Cintai Daku Hingga ke Syurga

Wahai Suamiku..
Andai benar kau mencintaiku..
Ku pohon kau cintailah daku hingga ke SYURGA....


Jadilah KETUA dalam solat ku..
Imamkanlah setiap SOLAT ku...
Semoga KEBAHGIAAN akan sentiasa menjadi milik kita....

Bimbinglah daku setiap kali ku tersasar..
Sedarkanlah daku setiap kali ku alpa..
Ingatkanlah daku setiap kali ku terlupa..
Tabahkanlah daku setiap kali ku kecewa..
Peluklah daku setiap kali ku kesedihan..
Huraikanlah daku setiap kali ku kekusutan..

Ku pohon padamu, suamiku..
Andai benar kau mencintaiku..
Pimpinlah daku menuju ke SYURGA ALLAH..


Nota Jari: Rasulullah pernah bersabda; "Tiada bujang di syurga ALLAH".. (sorry diriwayatkan oleh siapa Ai x ingat, ni semua Ai belajar masa Kelas Agama BAKAT & Muslimah Opis Ai oleh Mejar Ustaz Haji Daud..).. Jadi kepada kengkawan yang sayangkan suami / isteri masing2, beramallah bersama-sama agar kalian bersama hingga ke syurga...

Selamat Datang Bulan Rahmat...

Esok umat Islam akan mula berpuasa... Semoga semuanya akan berjalan lancar... Permulaan puasa ni, Ai kena sahur sesorang sebab HM duty seminggu (dia kalau duty x boleh tido rumah)... Tapi insya-Allah, masa berbuka dia boleh balik rumah...huhuhu.. kalau xboleh terpaksa la Ai berbuka sesorang juga...


Ohh, ya.. Tujuan asal mencoret kali ni adalah untuk berkongsi ilmu (dapat masa kelas agama Ustaz Mejer Daud petang tadi) mengenai berpuasa bagi ibu mengandung...

xjumpa pic Ai masa pregnant...huhuhu..letak je la pic hiasan..

Mahar Untuk Ku - Part 3

Selepas mendengar apa yang HM katakan sebelum ni, Ai terus call Sal (kawan sekolah Ai)...
         Ai: Sal, rupanya CAHAYA minat kat saya!!
        Sal: Memang la... (dengan nada yang xterkejut langsung)
         Ai: Eh, awak tau ke?? Macamna awak tau??
        Sal: Tau la.. Dari apa yang awak cerita tentang dia.. Awak xsedar ke??
         Ai: xpun sebab saya selalu cerita saya frust dengan lelaki tp dia xcakap apa pun...
           .....................................................................................................................
Masa baru putus cinta dulu, mak ada pesan kat Ai, "Lepas ni, kakak cari lelaki yang sayang kakak lebih jangan kakak yang sayang lelaki tu lebih.. Nanti jadi macam sekarang ni, dikecewakan..."

Sebab tu bila Ai dengar apa yang HM kata tu, Ai terus fikir macamna nak pujuk balik hati dia?? Ai dah serik sangat bercinta, Ai dah xnak bercinta, Ai takut dikecewakan lagi... Ai nak seseorang yang betul-betul sayangkan Ai, yang boleh terima Ai seadanya diri Ai...
Lirik lagu - Ku Juga Mencintai Mu
Akhirnya, Ai nekad rakam lagu Saiful - Ku Juga Mencintai Mu (masa tu memang tengah popular lagu ni) yang Ai nyanyi sendiri & send MMS pada HM... Ai nyanyi part dalam pic tu je... Hehehe... Memang la suara Ai lemak masin tapi itu je cara yang Ai boleh fikir pada masa tu untuk buat HM kembali pada Ai... Dan sesungguhnya usaha Ai x sia-sia... HM terus hubungi Ai and buat-buat tanya tentang MMS yang Ai send... Ai malu sangat masa tu, Ai cakap saja bagi je... Hehehe...

Then masa lepas raya tahun 2005, Ai bawa HM balik rumah kenal family Ai... Dia tidur rumah Ai satu malam... Mak Ai ada berbual-bual dengan dia...
         Mak: Hang serius ke kawan dengan Ina???
          HM: Serius la makcik... (dengan muka penuh yakin, tunjuk tanda bersungguh-sungguh)
        Mak: Bagus la kalau macam tu.. Sebab Ina xpernah bawa lelaki balik, dia bawa hang balik
             kenal dengan keluarga maknanya dia serius dengan hang... Makcik xnak hang main-main
             kan dia...
         HM: (rasa nak melompat sambil menjerit-jerit kegembiraan tp terpaksa cover macho) ... 
             Baik makcik, saya janji...
                    ..............................................................................................................

