Pengalaman Hidup....

1st time Ai kja masa lepas exam SPM tahun 1999..Masa tu Ai kerja sebagai operator pengeluaran kat kilang Mattel (M) S/B, Prai.. Pengalaman yang xdapat dilupakan.. Bangun pukul 4pagi.. Mandi dan bersiap-siap pergi kerja pukul 5.15pagi..huhuhu.. Sejuk nye.. Tu klu shift pagi, belum lagi shift petang & malam... Ai kerja dari bulan 11/1999 sampai bulan 5/2000.. lepas tu bln 7/2000, Ai sambung belajar di Kedah.. Ambil matrikulasi perakaunan..
Masa kerja sebagai pembantu gerai di R&R..

Tamat matrikulasi, Ai bekerja pula di kilang Staridge (M) S/B, Kamunting, Perak.. Kali ni dekat sikit dengan rumah.. Ai jadi QA (Quality Assurance).. Kerja ok la.. Guna microskop, kalau ngantuk Ai letak mata kat benda alah tu n tido la sekejap..hehehe.. Lepas tu, hujung bulan 5/2002 Ai sambg belajar ambil Ijazah Sarjana Muda Perbankan di utara tanah air.. Setiap cuti semester (yg 3bulan), Ai akan kerja.. Habis sem. 2, Ai kerja kat stesen minyak petronas Bagan Serai.. Kerja sekejap je.. Gaji RM11 sehari.. kalau short, potong gaji.. Masa kerja situ la Ai belajar cara nak isi minyak..hehehe..

Cuti sem. 4, Ai kerja kat kilang G-Tech (M) S/B, Prai..(hehe.. Ai dh ingat ejaan nye macamna..).. Kerja sebagai operator mesin.. Masuk kerja pukul 8pagi tapi Ai kena tunggu van pukul 5.30pagi.. Sebab nye india (driver van tu) nak jimat duit tol (duit tol masuk poket dia la), dia bawa kami ikut jalan dalam.. Perggghhh...Punya la penat.. Sampai kilang pukul 7.30pagi.. Balik pukul 8malam sampai rumah dekat pukul 10malam lebih... Memang penat giler... Ai kerja sampai habis cuti sem (3bln la)..

Cuti sem 6 (Ai belajar sampai sem. 7 bersamaan dengan 3tahun setengah...), Ai kerja kat kilang  Canon (M) S/B, Prai juga.. Ai menumpang kat rumah kawan sebab bas xde dari rumah Ai.. Ai kerja sebulan je sebab xlarat kerja berdiri 12jam.. Rasa nak tercabut kepala lutut Ai ni ha... Dah la Ai xminum susu, hehehe.. Maknanye Ai kurang kalsium la.. Lepas tu Ai kerja pula kat kilang Rush (M) S/B, Kamunting.. Kali ni Ai duduk rumah family sendiri.. Biasa la, kerja jadi operator juga la.. Tapi selalu sakit kepala sebab Ai xtahan bau asid yang dorang gunakan..

Lepas habis final sem, Ai buat praktikal kat Bank Rakyat cawangan Bagan Serai... Walaupun xdapat elaun tapi bagi Ai, tu la pengalaman yang indah untuk Ai.. Baru Ai tau untuk kerja di bank xperlukan diploma or ijazah.. kebanyakannye guna SPM je.. Pengurus cawangan je ada degree perakaunan dari universiti yang sama dengan Ai.. Kira dia super duper triple senior Ai la.. Tapi belagak bukan main.. Semua staff xsuka dia.. Ai ambil peluang selama 2bulan lebih tu untuk belajar selok belok bank... Semua staff kat situ mesra dengan Ai (kecuali boss dia je, Ai kan orang susah sebab tu dia xsuka.. Siap perli-perli Ai lagi..) Dorang semua suruh Ai apply kerja kat bank rakyat tapi boss tu kata xde kosong, suruh cari kerja lain..huhuhu.. Pedihnye menusuk kalbu.. Kalau xnak rekemen pun, xpayah la peleceh Ai.. Bukan Ai minta jadi orang susah, bukan Ai yang tentukan rezeki family Ai...

Bulan 4/2006, Ai dapat kerja kat Shah Alam... Sebagai Eksekutif Pemasaran di syarikat bumiputera.. Basic RM800 je.. Masa tu Ai minat bersembang dalam phone.. So Ai anggap Ai sesuai la kerja sebagai telemarketing tu.. Ai kerja xsmpai 3bulan.. Lepas tu Ai berhijrah ke Penang (sebab my future hubby kerja kat penang).. Mula sampai Penang, Ai kerja jual insurans.. Betul-betul makan komisyen.. Ai pula memang xpercaya kat insurans so susah la Ai nak jual sesuatu yang Ai sendiri fikir xpenting dalam hidup.. So Ai memang xde pendapatan langsung.. Hubby la yang bayarkan sewa rumah Ai.. Lepas berhenti jadi agen insurans, Ai kerja kat asia telekom pula.. Jual perkhimatan panggilan murah.. Tapi Ai xboleh masuk dengan cara senior tu..(dia india, dia ajak Ai lepak dalam kedai makan cina..dah la Ai pakai tudung...) Aduh..Kerja, 2 ari je... Hari-hari balik sakit kepala... Lepas tu, Ai dapat kerja dekat dengan rumah sewa Ai.. Tapi kerjanya kena jalan merata bawa beg hitam, tegur orang sana sini.. Kerja setengah ari je, Ai minta hubby (masa tu tunang la) datang ambil Ai kat KOMTAR... Sakit kepala lagi... Akhirnye, 2006 berlalu macam tu je dengan meninggalkan pengalaman yang pahit untuk Ai..

Awal tahun 2007, Ai kawin sebab senang biar my hubby tangung Ai.. Rezeki kawin, Ai dapat kerja kat syarikat kargo di Batu Maung, Penang.. (dapat kja melalui agensi kja).. 1st time Ai kerja di bahagian akaun... Gaji Ai RM5 sejam.. Syarikat bayar kat agensi RM8 sejam.. Betapa kecewanye Ai setiap kali Ai sediakan baucer bayaran untuk agensi tu sebab Ai tau berapa jumlah yang syarikat bayar dan berapa yang dia bayar kat Ai.. Ai kja 3bulan je.. (kontrak 3bulan je.. ganti orang bersalin je)..

Awal tahun 2008, Ai dapat kerja di Jabatan Perangkaan Penang.. Jadi tukang banci kemiskinan kat Penang.. Kerja sebulan lebih je, sebab masa tu Ai pregnant n hubby pula kena pergi kursus kat KL.. So dia hantar Ai balik kampung..

