Bintang Di Langit Dapat Dibilang.....

Ujian yang Allah berikan kepada hamba-nya adalah tanda Dia masih mengasihi hamba-Nya.. Banyak sungguh ujian Ai tahun ni... Lepas raya ritu, AIG & WDPG memburuk-burukkan Ai di mukabuku.. Tapi Allah itu, maha adil & maha pengasih.. AIG nak burukkan Ai tanpa dia sedar dia memperbodohkan dirinya sendiri.. Then, jumaat tadi (11/11/2011) ada lagi satu ujian yang Ai terima.. Sampaikan ada sorang kakak ni (kawan 1 opis but lain unit) kata kat sy, "akak xtau apa yang ada kat ko, sampaikan orang atas bawah, depan belakang n sekeliling ko nak aniaya n hentam ko.. Lepas ni, ko kena lebih berhati-hati dengan orang sekeliling ko..".. Ye la sebab kes dengan AIG tu pun, dia baca sendiri kat wall mukabuku Ai.. Yang ni pun dia baca juga...huhuhu...

Never Argue With A Fool – They Will Drag You Down To Their Level, Then Beat You With Experience!

Do you feel like every time you get involved in an argument, you have got to win? If you know that someone is wrong, and you have a solution, do you feel like, you’ve to argue with them until they embrace your point? You can try, but if the person you’re arguing with is a fool, you will be hitting your head against a rock! It won’t work.
You don’t need to win an argument. If someone doesn’t want to listen to you, leave them be. If you tell them your point, and they don’t want to listen, keep quiet and let it go! I admit there are some who need a little convincing to get your point, but there are those who are simply fools, who take pride in arguing; believing they are always right. Don’t waste your time with those.


Kata dulang paku serpih.....

Ermmmm....
mana lebih penting???
menilai diri sendiri or menilai diri orang lain???
Ramai orang lebih suka menilai orang lain...
Kerana mungkin beranggapan diri sendiri sudah cukup sempurna..
Atau mungkin malu/takut nak mengakui kelemahan diri sendiri...


Sekudus Doa....

Ya Allah,
Aku Bermohon Pada-Mu
Permudahkanlah Perjalanan Hidupku
Bantulah Aku Menyusuri Kehidupan
Yang Sukar Ini.
Bimbingilah Aku & Peliharalah Langkahku.

kekalkan kedamaiannya!!!

aduiiiyaiii.....
kenapa mencari huru hara di dalam kedamaian negara???
kenapa mencanang isu dalam kesamaran???

ada apa masalah dengan undi pos???
berapa ramai gomen staf menjadi duri dalam daging???


logik nya...

Hadiah is present...
Hadiah boleh diberi dalam pelbagai bentuk & cara...
yang kaya boleh berikan harta sebagai hadiah..
yang kurang berkemampuan cukup la sekadar menghadihkan senyuman yang ikhlas...

BILLU

Petang tadi, Ai nak tidurkan HB.. Tapi Ai yang tidur dulu... hehehe.. Terjaga dari tidur, Ai tengok HB tengah sedap dibuai mimpi... Lalu Ai menuju ke ruang tamu untuk menonton tv... Hari ini, ada tayangan filem hindustan di tv3... Tapi akibat terlelap tadi, so Ai hanya dapat tengok babak 1/2 jam sebelum ceritanya tamat...

ku bermohon pada-Mu...!!!!!

Pagi semalam, berlangsungnya interview for pegawai (yang Ai xlayak selepas tapisan dibuat)... Petang tu, MBMiK cakap la kat my friend bercerita tentang interview yang dia buat... Dia kata rata-rata interviewee nya kerja kontrak, klu dpt tetap kat sini dorang sanggup jadi kerani cabuk macam Ai... Dia kata dengar macam tu, rasa insaf & beruntungnya yang kja kerani kat sini walaupun ada degree... Aikkkkssss... Ni tuju kat Ai sebenarnya... Tapi buat-buat macam sembang dengan kawan Ai...

menangis, ku menangis lagi!!!!.....