Dipendekkan cerita, lepas habis praktikal (habis belajar) pada hujung bulan April 2006 kami telah mengikat tali pertunangan... Bermula pada bulan Julai 2006, Ai start cari kerja di Penang (masa tu HM bertugas di Penang, so dia nak Ai cari kja kat Penang la).... Setiap bulan dia bayarkan sewa rumah Ai, makan minum Ai pun dia yang tanggung coz Ai xdapat kerja... Bukan tu aje, baju Ai pun dia yang basuhkan (yang kecik & dalam je Ai basuh sendiri)... Memandangkan gaji dia pun xbesar sangat pada masa tu, Ai ajak dia nikah dulu sementara tunggu dia kumpul duit hantaran... Sebab Ai kesian dia menanggung apa yang bukan tanggungjawabnya, bagi Ai lebih baik terus nikah sebab dah memang sah-sah dia yang akan menanggung hidup Ai...

Akhirnya, pada 10 Januari 2007 kami telah disatukan dengan 2 kali lafaz dan mahar pemberiannya RM110 sahaja... Keluarga Ai buat kenduri akad nikah je masa tu... xde sedara mara yang datang & keluarga sebelah dia pun xde yang datang coz kami nikah pada ari Rabu cuma jemput jiran tetangga je... xpe la, sebab cadangan kami nak buat kenduri pada bulan Jun 2007 (nikah gantung)...

Tapi bila bulan Jun hampir menjelma, mak buat keputusan xperlu buat kenduri lagi sekali sebab mak dah xlarat (mak xsihat sangat)... Then duit untuk kenduri tu, Ai gunakan untuk beli skuter Yamaha Ego bagi memudahkan Ai bergerak (cari kerja)..


- TAMAT-


Nota Jari:- Rasanya setakat ni je la kut Bab Mahar Untuk Ku.... Kalau nak cerita dari a-z, mau bertahun-tahun nak tulis semua tu, dah boleh jadi novel pula... Hehehehe...

Mahar Untuk Ku - part 2...

Perkenalan antara Ai & HM berlaku secara tidak sengaja... Masa tu (dalam bln Jun 2004), Ai baru lepas putus cinta.. Memang frust sesangat masa tu... Tetiba Ai dapat panggilan telefon dari seseorang.. Sebenarnya, dia tersalah nombor... Tapi Ai layan je la...

sekadar hiasan semata-mata...

      Ai: Siapa nama awak??
     HM : Nisbah Cahaya...
      Ai: Nak yang Arab nya, xnak la yang Melayu nya..

 Then, HM pun bagi tau nama Arab nya.................
      HM: Siapa nama awak??
       Ai: Kelebihan Ku atau ihsan Ku...
      HM: Nak yang Arab nya, xnak la yang Melayu nya...

Selepas Ai bagi tau nama Arab Ai, kami sambung berbual...
      HM: Nak panggil awak apa??(nick name)
       Ai: Panggil je saya Ina.. Errmmm, nak panggil awak apa??
      HM: Family panggil saya Ito... Tapi kengkawan tempat kerja panggil saya Jack singkatan kepada
             REJECT... Macam jahat sangat saya ni.. (dalam nada sedih..)
      Ai: xpe la, kalau macam tu, saya panggil awak CAHAYA... Semoga awak akan menjadi cahaya
         kepada kehidupan family awak, kengkawan awak, awak sendiri, kehidupan saya & sesiapa
         sahaja yang mengenali awak...

Sejak dari tu, sebulan sekali mesti HM akan call Ai.. Dan biasanya mesti time bulan mengambang... Katanya, bila tengok bulan mengambang, dia tau dah cukup sebulan dia xcall Ai...( Hehehehe... Yang lawaknya, asalnya tersalah nombor je.. Tapi macam mana pula lepas tu boleh call tiap2 bulan...)