Bulan 6/2009 Ai dapat kerja kat kantin kilang agilent..(kwn rekemen..jadi cashire je) Gaji RM800 je.. Masuk pukul 6pagi balik pukul 5.30petang.. Boss tau Ai boleh buat akaun, so dia serah kat Ai buat akaun.. Ai xde masa kat kilang, so buat kerja akaun kat rumah.. My hubby marah sebab kerja xde upah.. Tapi Ai minat sangat dengan akaun, so Ai xkisah.. 2bulan lebih Ai kerja macam tu.. Akhirnye Ai berhenti sebab jadi salah faham dengan pengasuh HB.. Ai pun membawa diri balik ke kampung sebab hubby posting KL (bertugas kat istana negara)..

Masa cuti sekolah hujung tahun 2009, Ai dapat kerja kat Bukit Merah Lake Town Resort.. Jadi Guest Service Asst... gaji berapa ringgit Ai x ingat.. Kerja xsmpai seminggu sebab Ai xtahan bau orang yang datang.. (Ai ni alah pada bau-bauan...sebab tu Ai xpakai minyak wangi.. Ai sakit kepala bila ada bau-bauan...)..
Awal bulan 1/2010, Ai kerja sebagai pembantu gerai di R&R gunung semanggol (arah selatan).. gaji sehari RM16.. Tugas Ai lap meja, sapu dan mop lantai, kutip pinggan dan cawan.. Juga korek sampah untuk dikitar semula oleh anak tauke kedai.. Kerja 3bulan, Ai berenti sebab tangan Ai melecur terkena tray panas.. Ai kerja hanya untuk sementara xkan nak sampai cacat cela pula..

Akhirnye, pada hujung bulan 4/2010 Ai berpindah ke B.B.Bangi.. Hujung bulan 6/2010 Ai dapat kja kat Pizza Pah Foods Sdn Bhd... Kerja sebagai kerani akaun basic RM800.. (Tapi selalu xdapat gaji sebab syarikat bumiputera selalu ada masalah kewangan & hasil jualan digunakan untuk tujuan peribadi..) Bila Ai minta gaji, dia tanya "penting ke nak guna duit?"..huhuhu...

03/01/2011, Ai start kerja di sebuah badan berkanun... Alhamdulillah, merasa dapat gaji seribu lebih walau pun gaji basic nye cuma RM800 lebih tapi ada elaun... Sampai sekarang Ai kerja macam orang yang xde pelajaran je, masih guna SPM je.. Entah bila la nak dapat kerja yang menggunakan degree yang Ai ada????????????

110 comments:

  1. sabar lah ai ya, Allah sentiasa membuka jalan untuk hamba2Nya yang bersabar

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih...
      Ai selalu cakap pd diri sendiri..Mesti Ai ni sorg yg mudah lp diri, sbb ALLAH sayangkan Ai, DIA biar Ai rasa susah supaya Ai tak memandang hina pd orang lain apabila Ai senang kelak.. Kalau tak senang di dunia, mudahan dapat senang di akhirat.. Amin...

      Delete
    2. Anda Butuh Modal Usaha Atau Membayar Hutang.
      Barasng Berharaga Anda Sudah Habis.
      Sudah Ke Mana Mana Tapi Belum ADA SOLUSI.Jangan Anda Putus Asa.
      ini
      KISAH NYATA SAYA SEORANG PEREMPUAN YANG BANGKRUT.
      Ass.Saya IBU Yuni Sara.Dari Kota Surabaya Ingin Berbagi Cerita
      dulunya saya pengusaha sukses harta banyak dan kedudukan tinggi tapi semenjak
      saya ditipu oleh teman hampir semua aset saya habis,
      saya sempat putus asa hampir bunuh diri,tapi saya buka
      internet dan menemukan nomor Aki Sundoko,saya beranikan diri untuk menghubungi beliau,saya dikasi solusi,
      awalnya saya ragu dan tidak percaya,tapi saya coba ikut ritual dari Aki Sundoko alhamdulillah sekarang saya dapat modal dan mulai merintis kembali usaha saya,
      sekarang saya bisa bayar hutang2 saya di bank Mandiri dan BNI,BCA.terimah kasih Aki Sundoko,mau seperti saya silahkan HUB Aki Sundoko di nmr 0823-9350-0556 Aki Sundoko,ini nyata demi Allah kalau saya bohong,indahnya berbagi,assalamu alaikum.UNTUK INFO LEBIH JELAS KLIK DISINI

      Delete
  2. banyaknye pengalaman kerja Ai...kagum! :D
    sabarlah kerana rezeki tu dari Dia. InsyaAllah akan ada perancangan terbaik buat Ai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih..
      xde la seberapa..tp ianya pengalaman yg berharga buat Ai..
      kerana pengalaman lalu, Ai semakin berani untuk berdiri..

      Delete
  3. Masyaallah..hebatnye akak!sy pun penah keje kt mcm2 tmpt lps abis diploma..pernah jd customer service exec tp berhenti sbb slalu terlepas solat..penah berniaga kt pasar mlm n berniaga kt cafe uitm..keje kfc n the store..tp skrg further degree sbb x dpt keje yg best..tp npe akak x guna je degree tu?rasenye mudah kot dpt keje gov..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih.. Ai dah apply macam2 kerja dari kerani hingga ke pegawai..tp yg dpt hanya yg kerani..redha & terus berusaha.. menghargai setiap nikmat yg dikurniakan ALLAH.. Alhamdulillah...

      Delete
  4. Ya Allah,terharu saya baca...=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sebab sudi membaca coretan Ai..

      Delete
  5. samalh dengan ana sekarang.. sabar yer ukhti.. dugaan sentiasa ada utk menguji iman & kekuatan kita.. Allah Maha Tahu segala sesuatu itu.. Bersyukurlah keje biasa2 pun janji halal dan diredhaiNya

    peringatan utk diri ana juga~ ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih.. Ai bukanlah baik sangat tp Ai tak jahat.. huhu..sebab tu seboleh-bolehnya, Ai mencari kerja yang xkan mencemar iman di dada.. dan berharap memperoleh kerja yang dapat mendekati diri pada-Nya..

      Delete
  6. sama lah dgn saya..hukhuk tapi saya diploma,dan tinggal di kawasan pendalaman..bile ke bandar gaji 700 taraf spm(kerje kerani) ,sewe bilik 200,makan minum n duit bagi parent lagi..memang tak dapat nak menyimpan..moge rezeki makin luas selepas ni...nice blogger ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Redha & tawakal.. yang penting jgn putus asa & teruskan usaha..
      moga kejayan akan jd milik kita jg akhirnya..amin...

      Delete
  7. Aslm,boleh tanya,,kat mana tempat pemborong kereta hot wheels

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry Ai tak tau..tp klu kilangnya ada kat juru..berhadapan dengan kilang sony..