Walaupun Ai dah frust sangat dengan takdir hidup Ai.. Tapi Ai tetap berusaha untuk mencari peluang yang lebih baik... Ai cuma mampu berharap agar mendung yang telah lama singgah di dalam hidup Ai akan cepat berlalu... Supaya mentari boleh bersinar dan menghadiahkan Ai pelangi yang indah... Memang itulah harapan Ai dan kerana itu juga lah, Ai masih berusaha walaupun kenyataannya perit untuk Ai terima...
Setelah berusaha dan disusuli dengan doa, Ai mengharapkan peluang yang baik akan muncul pertengahan tahun ni... Betapa malang nasib Ai, selepas tapisan dibuat, Ai tak layak pun untuk menghadiri interview... Semasa di opis, Ai buat biasa je.. Sebaik sampai rumah, Ai dah mula berasa sebak... Lepas solat asar sambil berdoa, Ai menangis... Lepas solat maghrib, Ai menangis sambil berdoa... Lepas solat isyak, air mata terus mencurah seperti air hujan... Hubby, cuba memujuk Ai... Tapi Ai dah lali dengan semua pujukan tu...

Coretan Kepada Teman......

dah lama kan sy xhntr email pnjg2 kat awk...
masa mula dpt kja kat sni mmg sy rasa seronok sgt..tp bl dh start kja, sy jd tekanan pl..ms lapor diri sy ditempatkan di jabatan bendahari...sy kena buat terimaan bayaran drp student..ml2 bljr utk guna sistem akaun nye sy jd ssh nak terima sbb jiwa sy memberontak..sy rasa kesian kat bebudak tu, penat bljr nnt jd mcm sy ssh dpt kja..hutang ptptn xterbayar..bila sy smbg dgn kwn yg dh lama kja sini, dia kata bebudak ni kluar akan terus dpt kja...baru sy rasa lega sikit...slps 2mgu kja, ada pegawai br masuk tp unit lain la..dia dtg tanya kat sy mengenai gaji dia sbb dia msk pertengahan bln..sy pn ambil kesempatan berkenalan dgn dia..dia br bs bljr dr UMT, terus dpt kja kat sini..kira dia xsempat menganggur...sy ml ada perasaan iri ati, bl org sng je dpt kja...sy jd sakit kpl lg...sy berbual lg dgn kwn di atas td...dia kata kebanyakkan pegawai kat sini smua bermula dr bwh...baru la sy rasa lga sikit...


Kekecewaan....

Pengalaman hidup ini, membuatkan Ai rasa frust sangat... Rasa Ai ni xlayak untuk hidup di dunia ni.. Sedari lahir, Ai sentiasa hidup dalam kekurangan & kedaifan.. Ai anak ketiga dari 7 adik beradik.. Bapa xde pekerjaan tetap (buat bendang je), mak pula suri rumah tangga sepenuh masa.. Makanan kami sentiasa bercatu agar cukup untuk semua orang.. Setiap kali nak makan je,  kami mesti bertanya pada mak "seorang berapa potong or biji or bahagian.."

Pengalaman Hidup....

1st time Ai kja masa lepas exam SPM tahun 1999..Masa tu Ai kerja sebagai operator pengeluaran kat kilang Mattel (M) S/B, Prai.. Pengalaman yang xdapat dilupakan.. Bangun pukul 4pagi.. Mandi dan bersiap-siap pergi kerja pukul 5.15pagi..huhuhu.. Sejuk nye.. Tu klu shift pagi, belum lagi shift petang & malam... Ai kerja dari bulan 11/1999 sampai bulan 5/2000.. lepas tu bln 7/2000, Ai sambung belajar di Kedah.. Ambil matrikulasi perakaunan..
Masa kerja sebagai pembantu gerai di R&R..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...