Selepas setahun berkawan, bersembang dalam phone, bulan Mei 2005 HM datang menemui Ai di Bagan Serai, Perak... Ai balik kampung sebab masa tu cuti semester... Ai datang dengan adik bongsu Ai... HM datang dari Penang, masa tu dia baru habis kursus kat KL... Dia bawakan Ai hadiah jam tangan (yang murah je)... xsangka pula dia nak belikan jam sebab Ai ada bagi tau jam tangan Ai dah rosak...

Sebenarnya sebelum 1st time jumpa tu, HM ada cakap dia suka kat Ai n nak masuk minang Ai... Tapi Ai jawab, "gila apa??, jumpa pun xpernah... xnak la saya..."..
Masa tu Ai anggap dia memain je... Ai abaikan je apa yang dia cakap... Ai belikan dia nombor maxis, so senang la Ai nak contact dia, maklum la dia kan pendengar setia Ai...
        ........................................................................................

Disebabkan ada berlaku perkara yang tidak di ingini... (huhuhu... ada sorang cikgu yang sambung belajar nak ngorat Ai... Ajak jejalan dengan dia.. Ai xnak la, sebab dia tua 10 tahun dari Ai... Dia kata dia dah ada kereta & rumah tapi Ai xpandang tu semua...).. Ai pun call HM...
       Ai: Apa la, awak yang muda xnak ngorat saya... Cikgu yang tua tu pula yang nak ngorat saya...
            (sebenarnya Ai xpandai berkawan dengan lelaki secara berdepan... Rata2 lelaki yang muda
             anggap Ai ANTI lelaki....huhuhu...)
      HM: Dah tawar ati dah.. (dalam nada sedikit frust)

Ai terkelu & rasa berpusing2 kepala otak... Ai sesaja cakap memain je... Tapi xsangka pula dia memang ada ati kat Ai... Selama ni Ai anggap dia pendengar yang setia tapi xsangka dalam diam dia memang betul2 suka kat Ai...



Nota Jari: Disebabkan tu la, family Ai panggil HM dengan nama CAHAYA kecuali bapa Ai.. Anak sedara Ai panggil HM sebagai Pakcik CAHAYA, adik-adik Ai pula panggil dia, Abang CAHAYA.. Mak Ai la yang paling serasi panggil HM sebagai CAHAYA.. Habis sedara mara sebelah Mak pun panggil HM dengan gelaran CAHAYA...

Mahar Untuk Ku



Maharku Untukmu

Inilah maharku untukmu
Seperti ini kumampu
Sepenuh hati kuberikan
Sebagai wujud cintaku

Reff
Maharku untukmu tulus kuserahkan
Kepada dirimu satu yang kupilih
Maharku untukmu agung karunia
Yang Allah berikan padaku untukmu

Terimalah sebaris doa
Semoga engkau bahagia
Dan kunyanyikan lagu ini
Persembahan cinta suci



Nota Jari: hehehe...sebenarnya Ai & HM buat sesama bendalah ni...

HB-ku Sayang...

Udah besar panjang anak bujang Ai yang seorang ni...
Tengok la, belum 4tahun tapi tinggi dia dah lebih dari separuh tinggi Ai...
Huhuhuhu... Sebenarnya, Ai yang x cukup inci...
HB lagi 2bulan nak cukup 4tahun...

Janji ALLAH & Ujian-Nya

Menginsafi diri, terkadang diri sering terlupa & alpa...
Alpa akan dugaan yang sering melanda...
Merintih, meratapi kekecewaan di sebalik kekeliruan...
Butir-butir mutiara sentiasa menjadi teman di saat kehampaan yang dirasakan...



fuyoooo, selesanya!!

Last saturday, Ai tido hotel with HM & HB.. Ai dapat hadiah penginapan 1 malam untuk 2 orang coz Ai jadi the best presenter masa kursus bulan 4 ritu.. hehehe.. Ala, kat Quality Hotel Kuala Lumpur je... xde la jauh mana pun dari rumah sendiri...
Sebelum check-in, pergi jalan2 SOGO dulu..
QHCC jaraknya hanya sekangkang kera je dengan SOGO... So, apa lagi... Mencuci mata & tercuci duit sekali...huhuhu... Dapat beli kasut, then HM sibuk ajak balik hotel... HB punya seronok.. Masuk je bilik hotel, dia terus cakap "fuyooo, selesanya!!".. Lepas tu apa lagi, start la melompat atas katil, golek2 atas kapet & sibuk nak mandi dalam kolam (tab mandi)..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...