      Delete
  8. assalamualaikum..
    tq atas perkongsian ini..sejujurnya,sy kagum dgn saudari ats usaha yg saudari lakukan..inshaALLAH,jgn bimbang rezeki itu milik ALLAH,pasti ada.setiap org sudh terjamin rezeki masing2,cuma akan dtg waktu yg tepat nnti.. :) sy sbnrnye sudh 2 thn lebey menganggur aka tiada keje tetap..sy rase sedey sbb sy masih minta duit ibu bapa sy..mf saudari,sy pnggil saudari shbt ya..name sy nurul..sbnrnye sy grade bln9/2011..lps tu sy jge ibu sy sbb operate mata,hampir sthn..mse tu memg sy xapply mne2 keje,sbb niat nk jage ibu sy..kmudian,sy apply keje,ade bberapa tmuduga tp blom rezeki sy lg..kmudian awal thn lps,bln4 sy keje DIY slame 2bln..kmudian sy keje sbg admin clerk slme 6bln..sy baru bhenti ptghn bln12 lps..sbb sy ingin smbung bljr,cdgnye bln 3 tp xsmpat,mgkin bln 9 ni bru dftr..inshaALLAH..sbnrnye sy tgh bfikir utk cari keje semula smntra nk smbg bljr nnti..sy tnmpak jwtan operator pngeluaran,sy ingt nk cube..skurg2nya sy xsusahkan ibubapa sy..huhu...sy nk tnye shbt,klo kita hnye ingin keje dlm beberapa bln sj,slalunye bole ke?minta mf shbt,tetibe terluah perasaan..huu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je..hehehe..tp jgn cerita kat sesapa..dapat gaji, awak cabut la..atau pun cara baiknya, awak hntr surat resign..tp byk kerenah sikit la..coz awak kena pulangkan smua harta kilang (bj uniform, pas kerja dll)

      Delete
  9. salam akak. memang respek ngan akak. ada degree tapi sanggup bekerja macam2 asalkan bermanfaat.

    saya pun tengah pening cari kerja. sebenarnya kerja berlambak. ijazah syariah macam saya berlonggok orang nak ambik jadi cikgu. tapi saya yg tak nak. saya memang tak minat mengajar. saya suka menulis dan berhasrat menjadi penterjemah. dah ambik kursus pun, tapi parents tak sabar sangat suruh kerja, sudahnya saya keluar rumah cari kerja yang langsung tak berkaitan.

    saya ingat nak kerja kilang biskut @ jadi cleaner di hospital. apa pendapat akak? sebenarnya saya sangat takut nak kerja rendah ni, sebab takut orang tak respek dan buat jenayah kat saya. sekarang banyak perogol kan. takutnya~

    akak ambik degree apa? takde mohon SPA? apapun saya doakan akak dimurahkan rezeki yang halal. amin... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan memilih kerja..J-Qaf mmg byk nak guna org skrg ni..anggap utk tmbh pengalaman.. adakalanya apa yang kita xsuka tu lah yang terbaik utk kita.. pendidik jg blh menulis buku.. apa2 pun, semoga awk berjaya mengejar cita2 awk..amin..

      Delete
  10. salam,
    saya betul2 terharu dengan akak...skrg ni mmg susah nak cari kj ikut level education kita..sbb diorang kebanyakkan guna kabel(orang dlm)...kwn saya ni masuk gov jadi pegawai pn sbb kabel..dia xde p interview , hantar nama, terus masuk kj level degree mcm kita...dia yg cerita pada saya..bila ada kekosongan jawatan utk spm, dia cadang nk ambil adik dia..bengang bila dia ckp mcm tu..abes tok nenek seluruh keturunan dok dlm tu....saya marah bukan sbb ape, saya pernah pergi ujian fizikal smpai interview gov, nama saya da lulus sbb kawan saya yg kebetulan nmpak nama saya bagitw..bila time tunggu result,tetiba saya xdapat kerja tu...saya tak guna kabel sbb tu nama saya terus kena reject...mudah-mudahan kita memperoleh kerja yg halal dan setanding ijazah kita..jgn ambil jln mudah utk senang..sbb nanti rezeki yg dapat tu tak berkat...terima kasih akk atas perkongsian yg bermakna buat saya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq atas perkongsian awk.. angap je lah kerja tu xsesuai dgn awk.. yakin dan percaya Allah tahu apa yang terbaik utk kita.. Ai setiap berdoa, mohon Allah kurniakan kerjaya yang sesuai dan serasi dgn Ai.. So klu xdpt apa yg Ai hajati, Ai akan anggap ianya xsesuai utk Ai..
      Selamat maju jaya utk awk..

      Delete
  11. kak,sy nk taye,mse akak keje kt station myk tu,ade tmpt solat x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya ada kat sebelah toilet, di bahagian belakang kedai mesra..

      Delete
  12. Sekarang nak jadi eksekutif di bank mesti ada ijazah. Peraturan baru.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak jadi eksekutif mmg kena ada degree.. masa praktikal tu, ada 2 org staff tgh ambil PJJ degree kat open university.. mereka ditawarkan smbg bljr utk kenaikan pgkat..

      Delete
  13. Emm nak tanyalah ,kalau saya ni pelajar sains tulen and then sebelum ni saya mohon matriks jurusan sains ,nantikan dkt sana boleh tukar kepada account ? atau keep on dgn sains .Saya lebih berminat kepada akaun walaupun tiada basic akaun :( mcm mana ya ,kelirulah

    ReplyDelete
    Replies
    1. susah sikit la, coz awk xde basic account.. x cuba apply diploma akaun uitm ke???ada kwn sy, aliran sains..lps spm ambl stpm, then smbg degree coz banking..itu dulu la..skrg xtau la macamna???

      Delete
  14. alhamdulilah... walau apa2 krja rezeki ttp dtg... tak apa lah Ai.. mungkin peluang masih belum ade, sabar sedikit masa.. sy ne adekelulusan diploma tapi keje pakai spm, ssh nk cari keje skg... sy nk smbg deggre gak tp bila fikir balik diplom pn x pakai lg.. so sto[ lah niat tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib setiap org xsama..mgkin klau awk smbg degree awk dpt kja sbg pegawai.. jangan pernah menyesal dalam menuntut ilmu.. teruskan niat awk smbg bljr.. Ai doakan awk berjaya..

      Delete
  15. awak hebat, banyak pengalaman hidup..teruskan usaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sudi baca 'cerpen' Ai.. tak de la hebat mana pun.. tuntutan hidup, tpksa harungi jua..
      now hoping for a better job.. namun masih percaya pd qada' n qadar ALLAH..

