Friday, 11 November 2011

Bintang Di Langit Dapat Dibilang.....

Ujian yang Allah berikan kepada hamba-nya adalah tanda Dia masih mengasihi hamba-Nya.. Banyak sungguh ujian Ai tahun ni... Lepas raya ritu, AIG & WDPG memburuk-burukkan Ai di mukabuku.. Tapi Allah itu, maha adil & maha pengasih.. AIG nak burukkan Ai tanpa dia sedar dia memperbodohkan dirinya sendiri.. Then, jumaat tadi (11/11/2011) ada lagi satu ujian yang Ai terima.. Sampaikan ada sorang kakak ni (kawan 1 opis but lain unit) kata kat sy, "akak xtau apa yang ada kat ko, sampaikan orang atas bawah, depan belakang n sekeliling ko nak aniaya n hentam ko.. Lepas ni, ko kena lebih berhati-hati dengan orang sekeliling ko..".. Ye la sebab kes dengan AIG tu pun, dia baca sendiri kat wall mukabuku Ai.. Yang ni pun dia baca juga...huhuhu...

Sambung cerita bab dugaan terkini Ai, 2 ari lepas Ai dapat email dari orang atas dari Ai (KBTB)... Tegur (hentam) Ai macam-macam... Ermmm... Yang bestnya KBTB send email tu petang khamis masa Ai dah balik kerja.. So pagi jumaat baru Ai baca email tu.. Tetiba pagi jumaat tu, dia EL la pula.. Kawan Ai cakap, dia takut nak berdepan dengan Aila tu...

Antara ayat-ayatnya;
"Selama ini aku hanya perhatikan Ai dan menegur Ai secara baik. Tetapi setelah ianya berlanjutan aku terpaksa bersuara demi organisasi ***** dan juga karier Ai di sini. Sila berubah jika ingin lama berada dalam karier *****."

Kawan-kawan Ai pelik.. KBTB ke yang tentukan Ai berada di unit mana?? Memang dia atas dari Ai, tapi dia baru je masuk kerja sini... Dah tu, xde adab pula tu, main guna aku aku je..

"1. Telah aku katakan kalau nak browse website yang tidak berkaitan dengan ***** tu agak-agak la, jangan sampai keterlaluan. Then cover-cover sikit jangan sampai orang lain kata yang staf ***** tiada kerja."

ermmm.. Mesti MBMiK terasa ati ni, bila kengkawan Ai suruh Ai buat something dorang mention Ai xde kerja.. Pastu mesti MBMiK mesej kat KBTB tu suruh tegur Ai begitu begini.. Sebab KBTB tu duduk bilik lain.. Then KBTB siap mention, dia pengalaman kerja 10 tahun dalam bidang ni... But he just 2 years old than me, so dia habis study umur berapa?? Ramai kawan-kawan sy pelik kat situ??

"Selama Ai kerja di unit *****, Ai hanya buat apa yang diarahkan. Aku tak kata itu salah tapi Ai kan degree level. Perbezaan antara kita hanya gred jawatan sahaja. Sepatutnya attitude kerja Ai lebih daripada yang SPM level."

My friends said, dah memang kerja Ai macam tu.. Dia x komplen tentang kerja yang Ai buat.. Maknanya Ai kerja ok je, cuma dia nak Ai buat kerja extra sesuai dengan degree level... Tapi kalau Ai buat kerja degree level pun, gaji Ai tetap SPM level je kat sini sebab Ai kerani je.. Dia yang kena bagi kerja kat Ai.. Tapi kekadang x logik pun ada juga.. Punya nak bagi Ai kerja, dia panggil Ai suruh photostat padahal mesin potostat kat sebelah tempat dia je dah tu potostat sehelai je pula tu.. Then dia buat pe?? Dia chating YM & FB la...

