Wednesday, 20 April 2011

Coretan Kepada Teman......

dah lama kan sy xhntr email pnjg2 kat awk...
masa mula dpt kja kat sni mmg sy rasa seronok sgt..tp bl dh start kja, sy jd tekanan pl..ms lapor diri sy ditempatkan di jabatan bendahari...sy kena buat terimaan bayaran drp student..ml2 bljr utk guna sistem akaun nye sy jd ssh nak terima sbb jiwa sy memberontak..sy rasa kesian kat bebudak tu, penat bljr nnt jd mcm sy ssh dpt kja..hutang ptptn xterbayar..bila sy smbg dgn kwn yg dh lama kja sini, dia kata bebudak ni kluar akan terus dpt kja...baru sy rasa lega sikit...slps 2mgu kja, ada pegawai br masuk tp unit lain la..dia dtg tanya kat sy mengenai gaji dia sbb dia msk pertengahan bln..sy pn ambil kesempatan berkenalan dgn dia..dia br bs bljr dr UMT, terus dpt kja kat sini..kira dia xsempat menganggur...sy ml ada perasaan iri ati, bl org sng je dpt kja...sy jd sakit kpl lg...sy berbual lg dgn kwn di atas td...dia kata kebanyakkan pegawai kat sini smua bermula dr bwh...baru la sy rasa lga sikit...


awal bln 2,msk pl lg sorg pegawai baru...satu jabatan dgn sy...sy pn berkenalan la dgn dia..sesaja sy tegur dia, n bertanyakan ttg course yg dia ambil dl..sy ckp la kat dia, sy pn ada degree tp smpai skrg masih xberpeluang nak gunakan degree yg ada..dia kata kat sini pekerjaan dia yg ke-8...amboi, senang je dia dpt kja..kenapa sy ssh sgt nak dpt kja???...sy ml berasa hina n benci pd takdir...sy bertambah tertekan bila sy dpt tau nama sy xde di jbtn bendahari..hbs apa maknanya sy buat kja selama ni???ye la,semua kerja yg sy buat tu sbb gantikan kerja org yg cuti bersalin...sy ml rasa xseronok nak buat kerja tu semua...yg paling sy bengang bl sy dipaksa buat OT semata-mata nak cover kerja org yg cuti bersalin tu xbuat dr awal thn lps...alasannya sebab audit nak dtg check..sy jd bertambah rimas n xikhlas nak buat kja tu semua..tp nasib baik masa kakak tu suruh sy dtg OT, sy balik kg hubby sbb adik dia nak bertunang...terselamat la sy..

tetiba 17/3/2011 sy dpt surat penempatan semula & diarahkan melapor diri ke unit sekarang ni pd 21/3/2011...dorg semua panic, sbb yg cuti bersalin tu 18/4/2011 br msk kja..smntra tu sapa yg nak buat kerja tu semua...dorg nak buat surat penangguhan, sy berdoa n brharap sgt sy dpt lapor diri kat unit skrg secepat mgkin...akhirnya, surat penangguhan dorg tu x dilayan sbb ketua baru sy xnak lps kan sy n sy sndri pn xnak..ye la dorg nak mnta tangguh smpai org cuti bersalin tu masuk, lps tu br dorg nak tendang sy...1st day lapor diri kat unit audit dalam, sy dh maklumkan pd ketua sy...sy ada degree n sy nak apply post pegawai sbb unit sy ni baru nak di wujudkan..so mmg ada kekosongan la..dia tanya saya course apa?? sy cakap la sy course banking, mmg ada bljr ttg perakuanan n kewangan...dia kata nnt dia rekemen..

tp ckp kat mulut je..sekarang setiap kali dia berbual dgn mn2 pegawai, mesti dia mention utk jd pegawai di unit ni kena ambil course accounting sbb ada bljr ttg audit..klu budak banking, bussiness xde bljr semua tu...awk bayangkan mcmna perasaan sy???adakah dia nak bg hint kat sy supaya lupakan hasrat sy utk gunakan degree xlaku sy tu???tolong la, xperlu la nak sebut n ulang byk2 kali...sy tau la sy xlayak tp sy tetap usaha nak apply...sebb walaupun sy dh kecewa dgn takdir hidup tp sy msh tetap ingin berusaha utk guna degree xlaku tu...sebenarnya dia xde kuasa pun nak tentukan semua tu.. dia hanya dipinjam sementara dr jbtn bendahari utk membangunkan unit audit dalam...so knp dia, risau sgt klu sy naik jd pegawai??? kekawan kat sini suruh sy berdoa banyak2 mnta sy dpt ketua yg baru...sbb ye la ketua skrg ni bkn tetap kat unit ni, tp dia nak control semua...sy pun berharap sy akan dpt peluang utk memajukan diri...xkan selamanya sy nak jd org bawahn...bl br sy sy dpt guna kan ijazah tu??atau ijazah tu sbnr nya mmg xlaku kat mana2 pn...sedih betul..tu bkn ijazah beli, tu ijazah hutang ptptn...

rasanya setakat ni je la dl...dah panjang sgt karangan ni..hehehe..nnt xsempat awk nak bc pl...

5 comments:

  1. Syarat Lantikan: [Juruaudit, W41]
    Ijazah Sarjana Muda Kepujian yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
    [Gaji permulaan ialah pada Gred W41: P1T3 RM1886.49] sumber dari maklumat jawatan SPA 8....

    ReplyDelete
  2. salam.. x sangka saya leh baca lagi coretan Ai ni.. cuma d tempat/platform yg berbeza.. saya cukup kagum ngan Ai.. all the best to Ai

    ReplyDelete
  3. tqvm.. Ai lupa Ai ada peminat setia luahan ati Ai.. hehehe..

    ReplyDelete
  4. yup... might be 2nd best person.. heheee.. tu pu pasal jauh.. kalau dekat.. x tau apa jadi... hahahaaaaa

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...