      Delete
  16. Terharu bc cerita akak ni....sy pn same mcm akak...ad degree dlm bdang sains tp smpi arini xdpt keje...da 3 thun sijil tu tersimpan elok dlm almari...da hampir setahun menganggur n rse sgt2 sshkan mak ayh...huhu...akak klu nk apply kje bank caner cre die ea? Online atau htr resume? Tbe2 da xminat da keje lab...minat kje ofis plak lps 2thn pglaman kje sbg krani

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks, sudi baca.. kalau nak tau iklan kerja bank, kena rajin beli the star ari sabtu..

      Delete
  17. Tahniah! !! Saya kagum dgn awk.terharu baca..sebuah blog yg sgt jujur n humble.jarang jumpa blog mcm ni :) saya percaya 1 hari nanti allah akan berikan rezeki yg besar.mungkin bukan dlm bentuk material tapi dpt suami n anak2 yg baik. Yg penting walaupun kehidupan x semewah mana jgn lupa utk bersedekah apa yg termampu.bnyk keajaiban yg berlaku dlm hidup saya bila saya bersedekah.tiba2 allah turunkan rezeki yg kita pun tak sangka.pada saya baiknya adalah bersedekah di masjid sebab kita tau duit tu mmg akan digunakan utk tujuan baik..saya doakan penulis blog ni berjaya dalam kehidupan dunia n akhirat.aminnnn.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih coz sudi baca cerpen hidup Ai.. amin..

      sy setakat ni lebih suka bersedekah kpd kakak kandung Ai.. Walaupun dia susah, dia xpernah mnta nak pinjam duit Ai.. coz katanya, kesian tgk Ai kerja berulang jauh dah lah jauh dr hubby..huhu..

      Delete
  18. Perkongsian yg sgt baik akk. Mmg zaman skarang graduan x boleh terlalu memilih kerja.Drpd menganggur lebih baik cari kerja sampingan sementara tunggu pekerjaan yg lebih baik. Asalkan halal dan terjaga iman. Teringt dgn cerita warga asing yg sanggup masuk m'sia kerja buruh w'pun b'kelulusan tinggi disebbkan negara mereka mghadapi bermcm masalah. Apapun all the best akk dan doakan sy juga. moga dpt kerjaya yg terbaik : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih wardah coz sudi berkunjung ke blog Ai..
      semoga awak berjaya dunia dan akhirat..

      Delete
  19. Kagum dengan semangat awak. Buat saya lagi semangat. Saya dah dekat 10 bulan mengganggur, dok tunggu kerja setaraf ijazah. Hampir-hampir nak give up. Tapi sejak-sejak ni baru terbuka hati nak cari kerja part-time. Baru terfikir dah berapa banyak masa yang saya dah rugi. Alhamdulillah sekarang dah dapat kerja sebagai pembantu farmasi. Boleh la kan sementara nak tunggu kerja tetap. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ermmm.. betul tu.. sambil2 kerja tu cari kerja lain yang bersesuai/ or mengikut kelulusan degree.. yang penting kita tak termasuk dalam statistik siswazah yang mengganggur... hehehe..

      Delete
  20. salam.....kagum bila sy baca kisah awak....x pernah putus asa dlm setiap lgkah...sy pum cdg nk ari keje kt rnr smggol jgk la mmdgkn kpg sy mmg di situ ujtuk cr duit lbh b4 smbung study semula.bila bc kisah awk mmbuatkn sy trfikir klau kita rasa diri kita ssh tp sbnrnya ada org hg jauh lbh ssh dr kita....thanks ats prkongsian pglmn hidup awk yg mmpu mmbuatkan org lain bermotivasi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. terima kasih sudi baca cerpen Ai.. sekarang ni Ai berkerja di georgetown dan terpaksa berulang alik dr bagan serai..huhu.. klu ikutkan memang tak berbaloi dengan tahap gaji kerani..tp insya-Allah, nnt dpt tkr ke daerah kerian..
      yakin ALLAH lebih tahu apa yg terbaik utk kita... semoga berjaya untuk awk..

      Delete
    2. wah..sekarang Ai dah keje gomen ke?dapat tukar di kerian tu......Alhamdulillah. :)
      Terima kasih atas ucapan berjaya awak untuk saya.Awak memang seorang yg kuat semangat.boleh saya tahu awak duduk di mana?saya pun stay area kerian.boleh add fb saya nnti.masuk saja blog saya n add saya..... :)

      Delete
    3. Ai menyewa di bagan serai sekarang ni..
      http://linzkushina.blogspot.com/2014/08/teratak-kami.html

      Delete
  21. Wow that was strange. I just wrote an really long comment but after I
    clicked submit my comment didn't appear. Grrrr... well I'm not writing
    all that over again. Anyway, just wanted to say wonderful blog!


    my website magento themes

    ReplyDelete
  22. hi dear...seronok baca kisah u....harap satu hari nanti dapat lakukan sesuatu yg lebih baik dan lebih menggembirakan,yang penting,x putus harapan...macam2 feedback kat sini kan...ada yang tunggu keje yang sesuai 10 bulan,ada yang peram sijil 3 tahun.....nasihat saya....kalau betul2 nak carik keje yang sepadan sijil....jangan tunggu peluang datang bergolek....sebaliknya...kita yang kene kejar peluang tu...especially yg belum kawin.....takde kekangan...

    contoh kalau kita tgk kat surat khabar atau kat jobstreet takde job yg kita minat,jgn la tunggu plak sampai ada iklan job yang kita minat muncul....sebaliknya kita kene buat research dan call sendiri company2 yang berkaitan tanya ada kekosongan ke x...sbb selalu gak company tak iklankan kekosongan.depa tanya kat orang dlm je...satu sebab depa tak iklankan ialah sbb nak jaga costing .dan pasal cable mable tu,nasihat saya,dont bother sgt lah...kalau xde rezeki kat gov takyah nak haruk sgt,aim je keje swasta yang gaji sesuai