"2. Perbaiki komunikasi dengan MBMiK.
Aku tegur perkara ini kerana orang lain dah kata yang bukan-bukan. Komunikasi di sini bukan bermaksud kita nak bodek ke tetapi hormati beliau sebagai seorang bos. Di dalam sesuatu organisasi perlu ada komunikasi 2 hala, even kalau kita tak suka bos. Cuba bayangkan kalau Ai bos dan mempunyai perangai yang sama macam Ai?"

Yang ni, saing-saing Ai xde komen.. Cuma dorang tertanya-tanya siapa yang KBTB maksudkan dengan 'orang lain' tu??? But my comment is Ai xde masalah dengan MBMiK tu, Ai hormat semua orang termasuk la dia.. Tapi xde la sampai nak bangun tiap kali dia keluar masuk bilik dia, xde la Ai nak tapaw kan apa-apa kalau dia xmnta Ai tolong buat... Hal kerja Ai direct dengan KBTB tu.. xde benda nak cakap, Ai buat xtau je la.. xkan nak sembang hal family pula, lagi pun dia bukannya kawan Ai.. Hal family, Ai sembang dengan kengkawan je.. MBMiK tu yang ada masalah dengan Ai.. Dia apa-apa hal xpernah panggil Ai.. Sedangkan dari bilik dia boleh terus nampak Ai.. Ai pun xtau apa masalah dia sebenarnya?? Kekadang dia bodek kawan Ai, nak tau Ai sembang apa dengan dorang... Pelik kan???

"3. Aku tahu Ai sedang mencari kerja yang lebih baik. Aku tak kisah kalau Ai nak cari kerja lain sebab itu hak Ai. Tapi sekarang Ai bekerja di *****. So jangan buat sesuatu yang boleh memalukan organisasi *****. Aku nak marah lebih-lebih, aku bukan jenis yang macam tuh. Peringatan dari aku, tolong jangan jadikan aku begitu. Kalau tidak, Ai akan bekerja seperti staf bla-bla, bla-bla, & termasuk MBMiK masa kat unit lama dulu...
So renung-renungkanlah.
Kalau Ai nak ambil hati ke apa, aku tak kisah. Sebab aku dah beritahu apa yang perlu aku beritahu walaupun hanya melalui emel. Kalau aku cakap face to face, nanti ada yang berair mata."

Errrmmm... Ai sorang je ke yang memalukan unit tu.. Ke sebenarnya salah MBMiK tu?? Dah tau unit tu baru nak ditubuhkan, sibuk nak ambil ramai-ramai staf.. Bak peribahasa; Buruk Muka, Cermin Dibelah (diri sendiri yang salah, orang lain pula yang dituduh)... Asalnya dah cukup Ai n dia je.. Bukannya ada kerja sangat lagi.. J/kuasa ***** pun xwujud lagi.. Selagi xde j/kuasa *****, unit ni xboleh bergerak... Ai masuk awal tahun & MBMiK tu dipinjam dari bahagian lain untuk tubuhkan unit ni.. Pastu pertengahan bulan 5, dia ambil kerani kontrak untuk buat kerja pentadbiran.. Hujung bulan 6, dia ambil pula KBTB.. So kami dah jadi terlebih staf la..

And 1 thing, apa yang dia tau pasal tempat ni & cara orang sini kerja sedangkan dia baru jadi staf kat sini?? Dengar melalui kengkawan ke dengar dari MBMiK.. Ai berkawan dengan bekas staf MBMiK tu, masa kat unit lama dia dipulaukan sebab perangai dia yang suka menjatuhkan orang lain untuk naikkan diri dia... Ermmm.. Ni la masalah KBTB sebab dia dapat kerja sini minta MBMiK rekemen.. Then kena la selalu bodek orang tuh sebab dah termakan budi sesangat...



Nota Jari: Benarlah kata peribahasa dulu-dulu; Bintang Di Langit Dapat Dibilang, Tetapi Tidak Sedar Di Mukanya Arang.... Tafsirannya: nampak salah orang sahaja, salah sendiri tak nampak or cuba disembunyikan..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...