dorang yang salah tagged.. huhuhu...

Kerani je...

Kalau ada audit, jangan sesekali kali anda beritahu anda kehilangan barang/dokumen... Minta tempoh kepada pihak audit agar anda dapat mencari/mengesan item tersebut... Ai memang xde masalah untuk bagi anda peluang kerana Ai bekerja bukan untuk cari salah tetapi untuk memperbaiki/mengemaskini/memudahkan urasan dengan mengikut peraturan yang telah ditetapkan..


Nota Jari:- Dan perlu diingatkan, orang lain mungkin xboleh bertolak ansur macam yang Ai buat..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...