    ..saya blaja takat spm je...ada waktu saya menganggur ada waktu saya keje sekejap2.pengalaman pun gittew2 je ,duduk kat kl mmg kene berhempas pulas dan berkorban untuk hidup,alhamdullilah last saya keje gaji saya lebih 4 ribu,tapi saya berenti sebab bos asyik hentam sebab kene hasut dgn collegue yang kaki mengadu domba,kerja saya serba x kene silap kecik dibesarkan2,kalau silap besar habis dicanang2 macam org lain x buat silap ,bila saya explain sbb bos tanya macam2 dia kata saya kuat melawan,tak terima kesilapan lah....akhirnya saya putuskan berenti saja,sbb saya ada harga diri,saya tak perlu nak kerja dgn set2 org yang macam ni,rezeki dari Allah bukan dari bos saya.lagipun saya bukan baru bekerja,itu dah tempat keje yang keempat sepanjang hidup saya,saya dah faham sgt mainan politik di tempat keje...saya x menyesal...lepas berenti saya mmg menganggur ,saya habiskan semua simpanan saya...banyaklah jugak...saya cuba nak buat bisnes yg saya minat,saya ada bisnes idea sendiri,tapi kekurangan dana.dan bila saya sembang pasal bende ni org x yakin.xpelah,saya nak cuba buat bende lain dulu,walau saya x minat.buat bisnes ikut trend semasa mcm jual tudung,jual,supplement.now saya masih study2 sendiri camne nak buat bisnes kecilan di rumah mcm dropship tu..saya pernah pergi kursus internet marketing dgn sifu....tapi x berbaloi rasanya,saya merasakan speaker tu x hebat mana pun,bayangkan,takrifan "business" pun dia x tau apa...pada saya,dia gagal menjelaskan takrifan tu dgn betul..sebab sebelum pergi saya dah baca2 sikit buku bisnes,fahamkan apa itu business,apa itu prospek,apa itu crosss sell,upsell ,CTA... saya pun ada kekangan saya xde unifi kat rumah terpaksa pakai prepaid net mmg costly(dahla sedia ada pokai),tapi saya akan usahakan jugak nak buat bisness ni sebab lepasni saya nak jadi bos dan memajukan ekonomi ummah.saya taknak dah jadi tali barut kafir keje makan gaji cuti tak tentu,nak cuti pun nak declare apa nak buat masa cuti kan ke x best xde privasi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sbb sudi baca blog Ai dan sudi berkongsi pengalaman awk..

      Ai pun dulu pernah nak buka business tp xde modal..then dapat peluang kja gov.. tp still mgharap dpt buat business sndri.. msh merancang, mudah-mudahan dpt capai impian..

      Ai doakan semoga awk dpt mngejar cita2 awk..

      Delete
  23. salam ai
    minat tukar kerja and dapat kerja degree tak? syarikat saya perlukan orang yang grad dalam bahagian finance nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. kerja apa n kat mn??

      tq coz prihatin...terharu sangat..

      Delete
  24. kerja di cheras je ai. rasa dekat sangat dengan tempat tinggal ai. memang tengah carik graduate account yang tough and humble. saya rasa ai sesuai. email pada kerjakosongrecruiter@gmail.com ye. best of luck. gaji insyaAllah ok

    tania

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu...sekarang tak stay sg besi.. dah setahun pindah balik kg.. memang tak de rezeki Ai la..

      tq, tania coz prihatin.. klu sudi add la fb Ai..

      Delete
  25. lupa nak cakap drop cv skali. kata tania recommend. ok? best of luck ai

    ReplyDelete
  26. Ai... bgi link LinkedIn blh? just drop it here.. meh nak tlg review...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ermm, linkedln tu apa??huhu..

      ni fb Ai, facebook.com/linz.kushina

      Delete
  27. Terharu sgt....huhuhu....
    Sya bru jer dpt kje sbg kerani kt kilang perabot,sok stat dah,x pnh kje kerani,slama ni kje kilang jer.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok la tu.. tahniah utk awk.. lepas ni blh la cb apply kursus pendek di kolej komuniti yg ada kaitan dengan kerja-kerja pejabat..

      Delete
  28. Seronok baca kisah awk.. wow. Msti mcm pengalaman awkkan ? Btw sy pun bru je hbis diploma perakaunan. pnt jgk interview sne sni.. tp hmpeh. Most of them nk yg pngalaman. Dpt pun jauh2. Huhu..

    ReplyDelete
  29. Seronok baca kisah awk.. wow. Msti mcm pengalaman awkkan ? Btw sy pun bru je hbis diploma perakaunan. pnt jgk interview sne sni.. tp hmpeh. Most of them nk yg pngalaman. Dpt pun jauh2. Huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ coz sudi baca cerita Ai.. hehehe..

      My advice, klu nak cari pengalaman, terima je mana2 offer yang difikirkan sesuai walaupun jauh.. sbb ms fresh graduate ni lebih senang dapat kerja (klu sanggup kerja di tempat yang dorang offer).. nnt dah 2-3 tahun kerja blh minta tukar..

      ni berdasarkan pgalaman Ai.. masa baru graduate, selalu dpt interview bank.. tapi Ai selalu demand bab tempat kerja.. masa tu my future hubby kerja di penang, so Ai memang demand nak kerja di branch penang sahaja.. Sudahnya, xde rezeki nak kja bank.. Sekarang klu apply kja bank, mmg dah tak pernah dpt peluang interview bank..

      Delete
    2. salam ai. mcm mana ya nk mohon kerja di bank? sy lulusan social science boleh ke masuk bank? boleh ke kalau just drop resume dekat branch yg kite nak? (untk jwtn kerani) tq ye

      Delete
    3. Sorry ciknana.. Baru perasan komen awk.. Biasa bank akan buat iklan kekosongan di The Star hari sabtu.. Pastu awk kena rajin search web bank2 untuk tgk ada vacancy tak?? Boleh jg isi jobstreet.. Nnt dorang akan buat padanan jawatan utk awk..

      Sy tak pasti sains sosial blh kja bank ke x?? Tp klu jwtn kerani just guna spm je..

      Delete
  30. Untung la dpt keje..i pun nak crik keje..penat dah duk umah hampir 3 tahun sb pening stiap kali keje je msy ada mslh..cuba lg msy kuat..nak hidup nak makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.... syukur sy bekerja n skrg mula berjinak2 meniaga online... sy xmemilih kja.. dan sudah semestinya ada mslh disetiap tmpt kja.. manusia ni bermacam ragam.. demi mencari rezeki utk anak2, sy teruskan bekerja..walaupun adakalanya dh xsgup nak kja dgn mslh yg dihadapi... :-(

      Delete
  31. bila membaca perjalanan hidup ai, saya dapat simpulkan ai adalah seorang yang tabah dan kuat. bertabahlah ai dalam menghadapi hari2 yang bakal berlalu. semoga Allah memberikan ketenangan dan kebahagian kepada ai sekeluarga. hidup cuma sementara, akhirat kekal abadi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih.. Ai tidaklah setabah dan sekuat yang orang nampak.. huhuhu.. Alhamdulillah, berusaha untuk terus tabah dan kuat demi anak-anak..

      semoga Allah merahmati kita semua.. amin

      Delete
  32. Boleh tak tahu secara purata berapa bulanan meniaga online diperolehi? Thanks

    ReplyDelete
  33. sorry saudara.. tak rekod la.. huhu.. apa yang boleh Ai simpulkan, perniagaan online ni, kita kena rajin update mukabuku n buat iklan di group2 niaga..

    since lepas raya, Ai sibuk dengan kerja hakiki, so memang tak sempat buat iklan di group.. Alhamdulillah, rezeki Allah yang tetapkan.. masih dapat order dari customer melalui blog..

