Saturday, 4 August 2012

Potong & Jahit

Hari ni Ai mulakan hari dengan bersahur, bersolat subuh & mengaji serta membaca tafsirannya... Mulanya cadang nak sambung tido tapi teringat 3-4 bulan lepas ada beli kain pasang sampai sekarang xpotong lagi... So Ai pun nekadkan ati, ukur kain buat baju kurung.. Hope menjadi la kali ni...
Dah siap potong...

Bukan untuk baju raya... Baju raya belum potong lagi, tadi baru sukat ukuran badan HM untuk buat Baju Melayu dia... Tahun ni, Ai pilih tema grey.. Tapi tahun ni, HM cuti peringkat kedua.. So, Ai balik kampung Ai dulu la... Dia start cuti pada raya keempat.. Jadi Ai ambil cuti lepas raya je la...


Ermmm... Sambung balik bab nak jahit baju kurung sendiri...hehehe.. Ni 1st time, Ai potong sendiri kain tau...(ekceli, sebelum ni Ai dah pernah potong kain nak buat baju..Tapi Ai main potong je, xde buat pola langsung... Nasib baik kain murah je, tapi menjadi la juga..hehe).. Sebelum ni, my mum potong kain, Ai tinggal jahit je... Dulu my mum pernah suruh Ai belajar potong kain tapi Ai tolak sekeras-kerasnya.. Ari ni pun, Ai terpaksa tekadkan semangat untuk potong kain sebab nak guna mesin jahit yang HM belikan...hehehe..
Beli mahal2, rugi klu xguna...

Ai memang suka menjahit tapi setakat jahit sesikit tu memang pandai la... Sebenarnya rajin je nak menjahit cuma malas nak potong kainnya... huhuhu.. Tapi ari ini dalam sejarah kerana akhirnya Ai berjaya potong kain sendiri (kali ni Ai ukur betul2 n tanda betul2...). Tinggal nak hantar jahit tepi kat kedai bunga berdekatan rumai Ai.. Upah jahit tepi sepasang RM 2-4... Boleh la, sekurang-kurangnya Ai dah jimat duit upah jahit baju...
Nak hantar jahit tepi...

Nota Jari: Nanti Ai update yang dah siap jahit pula, ye..hehehe...(tu pun klu Ai rajin la)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...