    ReplyDelete
  34. i enjoy reading your story...saya fresh graduate dlm bidang account..tpi bila tgok vacancy smua nak pengalamann so terpaksalah kita apply kerja level spm ;(..takut nak apply mana2 kerja sbb tkda pengalaman...1st week tu dorg akan ajar kan? huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear boleh baca coretan Ai yang terkini.. Contohnya entry; Kerani Siswazah, Boss vs Leader dll..

      Bagi Ai, ikut nasib la.. Setakat yang Ai dah duk kerja ni.. Kebanyakkannya Ai kena belajar sendiri.. huhuhu..

      Delete
  35. Assalamualaikum, saya terharu sangat baca kisah kak Ai, saya sedang tunggu result stpm tapi masih tidak mendapat kerja sambilan sebab kebanyakkan nak orang yang boleh kerja lama & nak cari kerja yang tak balik lewat. Kak Ai ada degree dlm bhgian akaun ke? Sekarang ni ada yang kerja yang nak tapi kalau ada master lagi bagus, sebab UNIMAS perlu tenaga pengajar akaun. Kak Ai suka akaun, saya cadangkan kak apply, mana tahu ada rezeki. In shaa Allah kalau result ok, saya akan sambung degree tapi bukan dalam akaun kut ( saya pun macam Kak Ai jugak masa mula-mula belajar akaun, jadi minat sangat, semua latihan saya buat masa form 4 tapi sejak cikgu akaun saya bersalin - cikgu baru ganti, saya tak boleh pick up apa yang dy ajar, last minut nak exam baru faham - bila cikgu lama dah habis cuti bersalin ) . Result akaun saya biasa-biasa, matematik pun sama mungkin ini faktor saya tak layak ke U. Jadi saya sambung tingkatan 6, mungkin ini yang terbaik. Saya doakan akak dapat kerja yang setaraf dgn degree akak, Amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. terima kasih kerana sudi baca coretan Ai.. Dan terima kasih atas ingatan dan doa... aminnnn...

      Semoga awak juga temui apa yang awak harapankan.. Good Luck!!!

      Delete
  36. Saya pn still mncari krja yg stabil dan sesuai. Rasa lbih motivated lepas bca pgalamn kak Ai. Kdg rasa kesian bila ada yg kata graduan memilih krja sedangkn para graduan struggle cari krja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak penting apa yang orang katakan coz tak mungkin kita boleh tunjuk berapa byk usaha yang kita buat untuk dapatkan kerja.. yang penting Allah tahu..

      Good luck utk awak..

      Delete
  37. hats off ����

    ReplyDelete
  38. Assalamualaikum kak. Saya baru habis belajar degree n sudah menganggur 3 bulan. Mula2 stress jugak la kak sbb grad masa ekonomi merosot. Even org yg berpengalaman kena retrench, apa lagi fresh grad macam i ni kak, mmg susah dpt kerja. Tapi bila baca blog akak dan komen yg lain, saya menjadi semakin kuat. Saya anggap akak dan orang yg komen dalam blog akak ni mentor saya. Sekarang ni, in shaa Allah, dalam bulan 3 nanti, saya dapat 'kerja dapur' dan sambil buat bisnes online. Lepas baca blog akak, sekarang saya rasa tak malu dah kalau orang pandang rendah dekat saya nanti. Janji dapat duit bagi dgn mak bapak, ada simpanan walau tak seberapa dan dapat meninfakkan sedikit harta saya hasil daripada titik peluh sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam.. tq coz sudi baca.. tak perlu kisah dgn mulut orang.. huhuhu.. mmg normal orang akan nmpk cela kita.. yg penting, tawakal, usaha n redha.. insya-Allah, berkat hidup.. semoga awk dpt apa yg awk impikan..

      Delete
  39. suka baca blog awk..yes sy one of yg memilih kerja..sebab tu la saya masih unemployee..skrg dh kwin ada ank..masih lagi tgu kerja yg guna ijazah...bnyk keja sy reject sebab rsa gaji tak berbaloi..sekrg sy dpt kerja sbgai mrketing executive tp gaji mmg mgecewakan basic 1.1k je..kalau dpt projek besar baru dpt komisen..for your opinion patut ke sy pergi?mcmana plak ngn ank..ish bnyk plak hlgan..sush nk tgu keja gomen ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry dear..baru perasan ada komen.. huhuhu..mgkin cdgn sy dah valid skrg ni..apa2 hal, sis kena bincang dgn suami..ttg pgasuh anak tu, susah jg nak cari pgasuh yag baik n sesuai.. huhuhu..apa2 pun byk2 berdoa semoga Allah permudahkan urusan sis..

      Delete
  40. Terima kasih atas pkongsian cerita.Sy tak memilih kerja..tapi memikirkan apa pandangan masyarakat skeliling yg tak memahami lambakan graduan yg mganggur yg memilih kje yg tak setaraf dgn qualification yg ada. Mula la ada mulut yg mngata.. bljar tinggi2 kje tu je. Sy baru grad dah 3 bulan lebih mganggur..baru ni sy dapat call dari hotel 5 stars yg offer sy kje sbgai customer service exec angkat call reply email customer yg nk book bilik..gaji basic 2.5k and working hours adalah shift..tgh dillema apa patut sy accept offer tu smntara tunggu gomen panggil? Sy nak accept mak pulak mcm tak rela sbb kje shift. Sy rasa menyusahkan mak ayah sy sbb sy spatutnya dah boleh bantu mereka mringankan beban. Tapi kalau sy accept menyusahkan hati mereka pulak. Hari2 sy doa agar rezeki diperluaskan. Tuhan turunkan rezeki ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq dear coz sudi baca.. Cuba buat solat ishtikarah.. adakalanya buruk pada pdgn kita tp itulah yg paling sesuai utk kita.. dan baik pada pandangan kita tak semestinya ia sesuai utk kita... Ai doakan yang terbaik utk awk.. hnya awk yg lebih tahu apa yg awk nak..dan hnya Allah yg lebih tahu apa yg terbaik utk kita..

      Delete
    2. Si pencari pelangi.. boleh citer tak macam mana pegi keje rnr pepagi.. laluan yang sama ke pegi balik? Ada laluan khas ke?

      Delete
    3. Badong82,
      setiap rnr ada jalan belakang..means orang2 kat situ je tau jalannya..hehehe..misal kata kereta or motor awk rosak kat rnr, awk blh tnya pekerja kat rnr jalan shortcut utk ke kg berdekatan..

      Delete
  41. Salam. Hye akak. Boleh saya tau company apa yang akak keja kat syarikat kargo kat batu maung tu ?

    ReplyDelete
  42. Assalamualaikum, seronok saya baca kisah job-hunting akak. Saya juga pernah alami situasi yang sama. Selepas tamat belajar pada tahun 2010, saya terus nekad mencari kerja. Saya sejujurnya tiada pengalaman kerja langsung disebabkan ibu bapa saya tidak menggalakkan saya bekerja dalam tempoh menunggu keputusan SPM, kemasukan matrikulasi dan universiti.

    Jadi, bila saya mula mencari kerja, hatta KFC pun taknak ambil saya bekerja padahal terpampang bunting pengambilan krew. Mungkin bukan rezeki saya untuk bekerja di KFC setelah bergelar graduan selama 2 bulan. Namun, nasib menyebelahi saya apabila syarikat peruncitan terima saya bekerja sebagai IT executive dengan gaji RM1200. Dengan gaji sekecil itu, saya belajar memandu, membeli kereta kancil second hand, menghulurkan wang kepada ibu bapa, belanja keluarga makan-makan, bercuti dan melabur. Memang saya tak nafikan bekerja di tempat yang tidak memerlukan kepentingan kelayakan akademik agak sukar, tetapi saya buang jauh-jauh ego seorang graduan ijazah sarjana muda sains ke tepi dan belajar dengan orang bawahan. Memang manusia kutuk kerana kita berpendidikan tinggi, tetapi kerja susah dan tidak sesuai dengan kelayakan. Saya telan semua asam garam dan pahit manis alam pekerjaan.

    Tiga tahun setengah dalam syarikat itu, Allah swt murahkan rezeki saya untuk diterima menjalani latihan pra-perkhidmatan dalam sektor awam. Bukan mudah untuk saya mendapat pekerjaan dalam sektor awam, setelah melalui pelbagai temuduga, peperiksaan dan saringan. Setelah tamat latihan selama setahun, barulah bergelar penjawat awam. Bukan mudah untuk bergelar penjawat awam yang mana pekerjaan ini menjadi dambaan bagi ibu bapa dan keluarga kerana rata-rata mereka bekerja di sektor awam. Saya bersyukur atas rezeki Allah swt ini dan yang penting sekali saya gembira hasrat keluarga untuk melihat saya bergelar penjawat awam akhirnya tertunai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. tq sudi baca cerpen Ai.. So means sekarang ni awk kerja PTD la kan.. alhamdulillah.. tumpang seronok utk awk.. Ai dah byk kali ambil exam PTD tp tak pernah lulus.. hahahaha.. nanti boleh la share tips utk lulus exam n saringan, ye.. hehehehe..

      Apa-apa pun, Ai syukur.. Ai ada kerja tetap walau hnya sbg kerani.. yg penting berkat.. Amin...

      Delete
  43. Salam kak, sy rasa kagum sbb akak sowg yang tabah menjalani hidup. Saya dah grad sejak march, apply beratus2 kerja yang panggil ada x sesuai sbb jauh dsb (naik pengangkutan awam pun kena byk kali shift, duit xde saving nanti/parent x kasi), sy cuma pernah pergi ambil exam 2x utk 2 positions. Frust saya dengan keadaan sekarang, nak berniaga xde modal, abis modal bayar ptptn utk diploma dulu. Nak pinjam bank..hmm kena meminjam semula, buat loan balik! kiranya sy x nak ambil risiko lagi :(

    Sy apply byk dah kerja, luar KL pun ada dari jawatan SPM (ada yg tolak application saya sbb overqualified ada degree). Jadi saya nk minta pdpt akak..kena sorok ke diploma and dgree utk so xyah letak la kat resume? saya lps spm xpernah bekerja terus masuk universiti ambil diploma dan pengalaman kerja hanyalah sebagai intern waktu degree selama 4 bln.

    So maksud sy bila nak apply jwtn spm..sy just list je suma apa yg sy ada, spm-dip-degree sbb sy takut nnti majikan klo panggil tmuduga btanya (andai kata sy apply guna spm shj diletakn dlm resume utk jwtn spm) 'apa awk buat dr tahun sekian2 ? slps spm?' umur skg dah 23..tak kan xde buat apa2 kerja kan kira sdgkn sy belajar full time. So..perlu ke sy tnjuk kan sgala qualification dlm rsume bila mhon jwtn spm atau tak perlu? (klo xperlu kira sy takot la majikan tanya apa awak buat lps spm?) klo ckp blja..dorg tau la sy ada dip\degree? pendapat? terima kasih! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.. sorry lmbt reply.. kalau nak apply jwtn kerani just tulus kelulusan spm.. nnt ada ms, Ai akan share pengalaman interview jwtn kerani..

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Dah setahun lebih saya menganggur sejak apa yang saya post :( Semua tak nak ambik saya keje, interview SL1M pon tak ambik saya, saya da improve cara jawab temuduga tapi masih tak dapat. Saya frust sangat. Ada interview saya pergi 2x syarikat yang sama masih tolak. Degree ni saya rasa nak koyak, saya perlu pengalaman tp majikan tak bagi camna???! btw kalau saya buang degree atau diploma utk jawatan spm, apa perlu saya cakap kalau diorang tanya apa saya buat selepas spm??????????? xkan kalau saya buat kerja lain takde references? pengalaman kerja saya hanya ada pada degree saya untuk intern.

      Delete
    4. Ni entry Ai buat khas utk awak.. Baca ye.. Pengalaman Interview Jawatan: Pembantu Tadbir (Kewangan)

      http://www.linzkushina.com/2017/05/pengalaman-interview-jawatan-pembantu.html

      Delete
    5. Terima kasih, saya akan baca..saya baru je diterima kerja sbg kerani sementara utk bberapa bulan..harap2 nanti adalah rezeki lain yang lebih baik untuk kita semua.

      Delete
  44. Walaupun ad degree tp akak mmg hebat smua keje sanggup buat...tp mlang buat diri sy slalu memilih utk cari keje dan kdg2 rase malu dgn kwn2 :cth~mbr lame x jumpe pastu tnye soalan paling susah nk bg jwpn.. eh ko wat ap skg pastu kite pun ckp la keje biase2..part tu yg pedih arghhhhhh xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Normal la tu.. Adik angkat Ai @ junior masa belajar dulu sekarang dah jadi pensyarah yang bergelar Dr... huhuhuhu.. Memang malu sebab Ai kerja kerani je.. Tapi kan, ebenarnya tak kisah apa pandangan orang pada kita.. Yang paling penting kita syukuri setiap kurniaan Allah pada kita..

      Delete
  45. Saya pn melalui pengalaman yang sama seperti saudari.Nak cari kerja yang sesuai dengan klulusan kita memang susah.Saya bermula kerja cashier sahaja selepas tamat diploma.Masa tu allah saja yang tau btapa prit khidupan masa lalu.Motor pun tak ada masa tu,jalan kaki tiap2 hari pergi kerja sampai kurus la saya ms tu.Lepas tu,saya berhijrah ke Kl ikut kawan,saya bekerja sebagai cashier cum receptionist di salah sebuah kedai perabot kat kl,gaji dalam rm1100 je sbulan,saya bekerja situ selama setahun lebih.Nak tak nak saya kna cari kerja yang lebih baik kerana nak kerja yang stabil dan snag ada cuti lepas tu saya berhenti kerja di kedai perabot tersebut.Bermulalah episod saya dalam suka duka mencari kerja,saya banyak kerja lompat2.Ada yang kerja lebih masa tak dibayar ot pulak.memang lumrah kehidupan la dalam dunia kerja ni.

    ReplyDelete
  46. Saya pn melalui pengalaman yang sama seperti saudari.Nak cari kerja yang sesuai dengan klulusan kita memang susah.Saya bermula kerja cashier sahaja selepas tamat diploma.Masa tu allah saja yang tau btapa prit khidupan masa lalu.Motor pun tak ada masa tu,jalan kaki tiap2 hari pergi kerja sampai kurus la saya ms tu.Lepas tu,saya berhijrah ke Kl ikut kawan,saya bekerja sebagai cashier cum receptionist di salah sebuah kedai perabot kat kl,gaji dalam rm1100 je sbulan,saya bekerja situ selama setahun lebih.Nak tak nak saya kna cari kerja yang lebih baik kerana nak kerja yang stabil dan snag ada cuti lepas tu saya berhenti kerja di kedai perabot tersebut.Bermulalah episod saya dalam suka duka mencari kerja,saya banyak kerja lompat2.Ada yang kerja lebih masa tak dibayar ot pulak.memang lumrah kehidupan la dalam dunia kerja ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye.. betul tu.. Yang penting kita usaha..

      Alhamdulillah.. Sekarang dah ada kerja tetap walaupun hanya sebagai kerani.. Dan Ai buat business online berdaftar dengan SSM, buat part-time blogger, part-time kerani.. hehehehehe.. Alhamdulillah.. syukur sangat.. masih boleh menggunakan kemahiran yang ada walaupun tak menggunakan sijil ijazah.. Yang penting happy...

      Delete
  47. Assalamualaikum...
    Tak sangka ada jugak orang yang senasib dengan saya cuma akak berkali-kali lebih bernasib baik sebab akak bertaraf tetap dan berpencen, juga akak ada degree tapi saya ada diploma cabuk je yang tak laku di pasaran :(
    Saya kerja gomen jugak kak (berkanun) tapi kontrak 2 tahun je.
    Nasib akak kira baik even kerja sebagai W19, tapi tetap dan berpencen.
    Dari saya kerja S19, tapi kontrak dan berKWSP je. Anytime boleh kena terminate.
    Saya berulang lagi jauh dari akak, dari bagan serai ke kuala kangsar. 5 hari seminggu dah setahun lebih dah. Sebulan gaji habis nak dekat RM300 semata-mata untuk minyak. Kalau ditakdirkan saya dapat penyakit kronik effect dari sy berulang tu, kalau dah MC lebih dari 60 hari, otomatik pihak jabatan akan buang saya kak. :( Mcm mana nak bayar keta saya tu, entahlah saya yg salah sebab gatal tangan beli kereta sebab takde kenderaan nak berulang. Jadi berani buat, berani tanggung. Hehe... Nak mintak tukar susah sebab jabatan saya ni bukan macam jabatan lain. :(

    Family saya pun biasa-biasa je., mak ayah kerja kerajaan jugak tapi taraf rendah jelah. Lagi 4 tahun nak pencen dah. Risau saya kak, mcm mana saya nak tanggung diaorg lepas diaorg pencen nanti. Memanglah ada gratuiti dan pencen bulanan tapi sebagai seorang anak lelaki, sulung pulak tu kita mesti rasa nak menolong diaorg. Tak nak bagi diaorg guna duit pencen tu. Tu belum lagi risau mcm mana nak kawin nanti (mujurlah saya single sebab takde sapa nak pun kat saya) dan mcm mana nak beli rumah kalau keje taraf kontrak ni. Huhu.. Entahlah kak, masa depan makin mencabar dan segalanya perlukan duit sekarang. Gaji pun lepas tolak KWSP semua berapa je tinggal. Sedih saya kak, bila banding dengan rakan sebaya yg lain semuanya bergaji atas 3K. Saya je terkontang kanting macam orang takde arah tujuan.

    Maaf kak saya dah mcm meluah perasaan pulak kat blog akak ni. Apa-apa pun saya suka baca blog akak sebab bagi inspirasi kat saya. Semoga akak tabah menghadapi hidup dan fikir saya lagi susah dari akak. Doa-doakanlah saya boleh dapat jawatan tetap even Pembantu Operasi taraf N11 sekalipun, biar gaji rendah asalkan tetap kan. Terima kasih... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oowwwhh.. Awak pun duduk bagan serai?? Berjiranlah kita..hehehe.. Perjalanan Ai mungkin lebih dekat tapi kos perjalanan shj hampir rm700 sebulan.. Tapi syukur, yakin Allah tahu apa yg terbaik utk kita..

      Cuba fikir dr sudut positif.. Awak kja jauh tentu kena bangun awalkan..so cuba amalkan solat tahajud.. Allah uji sebab Dia sayang kita.. Jangan putus asa, jangan mengeluh.. Klu nak kawan sembang, awak boleh add mukabuku Ai.. Redhalah.. Ai doakan awak dapat kerjaya yg sesuai dgn awak.. Amin...

      Delete
    2. 700 sebulan! Biar betul kak. Huhu.. kalau saya mmg give up dah mcm tu. :(
      Tapi kalau tak salah saya akak pakai Kenari kan? Kenari bukan save minyak ke sbb 1.0cc je kan. Sy pakai Myvi yg 1.5cc pun minyak baru RM60 seminggu berulang dalam 120KM sehari. Toll kekadang je kalau urgent sgt baru lalu. Kalau tak hadap jalan biasa je.

      Delete
    3. pasal kos, Ai dah buat entry: http://www.linzkushina.com/2014/09/e-tukar-bukan-guru.html

      boleh la baca..

      Delete
  48. huhu, nampaknya ada org yang susah lagi daripada sya..sya pun tension kje f&b baru resign 2 bulan lepas..sekrang ni mmmg menganggur di rumah kejap..huhu..
    bila baca cerita akak ni terus sya rsa semangat..
    ada hikmah yang berlaku kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye.. semua yang berlaku pasti ada hikmahnya.. yakin pada rezeki Allah..

      Delete
  49. Sedih baca kisah keje awk...sama la kita terkontang kanting mencari keje tetap...klu ikut hati nk je bunuh diri...malas nk menanggung masalah hidup ni...ntah la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry baru perasan komen awk.. tolong jangan give up.. pasti ada jalan selagi kita berusaha.. masalah sentiasa ada.. yang penting kita yakin dengan rezeki yang Allah tentukan..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...